Kano og kajak: Få styr på vesten, inden du skal på vandet

Vesten er det ultimative sikkerhedsudstyr, når du skal på vandet i kanoen og kajakken. Bliv klogere på vesten og husk at tage den på - hver gang.

Vælg din vest med omhu og husk den på alle dine roture - store som små. Foto: Lejre Havkajak

Der findes meget sikkerhedsudstyr til roeren, men skulle ét stykke fremhæves, så ville det være svømmevesten. Svømmevesten er det allervigtigste sikkerhedsudstyr, vi har, for skulle du havne i vandet uden at være den store svømmer, vil svømmevesten holde dig oppe.

“Svømmeveste holder dig flydende, så du kan koncentrere dig om at komme tilbage i dit fartøj,” siger Chresten Krogh, der er idrætskonsulent hos DGI Havkajak.

Svømmevesten egner sig bedst til kano- og kajakroning, da der ikke er nakkekrave på, hvilket giver roeren mere bevægelsesfrihed under roningen.

“Dog skal du være opmærksom på, at svømmeveste ikke automatisk vender en bevidstløs person om i vandet på samme måde som en redningsvest gør det. En svømmevest sørger kun for at holde dig flydende,” siger Chresten Krogh.

Om vestens størrelse og opdrift

Veste findes i forskellige størrelser og med forskellig newton, der udtrykker vestens opdrift. Jo flere newton der er i redningsvesten, jo flere kilo kan redningsvesten holde oppe

Samtidig skal du være opmærksom på at vælge den rigtige størrelse. Mens en for lille vest vil hæmme din bevægelsesfrihed, vil du risikere at "falde ud" af en vest, der er for stor. 

Da du har forskellige mængder tøj på i de forskellige rosæsoner er det en god idé at købe en vest, som kan justeres i størrelsen, så vesten kan sidde godt og behageligt uanset påklædning.

Hvilken vest til hvilket behov?

Alle veste, der bruges til havkajak, er svømmeveste. Det skyldes, at svømmevesten ikke har nogen nakkekrave. 

“At svømmevesten ikke har nogen nakkekrave betyder, at den ikke generer, hvis du skal lave rul eller se til siden. Den sidder egentlig bare mere som en almindelig vest, som også luner,” siger Chresten Krogh.

Veste til kajakbrug findes i flere forskellige udgaver og prisklasser. Udvalget strækker sig lige fra de simple modeller med velcro-justering uden lommer, til de fuldt justerbare veste med flere typer lommer, trækliner og indbyggede drikkesystemer.

Veste med mange lommer og udstyr indbygget egner sig særligt godt som instruktørveste. Men det er praktisk for roere på alle niveauer at have en vest med lommer, hvor der vil være plads til mobiltelefonen og andet sikkerhedsudstyr, du gerne vil have på dig hele tiden.

Nogle særlige kajakveste har også en indbygget bugserline. De har den fordel, at linen altid er med, og de egner sig godt under rolige forhold, hvor en træt roer blot skal have hjælp.

"Jeg vil generelt anbefale, at der som minimum skal være lommer til dit sikkerhedsudstyr i vesten, men det kan være en god idé at spørge forhandleren råds, i forhold til hvilken vest der passer til dit behov," siger Chresten Krogh.

At svømmevesten ikke har nogen nakkekrave betyder, at den ikke generer, hvis du skal lave rul eller se til siden

Chresten Krogh, idrætskonsulent ved DGI Havkajak

Kanoroere bruger oftest også en svømmevest, men der findes også særlige kanoveste, der har en strop, som går ned mellem benene. Det fortæller Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

“Hvis du ryger i vandet vil svømmevesten have en tendens til at hoppe op omkring ørerne på dig, hvilket vil gøre det sværere at svømme. Men hvis du har en kanovest med strop, vil vesten blive siddende på grund af stroppen mellem benene,” siger Bjørn Thomsen.

Vælg den sikkerhedsgodkendte vest

Ifølge Søfartsstyrelsens regler skal der altid være en vest til alle ombord på et fartøj på vandet. DGI anbefaler ligesom Trygfonden, at du har vesten på, på alle tidspunkter du befinder dig i kanoen eller kajakken og ikke bare opbevarer den bag sædet eller i pakrum. Skulle uheldet være ude, er vesten ikke til megen hjælp dér.

Derudover bør du for din egen sikkerheds skyld købe en vest, der enten er CE-mærket eller har anden international anerkendt godkendelse. For eksempel ABS (American Bureau of Shipping). CE-mærket beskriver vestens flydeevne, og ved kommerciel sejlads eller udlejning i Danmark er det et krav, at veste er CE-mærkede. 

“Opdriftsevnen kan blive forringet ved en billig vest, men hvis du køber en vest, der er sikkerhedsgodkendt og har et CE-mærke, kan du være helt tryg ved at bruge den,” siger Chresten Krogh.

Hvad er forskellen på de forskellige veste?

Strengt taget findes der to forskellige typer veste: Redningsveste og svømmeveste. Så når vi taler om kano- eller kajakveste, er det veste indenfor de to kategorier, men som er specielt designet til kano- eller kajakroere.

Svømmevest: En svømmevest er udviklet til vandsport. Derfor fylder den ikke så meget, den er let, og der er store åbninger til arme og hals, så du kan bevæge dig frit. Til gengæld kræver vesten også, at du er aktiv. Dens opdrift bidrager til, at du kan holde dig i vandoverfladen, når du bevæger dig, men du kan ikke forvente, at den vil holde dig flydende, hvis du er bevidstløs.

Redningsvest: En redningsvest er til for at redde dit liv, når du ikke selv kan gøre det. Den er designet til at holde din fulde vægt oppe, også selvom du er bevidstløs. Og faktisk kan mange af dem også vende dig i vandet, så du altid har ansigtet opad.