Kano og kajak: Værd at vide om vejr, vind og bølger, inden du skal på rotur

Uanset om du ror i kano eller kajak, er vejret altafgørende for dagens rotur. Læs, hvad du skal vide om vejr, vind og bølger, inden du tager afsted.

Vejret er en enormt vigtig faktor at planlægge efter, når du skal på rotur. Foto: Lisbeth Skøttergaard

Vejret er altafgørende for din rotur. Det er nemlig med til at afgøre, om du kan komme afsted på dagens rotur, eller om det er mere forsvarligt at vente til imorgen. 

Netop derfor er vejrudsigten et meget vigtigt redskab for enhver kano- og kajakroer. Ifølge Chresten Krogh, der er idrætskonsulent hos DGI Havkajak, er vejrudsigten et must at tage med på råd, når du planlægger din næste rotur.

“Vejrudsigten er alfa og omega i forhold til at kunne tage en beslutning om, om du skal på tur eller ej. Den kan fortælle, om der vil være risiko for, at der vil trække tordenfronter op som i løbet af kort tid vil kunne forandre ideelt ro-vejr til farligt ro-vejr,” siger Chresten Krogh.

Det skal du vide om vejr og vind

I forhold til vindforhold skal du først og fremmest være opmærksom på vindstyrken. Ved kystnært farvand bør du ikke tage ud og ro ved en vindhastighed på mere end fem meter per sekund målt på åbent vand.

Vejrudsigten er alfa og omega i forhold til at kunne tage en beslutning om, om du skal på tur eller ej

Chresten Krogh, idrætskonsulent hos DGI Havkajak

Samtidig skal du være opmærksom på, at vindforholdene kan påvirke temperaturen. Selvom termometret viser plusgrader, så kan den såkaldte chillfaktor betyde, at temperaturen reelt vil føles noget koldere.

“Hvis du for eksempel har 8 graders varme, og det blæser med en given vindhastighed, så kan temperaturen i stedet føles som flere graders frost. Samtidig kan regnvejr gøre dit rotøj vådt, og det vil også være en stor faktor i forhold til at påvirke din kropstemperatur. Så vejret er enormt vigtigt at tage højde for, når du begiver dig ud på vandet,” siger Chresten Krogh.

Selvom varmt vejr og høje temperaturer overordnet set er ideelt rovejr er der særligt ét vejrfænomen, du skal være opmærksom på om sommeren.

“Om sommeren er det vigtigt at tjekke vejrudsigten for, om der er udsigt til tordenfronter. En tordenfront kan nemlig ændre stille vejr til vejr med vindstød af kuling eller sågar storm i løbet af ti minutter,” siger Chresten Krogh.

Vær opmærksom på bølger og tidevand

Bølger kan være en svær størrelse at gennemskue. For det første kan deres højde være vanskelige at vurdere på afstand, ligesom det kan være svært at se, hvor bølger knækker i medvind.

“Du skal også være opmærksom på, at bølger, hvor der er modstrøm og samtidig medvind, er vanskelige at ro i, fordi de er mere uforudsigelige. Det samme gælder bølger, der slår tilbage fra klipper eller moler, fordi det skaber såkaldte refleksbølger,” siger Chresten Krogh.

Tidevand kan være kraftigt, og hvis du ikke tager højde for tidevandet, kan den stærke strøm føre dig ud i en farlig situation

Chresten Krogh, idrætskonsulent hos DGI Havkajak

Skal du ro på farvand, hvor der er tidevand, som der for eksempel er på den jyske vestkyst, er det desuden vigtigt, at du har styr på tidevandet. Du kan finde informationer om tidevandet i såkaldte tidevandstabeller, som blandt andet DMI tilbyder. De fortæller blandt andet, hvornår der er medstrøm og modstrøm, og det er vigtigt at vide for dig som roer.

Én knob svarer til cirka 1,8 kilometer i timen.

En gennemsnitlig roer ror cirka 3-3,5 knob, og tidevand kan ofte være 2 knob eller mere. Kommer du som roer ud i modstrøm, risikerer du i bedste fald at ro fremad på samme sted, eller du kan bevæge dig sidelæns, hvor du egentlig ville fremad. På den måde kan tidevand i høj grad påvirke din roning.

“Tidevand kan være kraftigt, og hvis du ikke tager højde for tidevandet, kan den stærke strøm føre dig ud i en farlig situation. Derfor er det vigtigt også at planlægge efter tidevandet,” siger Chresten Krogh. 

Vær altid parat til at ændre dine planer

Men selvom du har gjort forarbejdet rigtigt og planlagt turen nøje ud fra vejrudsigt og tidevandstabeller, skal du være parat til at ændre din rotur helt indtil sidste øjeblik.

“Du skal aldrig hænge dig 100 procent op på en vejrudsigt. For selvom du kommer langt med en vejrudsigt i planlægningen af din rotur, så er det altid godt at tage et sidste bestik af vejrsituationen, når du står på stranden eller kajen. Det er ikke sikkert, at vejret ender med at blive, som vejrudsigten forudsagde det. En vejrudsigt kan aldrig blive bedre end det bedste skøn,” siger Chresten Krogh og slutter:

“Og selvom det kan være ærgerligt at aflyse en tur, du havde glædet sig til, så kan det ind i mellem være den rigtige beslutning. Du bliver nødt til at tilpasse din færden på vandet efter den givne situation, du står i, når du er der.”

Gode apps til roeren

Disse apps er gode at have på din mobiltelefon, inden du begiver dig ud på roturen:

Vejrudsigt-app: Det kan for eksempel være DMI’s app “Byvejret” eller app’en “YR”, som begge vil kunne hjælpe dig med at planlægge din næste rotur efter vejret. Der findes mange forskellige vejrapps, og disse er blot eksempler. 

App’en “Sejl Sikkert”: I denne app kan du få informationer om vind- og strømforhold; både hvor voldsom strømmen er, og hvilken retning strøm og vind kommer fra. 

App’en “112”: Hvis der skulle ske en ulykke, kan du ringe 112 direkte fra denne app, som vil sende GPS-koordinater med længde- og breddegrad, så redningstjenesten ved præcis, hvor du ringer fra.

App’en “Strandklar”: De fleste strande i Danmark har et grønt skilt med et bogstav og et tre-cifret nummer, for eksempel A520. Med denne app kan du se nummeret på præcis den strand, du befinder dig på.