30 kvinder på selvforsvarsseminar hos Silkeborg Karate Skole

På seminaret var der fokus på at sætte grænser og at udvikle redskaber til selvforsvar - og efterfølgende var der hyggeligt samvær med rødvin og tapas.

Piger og kvinder på selvforsvarsseminar i Silkeborg Karate Skole

Silkeborg Karate Skole havde inviteret til selvforsvarsseminar lørdag den 21. januar. Deltagerne var piger og kvinder i alderen 13 til 60 år og dermed kvinder, som er meget forskellige steder i livet. Klubben havde søgt midler fra en DGI-pulje sidste år, og en del af pengene skulle bruges på aktiviteter målrettet netop piger/kvinder i kampsport.

De to kvindelige bestyrelsesmedlemmer Kari Grønbo og Pia Koustrup havde derfor stablet arrangementet på benene og indbudt Henrik Frost, en politibetjent med speciale i selvforsvar til at stå for seminaret.

"Kampsport giver især piger og kvinder et større kendskab til deres egen krop, deres grænser og derved mulighed for at forsvare sig. Karate er jo i bund og grund at forsvare sig, og på seminaret havde vi fokus på både den fysiske og verbale del af at sætte grænser. Det kan også handle om kropsholdning og selvværd, og det er vigtigt at piger og kvinder får en bevidsthed om det," fortæller Pia Koustrup og fortsætter:

"På seminaret havde vi en del fokus på det psykologisk og især de unge kvinder fik en meget tydelig bevidsthed om f.eks. opmærksomhed på når ”røde flag” blev hejst i en prekær situation. Vi talte meget om grænser, og det gav rigtig meget at tale sammen om, da vi efterfølgende spiste god mad og fik et glas vin sammen."

326385278_879882543215819_978556520890283447_n.jpg

Kvinder og mænd skal træne sammen

For Pia Koustrup var det tydeligt, at kvinder, som havde trænet kampsport i flere år, havde nemmere ved at bruge både ord og krop, når det kom til at sige fra. Det blev understreget, at selvom man har sagt ”A”, så kan man godt sige nej til ”B”.

Derfor er det også én af Pia Koustrups mærkesager, at kvinder og mænd træner sammen. Hun oplever, at hvis kvinder blot træner med kvinder, så bliver de ikke lige så gode til at passe på sig selv. Der opstår en højere intensitet, og de gør sig mere umage, når de træner med mændene. Så det gør de i Silkeborg Karate Skole.

"Vi har blandede hold i klubben, både på børne- og voksenhold. Det er vigtigt, at man ikke tager så stort hensyn til kønnet i karate, og vi har samme pensum til graduering. Jeg oplever, at kvinder og mænd kæmper rigtig fornuftigt, når de blandes, så kvinderne ikke tøver så meget," fortæller Pia Koustrup.

I forlængelse af det, valgte klubben at holde et kvindeseminar - så man kunne understrege overfor deltagerne, at de skal turde tro på, at der ikke sker noget ved at træne med mændene. At de lærer mere.

"Vi rundede af med en debriefing på seminaret, og der mange tilkendegivelser på, at alle deltagere havde fået noget med sig og var blevet klogere på sig selv. Vi sad et par timer efterfølgende med tapas og vin, der var god stemning og gode samtaler," slutter Pia Koustrup og giver et par råd med på vejen til klubber, der gerne vil arbejde mere med piger og kvinder i kampidræt:

  • Begræns den meget fysisk hårde træning, men lad det stadig være udfordrende, så pigerne/kvinderne ikke mister modet for tidligt
  • De mandlige medlemmer i klubben skal lære at kæmpe mod kvinder - men også omvendt
  • Det kræver gensidig respekt, fordi de fysiologiske forskelle altid vil være til stede. Arbejd med at gøre plads til alle, så træningen ikke udelukker nogen fra fællesskabet.

Besøg Silkeborg Karate Skoles hjemmeside.

Læs mere om Kvindernes Kampidrætsdag 2023, som denne artikel er en del af.

326195708_3378456819098341_2206737378205644975_n.jpg