Han havde en værktøjskasse den dag, han stoppede med at arbejde

Et prik på skulderen blev til utallige timer som frivillig i gymnastikkens verden. Men for Henning Møller Andersen er det uundværligt

"Nogle gange fungerer kommunikationen bedst fra mand til mand."

Dét var den bagvedliggende tanke, der i 2008 fik Henning Møller Andersen til at oprette et hold med ’Pilates for mænd’ hos Idræt i Dagtimerne i Vejle. 

For Henning ville gerne have mænd hen på måtten og opleve, hvilken betydning puls, styrke og smidighed kan have for helbredet, når man kommer op i alderen. For efter flere årtier som gymnast har han selv mærket den afgørende forskel. Noget, han gerne ville give videre til andre.

Måske var det nemmere at overbevise mændene om at gå til gymnastik og pilates, hvis de kunne vise deres ufleksible sider uden at føle sig til skue?

Samme år startede han det første hold med 30 deltagere.

Ingen sofakartofler her

I dag er Henning 78 år og har været frivillig hos Idræt i Dagstimerne i 16 år. Noget, som lederen af Idræt i Dagstimerne, Lars Damgaard, sætter stor pris på.

"Det var lidt tilfældigt, at Henning blev prikket på skulderen i 2007. Men hvor har jeg været glad for det, for det er helt utroligt, hvor meget han har bidraget med," siger Lars Damgaard.

Nu står Henning i spidsen for både morgengymnastik, to pilateshold og kurser med bækkenbundstræning for mænd. For som han selv påpeger:

"Mænd ved ikke nok om krop og bækkenbund, før den er gal. Men det skal vi lave om på. Vi skal have mændene op af sofaen, så vi ikke bliver sofakartofler, når vi kommer op i alderen."

Og noget kan tyde på at Hennings engagement smitter. For Børge Rasmussen har fulgt troligt med, siden ’Pilates for mænd’ blev oprettet.

"Det er på grund af Henning, at jeg kommer år efter år. Han går op i det, så vi også bliver udfordret, og det kan jeg mærke er godt for min krop," fortæller Børge Rasmussen.

Værktøjskassen

Selvom der er store ord at hente om Henning fra både holddeltagere og lederen Lars Damgaard, så er det ikke det, der driver værket. Henning ser det nærmere som et resultat af sit liv, hvor frivillighed, gymnastik og en aktiv livsstil er blevet kodet ind i generne.

For det har givet ham muligheden for at fortsætte en del af det liv, han havde, før han blev pensionist.

"Jeg siger også gerne til andre, at de skal holde fast i en idræt, de lærte som unge. For så har de en værktøjskasse den dag de stopper på arbejdsmarkedet," siger Henning. 

Nu er Hennings egen værktøjskasse i fuld brug, og antallet af frivillige timer har han ikke længere et overblik over. For Idræt i Dagstimerne er ikke det eneste sted, han bruger sine frivillige kræfter. Men hvorfor ikke overlade noget af alt arbejdet til nogle andre?

"Det er ren egoisme. Jeg kan ikke leve uden den glæde eller den ’connetion’ med de andre, når jeg vil holde mig i form," lyder svaret prompte fra Henning Møller Andersen.