6 sjove holdlege til svømmehallen eller stranden

6 gode lege i vand, som først og fremmest handler om at have det sjovt.

Pladetransport gælder om at fragte en stående holdkammerat frem og tilbage uden at falde undervejs. Foto: Henrik Stanek

Der er andre måder at røre sig i vand end ved at svømme baner. 

Hvem kan for eksempel holde badebolden længst i luften? Surf på en plade, mens dine kammerater skubber den? Eller hvad med en gang rundbold i vandet?

Her får du 6 gode lege i vandet, som først og fremmest handler om at have det sjovt. 

1. Pladetransport

Find en stor plade. Det gælder nu om at fragte en stående svømmer frem og tilbage mellem bassinets kanter. Hvis den stående falder, skal de andre vente, indtil deres holdkammerat er oppe at stå igen. Når man kommer til kanten, skal næste svømmer i rækken op at stå på pladen. Sådan fortsættes der, indtil alle på holdet har været igennem. Det er en god idé at specificere, hvornår du står på pladen, for eksempel at kun fødderne må røre pladen. Det første hold til at få alle igennem vinder.

2. Hold badebolden i luften

Dyst på tid om, hvem der kan lave flest afleveringer med en badebold kun ved at slå til den. Hvis bolden rører vandet eller kommer uden for bassinet, begynder holdet forfra med at tælle. Holdene med flest afleveringer i streg vinder. Er der tid til det, kan man lave en ekstra runde, hvor svømmerne kun må bruge hovedet eller en anden kropsdel til at holde bolden i luften.

3. Duplodyk

En kasse med duploklodser hældes ud i midten af bassinet. Svømmerne skal nu bygge figurer ud fra forskellige kriterier. Når en figur er færdig, hives den op. Godkendes den af stationslederen, kan svømmerne begynde på næste figur. Det første hold til at bygge alle figurer vinder. For at figuren ikke skal skille sig ad, er det vigtigt at tømme klodserne for luft ved at vende bunden i vejret, inden de sættes på. Eksempler på discipliner:

 • Højeste tårn på bunden
 • Figur ud fra skjult model
 • Flest forskellige farver
 • Med vippespring
 • To og to bundet sammen med en stump cykleslange
 • Med benspænd, for eksempel et bælte

4. T-shirt stafet

Holdet sender en svømmer frem og tilbage mellem bassinkanterne med en T-shirt om halsen. Derefter gives T-shirten til næste svømmer, som også svømmer en tur frem og tilbage. Det hold, som når flest ture på fem minutter, vinder. Derefter kan de dyste i andre former for stafet.

5. Rundbold

Udgangspunktet er de samme regler som på land - banen er blot skiftet ud med svømmebassinets lave ende. En fra holdet er inde og skyder til en bold med for eksempel en plade eller ved at slå til bolden med hånden. Mens bolden er ude i marken, svømmer svømmerne fra base til base. Udeholdet skal skyde bolden tilbage til stopperen, men først skal bolden igennem benene på fem af holdets svømmere.

6. Lav den største...

Svømmerne samarbejder om at lave det største. Hvis der er et begrænset af antal deltagere, kan man i stedet dyste på tid. Eksempler på konkurrencer:

 • Største kolbøtte (som i flest svømmere i en kolbøtte)
 • Højeste person (antal personer på skulderen)
 • Kæmpebombe med flere personer (målt som mest vand i en spand eller opvaskebalje placeret på kanten)
 • Største vippespring (som i hurtigst til at få alle fra holdet til at springe fra vippen)
 • Flest stående på stor plade (Eventuelt på tid)
 • Største svømmer (stafet, hvor hele holdet hænger sammen)
 • Højeste tømmerflåde (i vandet)

God fornøjelse med at prøve legene af og husk sikkerheden.