TRÆNERFOKUS: Vi har et kollektivt ansvar for at udvikle trænere

Alle badmintonklubber bør tage ansvar og udvikle flere trænere. Sådan lyder opfordringen fra Badminton Esbjerg, hvor uddannede trænere skaber og fastholder dygtige og glade spillere.

Badminton Esbjerg rummer alt fra senior- og elitespillere til miniton.

Badminton Esbjerg er med afstand den badmintonklub i Danmark, der uddanner flest trænere.

Læs også: TRÆNERFOKUS: Flere kvindelige trænere i badminton, tak!

Faktisk bruger klubben næsten dobbelt så mange midler på at sende trænerne på kurser og uddannelser, som den klub der bruger næstmest.

Siden 2017 har Badminton Esbjerg sendt en træner afsted på kursus hele 59 gange, og den absolut største udgift i klubben er på trænerlønninger- og kurser.

”Vi skal betale for bolde og halleje, men resten skal gå til trænere,” forklarer tidligere bestyrelsesmedlem Peter Thomsen, der i dag er ansvarlig for trænerne.

Badminton Esbjerg har erkendt, at trænerne er nøglen til at kunne drive den klub, de ønsker. Klubben har ingen ambitioner om at komme i elitedivision, men ser det som sin opgave at udvikle talenter, der kan flytte til større klubber, når de bliver gode nok. Det kræver mange og gode trænere.

”Esbjerg er en by, man forlader, og ikke en by, man kommer til. Det gælder både spillere og trænere. Vi bliver selv nødt til at gøre noget, for vi lokker hverken spillere eller trænere til,” forklarer Peter Thomsen.

Skal du være træner, skal du uddannes

Badminton Esbjerg

  • Rummer alt fra ungdomsspillere til talent, senior og motion.
  • Spiller i tredjedivision på seniorsiden.
  • Samarbejder med Hjerting IF Badminton.
  • Har for nyligt ansat den tidligere italienske landstræner Rob Wetherell som cheftræner.
  • Ser sin rolle som en klub, der udvikler spillere, som så kan flytte til større klubber, når de bliver gode nok.

En af grundene til, at Badminton Esbjerg har uddannet så mange trænere de sidste par år, er, at alle klubbens ungdomshold har mindst én træner og de fleste to. En målsætning er, at du kun kan få et trænerjob i klubben, hvis du har en uddannelse.

I større byer er det et mindre problem, fordi klubberne ligger tættere, og en god træner derfor sagtens kan træne hold i flere forskellige klubber. Sådan er det ikke i Esbjerg. Hvis de vil have uddannede trænere, må de udvikle dem selv, så det har de gjort. Og gerne så mange som muligt.

”Vi kan se, hvor svært det er, når vi skal have cheftrænere. Kunne vi nu selv udvikle nogle talent- og cheftrænere på sigt, skal vi have rigtig mange igennem tragten, fordi de falder fra efterhånden. Nogle udvikler sig, og forhåbentlig er der én, der bliver ved. Det har været filosofien,” siger Peter Thomsen.

Men hvorfor er det så vigtigt, at trænerne har en uddannelse? Og er det ikke nok, at du selv er en dygtig badmintonspiller?

Læs med herunder og få svaret.