Snart tid til floorball-ferieskoler

Skolernes sommerferie er lig med ferieskoletid. Og der kommer sving i ekstra mange stave, når sommerpausen i år skal forkortes for de yngste spillere.

Foto: Christina Nowak Nielsen

Alle ved det! Den bedste måde at fastholde foreningens medlemmer på, er ved at give dem en masse gode oplevelser, så de får lyst til at komme igen.

En af de klassiske måder at holde de yngste floorballspillere til ilden på, er ved at udbyde ferieskoler – og i år bliver de endnu mere populære end de plejer at være, vurderer DGI Floorballs landskonsulent Erik Lennart Petersen:

”Efter over et år med flere nedlukninger af idrætslivet, er især børnene i indendørsidrætterne hårdt ramte og således også inden for floorball. Og med en forventet genåbning i slutningen af april, kan man næsten ikke nå at komme i gang, før sommerferien banker på. Derfor vil mange floorballforeninger sandsynligvis være meget fokuserede på at gøre sommerpausen så kort som mulig for ikke at miste børnene til andre idrætter – eller risikere, at de dropper helt ud af foreningslivet.”

Skoler på programmet i Østjylland

Blandt de foreninger, der allerede har planerne på plads, er østjyske Hørning Floorball Klub, som i uge 27 afvikler en tre-dages ferieskole for piger og drenge, øvede og begyndere, i alderen 8-12 år. Anders Lovén, der sidder i foreningens bestyrelse, fortæller, at det er første gang, at foreningen har arrangeret en sådan ferieskole:

”Vi har puslet med idéen i et par år, men har indtil videre ikke følt, at vi havde hænder til at løfte opgaven. Antallet af hænder har godt nok ikke ændret sig synderligt, men med de tre måneders pause midt i sæsonen, har vi haft stor lyst til at lave ’mere floorball’ for vores medlemmer, og det bliver så bl.a. andet med en ferieskole. Vi håber og regner dog med, at når vi har prøvet det i år, så er muren brudt og det bliver en fast begivenhed.”

Læs mere om DGI's ferieskole-koncept

Hent DGI Floorballs folder om ferieskoler

Modsat Hørning har de hos Mørke IF Floorball flere års erfaringer med ferieskoler og bestyrelsesmedlem Per Bendsen forklarer, at opbakningen fra starten var en stor succes: ”Tilmeldingerne steg år for år, indtil vi i 2020 måtte melde alt udsolgt. ”Vores ferieskole giver børnene en god start på sæsonen og det er samtidigt lærerigt for vores ungdomstrænere”.

Derfor har Mørke IF Floorball selvfølgelig også planlagt en skole i år; en tre-dages skole i uge 31.

 Per Bendsen forklarer, at der er mange engagerede spillere som har et stort ønske om at kunne fordybe sig i sporten og at det derfor er oplagt at udnytte, at børnenes ferie typisk er flere uger længere end forældrenes: ”Modellen er velkendt fra udendørs sportsgrene som f.eks. fodbold, men kan også sagtens bruges indendørs selv om det er sommer. Vi planlægger altid en del aktiviteter udenfor, så det forhåbentlig gode vejr kan udnyttes, og vi supplerer med besøg af landsholdsspillere, trænere fra andre rækker og forældre, som tilsammen skaber et tilbud, som vi ikke kan tilbyde i dagligdagen.”

Mulighed for hjælp fra DGI

I nogle foreninger varer ferieskolen alle fem hverdage i en uge, mens andre nøjes med to eller tre dage. I princippet kan skolen også blot være en enkelt intensiv dag tæt pakket med floorball. ”Det er helt op til foreningens ressourcer”, forklarer Erik Lennart Petersen, ”for det kræver trods alt en del arbejde at stable en ferieskole på benene.”

Nogle foreninger står selv for alle detaljerne, men de foreninger, der ikke selv har alle de frivillige ressourcer til at stable en ferieskole på benene, kan hente hjælp hos en af DGI’s seks floorball-konsulenter, f.eks. til at lave en stor del af det administrative arbejde.

Hvem skal I kontakte, hvis I vil lave en floorball-ferieskole?

Find den lokale konsulent her

En af disse konsulenter er Thomas Skaug Grasbakken, der tager sig af alle floorball-foreningerne i både DGI Østjylland og DGI Sydøstjylland: ”Jeg tror foreningerne vælger et samarbejde med mig for at slippe for det administrative vedr. økonomi, opsætning og administration af tilmeldinger, bestilling af tøj til børnene, layout af markedsføringsmaterialer, osv. Ved at afgive et lille administrationsgebyr til os, kan de selv sørge for det sjove – nemlig at stå for indholdet af floorballskolen, altså det, der sker ’på gulvet’.”

Både Mørke og Hørning har haft glæde af, at kunne trække på hjælpen fra Thomas. Per Bendsen fortæller, at da de i Mørke første gang arrangerede floorballskolen, var det DGI, der introducerede konceptet og var drivkraften: ”Og da alle i klubben er frivillige, er det en stor hjælp at få professionel assistance fra Thomas. Ikke mindst fordi han selv er så engageret i sporten og selv spiller.”

Anders Lovén uddyber: ”Thomas har givet god sparring til at konkretisere vores tanker og hjælpe med at fastlægge den praktiske og økonomiske ramme. Thomas har stået for oprettelse af invitation, og har nu registrering af hhv. tilmelding og betaling. Det kunne vi godt have gjort selv, men med begrænsede hænder til rådighed, så har det været godt for os, at outsource den opgave – og så kan vi bruge mindre tid på PC-opgaver og mere tid med børnene.”

Udover at give ens medlemmer et sjovt sommertilbud og tjene nogle penge til foreningernes efterårsaktiviteter, så er ferieskolerne også en god mulighed for at komme i kontakt med nye potentielle medlemmer. Mange af deltagerne benytter nemlig lejligheden til at tage en ven eller klassekammerat med, så de også stifter bekendtskab med idrætten.

Den vigtigste motivation til at arrangere en ferieskole er dog at give foreningens yngste medlemmer en fed ferieoplevelse – og efter mange måneders nedlukning af floorballtræningen er det i år vigtigere end nogen sinde før, at kunne tilbyde medlemmerne et arrangement af høj kvalitet. Og heldigvis er ferieskoler på tegnebrættet hos rigtig mange foreninger i år.