Ocean Rescue Camps klæder børn på til at kunne hjælpe sig selv og andre

At børn lærer om livredning giver rigtig god mening, lyder det fra erfaren livredder.

Brug sommeren til at lære om livredning. Sådan lyder opfordringen fra en erfaren livredder Foto: Kristina Møller

I Danmark er der 7500 kilometer kyststrækning, og kun de 60 kilometer af dem er dækket af livreddere. Derfor giver det god mening at lære børn om livredning, så de er i stand til at hjælpe sig selv og deres kammerater, hvis de skulle ud for en farlig situation.

Sådan lyder det fra John Mogensen. Han er chef for Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste og har mere end 25 års erfaring med livredning og svømmetræning.

”De gode vaner omkring vand læres tidligt. Børn er lidt mere autoritetstro og gør, hvad der bliver sagt, indtil de når en vis alder. At lære voksne, hvordan de skal opføre sig, er en tabt opgave,” siger John Mogensen.

Ocean Rescue Camps gør børnene trygge

DGI udbyder om sommeren Ocean Rescue Camps. Her lærer børn om kystlivredning, sikkerhed, førstehjælp, og samtidig laver de en masse sjove vandaktiviteter.

Idéen kommer oprindeligt fra Kystlivredningstjenesten i Nordsjælland, hvor de to livreddere Bobby Gray og Kasper Nielsen arrangerede de første sommerskoler for seks år siden.

Og sommerskolerne om livredning er et tilbud, der gør en forskel for deltagerne, siger John Mogensen:

”Når børnene har været på sommerskole, føler de sig trygge på stranden bagefter. Vi oplever, at de kommer hen og snakker med livredderne om, hvad de skal passe på i dag. Det betyder, at de får en god oplevelse. For det er ikke nogen god oplevelse at være lige ved at drukne, og det er det heller ikke, hvis man bliver på stranden af angst for at miste kontrollen i vandet.”

De gamle baderåd er ikke nok 

I Danmark er antallet af brugere på havet steget de senere år. Før badede folk kun om sommeren. I dag nyder folk i kajakker og sejlbåde, kitesurfere, windsurfere og vinterbadere den korte afstand til vand i vores land. Det har gjort kravene til undervisning i badesikkerhed og livredning større, mener John Mogensen.

”Det er ikke nok at kende de gamle baderåd om, at man for eksempel ikke skal bade, når man er træt. Både børn og voksne har brug for at lære at læse havet, inden de bruger det,” siger livredderen.

F.eks. skal strandgæsterne se på, hvordan bølgerne er? Er der fralandsvind og er det klogt at tage badebolden med ud?

"Førstehjælp, svømmetræning og at kunne håndtere en farlig situation er også meget vigtigt, hvis vi skal undgå drukneulykker og episoder, der gør folk nervøse for at gå i havet," siger John Mogensen.