Vær ikke bange for at lade unge drosle ned på badminton

Unges ambitioner og tid til idræt svinger. Det skal klubben kunne rumme, ellers risikerer man, at de helt dropper idrætten.

Spørg de unge, hvad de vil, lyder rådet fra badmintonklub, som har formået at vende et stort frafald blandt unge spillere. Foto: Lars Horn (arkivfoto)

Frafaldet blandt de unge badmintonspillere er nogle steder tårnhøjt. Sådan er det i mange idrætsgrene. Særligt i overgangen mellem efterskole og ungdomsuddannelse. Sådan var det også i Højbjerg Badminton. 

"75 procent af dem, vi sendte afsted på en badmintonefterskole stoppede, når de kom tilbage," siger Michael Kjeldsen, sportschef i Højbjerg Badminton.

I dag er udviklingen vendt totalt på hovedet i Højbjerg og spillerne vender retur efter efterskole. Startskuddet var en samling i et badmintontrænernetværk i Aarhus, hvor efterskoletrænere også deltog.

I badmintonnetværket tog de en samtale om, hvordan klubber og efterskoler bedst støtter de unge, så de bevarer motivationen. 

"Nogle gange pålægger vi unge spillere nogle ønsker, som de slet ikke selv har. Og det kan dræbe lysten til idrætten, hvis ikke der er mulighed for at sige: Lige nu vil jeg gerne dyrke vennerne."

Hvad vil du egentlig?

Kammerater, fester, fritidsjobs og mere fokus på skolearbejde er ting, der kan overtage den tid, de unge tidligere brugte på idræt. Michael Kjeldsen mener ikke, at klubben eller trænerne skal være bange for at lade de unge drosle ned på idrætten i en årrække:

"Vi spørger, hvad de vil. Måske vil ham europamesteren ikke spille mere end en gang om ugen, når han starter på gymnasiet. Og det kan være svært at sige højt. De færreste er udstyret med modet til at gå imod alle forventningerne. Men vi skal også lade de unge hygge sig, være unge og holde en pause," siger Michael Kjeldsen.  

Han ser en klar sammenhæng mellem de skift, der naturligt sker i livet og vores motivation til idræt. Mange vil neddrosle træningen i forbindelse med ungdomsuddannelse for så at opprioritere det igen bagefter. Og når man stifter familie, kommer der igen en neddrosling i spillet. Derfor gør klubben meget ud af at kunne rumme alle spillernes forskellige ønsker og behov. 

"Vi elsker ikke gode badmintonspillere, vi elsker badminton! Så vores mission er, at alle spiller badminton. Når der kommer en 12-årig og siger, at han vil være verdensmester, så giver vi ham mulighed for at definere sin egen hverdag. Samtidig er der plads til, at man kan spille sammen med pigerne fra klassen og hygge sig. Vi faciliterer begge dele."

Hold dem i miljøet

Højbjerg Badminton Klub har på fem år fordoblet sit medlemstal. I øjeblikket har de særligt fokus på de 15-19-årige. Og her har de fundet nøglen til succes.

"Idræt kan bare noget specielt. Når de kommer ind i en hal, så ligger telefonen i tasken, og de er til stede. Lige meget om det er én gang om ugen eller fem. Vi fastholder dem i miljøet, og de hjælper os med frivillige opgaver. De er virkelig et aktiv."

Klubben har et samarbejde med en række efterskoler. Her har de gode erfaringer med at holde kontakten med spillerne, mens de er afsted: Nogen kommer hjem engang imellem og træner med, mens andre også spiller på nogle af klubbens hold, mens de er afsted.

"Når de kommer hjem, snakker vi om, hvad de gerne vil. Og hvis de vil spille i et mindre omfang end tidligere, så faciliterer vi det frirum, hvor de kan komme en gang om ugen og spille på deres egen måde, og de er ikke forpligtet til at spille kampe på noget særligt niveau," siger Michael Kjeldsen.