Ny evaluering: Jump4fun styrker børnenes selvtillid og øger deres livskvalitet

Deltagerne oplever en øget glæde, selvtillid og energi, viser evalueringsrapport af Jump4fun-konceptet. Succesen ligger i oplevelsen at være fysisk aktiv sammen med nye venner.

Gladere og mere aktive børn. Det er konklusionen på årets evaluering af Jump4fun, som viser, at hele 89 procent af deltagerne har fået en lidt eller meget bedre bevægelsesglæde. Det skyldes i høj grad de gode venskaber, som børnene knytter undervejs.

”Det er virkelig sjovt. Jeg glæder mig så meget til hver tirsdag. Jeg bliver så glad, når jeg får nye venner, og jeg har faktisk fået en i dag. Det er den nye pige,” siger en 8-årig pige i evalueringen.

De nye venskaber er med til at styrke børnenes selvværd og selvtillid. Deres sociale egenskaber forbedres, og indgangen til foreningslivet bliver nemmere for børnene gennem deres udvikling hos Jump4fun.

 

God evaluering

For deltagerne kan der være flere grunde til at vælge Jump4fun. I undersøgelsen svarer 77 procent af de adspurgte, at hovedårsagen til at de deltager er, fordi det er sjovt. 79 procent af deltagerne svarer også, at de har fået nye venner til Jump4fun.

Det er i øjeblikket muligt at gå til Jump4fun i 24 af landets kommuner, og der arbejdes på at udbrede konceptet til endnu flere kommuner.

Leg og fællesskab er i fokus

På Jump4fun-holdene er det konkurrerende element ikke en del af konceptet. Der fokuseres i højere grad på leg, bevægelsesglæde og fællesskab - hvor børn skal have lov til at være børn. Det er et tilbud for dem, der kan have svært ved at finde sig til rette i den traditionelle idrætsform.

”Når konkurrenceelementet er taget ud, og børnene får fortalt at det, at de prøver er godt nok, er det med til at motivere dem til at gøre en ekstra indsats. De oplever succes, og det styrker troen på at ’jeg kan godt’, og det giver øget selvværd. Derved går de til opgaven med ’ja, det prøver jeg lige’ eller ’måske skal jeg øve mig lidt’,” siger Jane Sunesen, der er national projektleder for Jump4fun.

Elementet af at blive vurderet og måske valgt fra, findes ikke på et Jump4fun hold. Her er man god nok som man er, fortæller Jane Sunesen.

Forældrene oplever at tilbuddet kan være en god start til en mere aktiv livsstil. Over halvdelen af forældrene oplever en øget fysisk aktivitet i hverdagen hos deres børn, og 42 procent fortæller, at deres barn foretrækker at cykle eller gå fremfor at blive kørt efter de er startet til Jump4fun.

”Mit barn har egentlig gået til en del forskellig sport, men har mistet motivationen til det ret hurtigt og har pludselig ikke haft lyst til at skulle af sted mere. Det har kun været Jump4fun, som hun gerne vil af sted til hver eneste uge. Den rummelighed, der er til Jump4fun, er fantastisk og giver hende plads til at være den hun er,” siger en mor til en 7-årig pige, der går til Jump4fun.

Hvis man gerne vil gå til Jump4fun, kan man læse mere og finde en forening på www.dgi.dk/jump4fun

Faktaboks   

Jump4fun er et samarbejde mellem DGI, julemærkefonden, kommuner og idrætsforeninger. Sammen arbejder de på at skabe et godt træningstilbud til børn og unge i alderen 6-16 år - der kæmper med overvægt eller andre problemer.

For børnene er tilbuddet en nemmere og mere effektiv indgang til foreningslivet, end den traditionelle vej.

Kontaktinformation

Jane Sunesen, projektleder for Jump4fun, DGI Nordsjælland, telefon: 22 47 87 04