Daniel kobler af på vandet

Det kan være svært at finde tid til at være alene med sine tanker. Men det er vigtigt, mener stressforsker.

Daniel Pedersen (tv, red) finder ro i sin kajak. Han sejler gerne ud om formiddagen og vender først hjem, når han har nydt solnedgangen. Foto: Camilla Thorsø Lund

Stille. Det er kun lyden af pagajen, der bryder den rolige, blanke vandoverflade og forsvinder ned i det mørke hav. I horisonten bliver himlen farvet orange, gul og rød, mens kajakken sniger sig afsted.

Langt væk fra mennesker, sociale medier og mails ligger softwareudvikler for Grundfos, Daniel Pedersen, i sin kajak og suger øjeblikket til sig. Han prioriterer at ro en lang tur mindst en gang om ugen, også selvom temperaturmåleren her i slut-december viser små seks grader.

"Jeg tager af sted for at stresse af. Når jeg har haft sådan en rigtig lorte-dag, og jeg så roer 25 km, så får jeg fred. Jeg kommer ikke ret langt ud af havnen, før tankerne er helt væk. Jeg er tvunget til at være i nuet og have fokus på at ro. Det er bare så stille og roligt, og vandet i sig selv er ren meditation," siger han.

Brug for roen

Daniel havde brug for at finde en sport, hvor han kunne slappe af, efter han for to år siden gik ned med stress.

"Jeg arbejdede 80 timer om ugen. Jeg kunne ikke sove, fik hjertebanken og gik så til lægen, som konstaterede, at jeg havde stress. Der lagde jeg mit liv om og skiftede arbejde. I kajakken kunne jeg slappe af og finde mig selv. Det er en sport, jeg absolut ikke kan undvære mere," fortæller han.

Fysisk aktivitet er rigtig godt, fordi du bruger en masse energi samtidig med, at du får en masse energi tilbage

Johnny Schultz, stressforsker og arbejdspsykolog

Det anslås, at mellem 250.000 til 300.000 danskere lider af stress. Stressforsker og arbejdspsykolog Johnny Schultz fra Stress Management ved, at der kan gemme sig hundredvis af grunde til, at du får stress, men når du først har fået symptomer på sygdommen, så handler det om at reagere.

"Fysisk aktivitet er rigtig godt, fordi du bruger en masse energi samtidig med, at du får en masse energi tilbage. Du sover bedre om natten, og du får stressniveauet ned," siger han.

Ingen bekymringer på vandet

Selvom Daniel Pedersen skiftede job, så har han stadig en hektisk hverdag med møder, og folk der ofte henvender sig med problemer, de gerne vil have løst.

"Jeg har et job, hvor jeg ikke bruger andet end mit hoved. Derfor er det rart at komme ud på vandet, hvor man ikke skal tænke, men bare opleve. Der er ingen forventninger til mig, der er intet pres," siger han.

Daniel har også mærket, at han får en bedre nattesøvn, og det har en positiv indvirkning på hans job.

"Jeg bliver mere effektiv næste dag, fordi jeg sover ufatteligt godt, når jeg har været ude på vandet og knokle," siger han.

Kroppen lyver aldrig

Johnny Schultz pointerer, at stresssymptomer ikke forsvinder alene ved at dyrke en masse motion. Du er nødt til at grave et spadestik dybere.

"Du skal passe på, at det ikke kun bliver symptombehandling. Hvis du har en dårlig chef, så kan du løbe nok så mange ture, men det forsvinder den dårlige chef ikke af. Derfor bliver du nødt til at ændre de forhold, som giver stress i første omgang. Her skal du være din egen detektiv og finde ud af, om det eksempelvis er arbejdet, der stresser," siger han.

Det kan sagtens være, at jeg tager ud klokken 10 og kommer hjem klokken 17, jeg glemmer alt om tiden. Det er friheden ved at ro.

Daniel Pedersen, kajakroer

Så for Daniel Pedersen var jobskiftet nødvendigt, og kajakken hans værktøj til at holde fast i roen. Så når han er på vandet, giver han tid og planer.

"Det kan sagtens være, at jeg tager ud klokken 10 og kommer hjem klokken 17, jeg glemmer alt om tiden. Det er friheden ved at ro."