Begynderguide til tennis
Tjek denne guide, som er for dig, der vil i gang med det herlige spil tennis.
Tjek denne guide, som er for dig, der vil i gang med det herlige spil tennis.
Der er mange gode grunde til at komme i gang med tennis. Vi har bare valgt ti af de bedste. Se dem her.
Mille Heron, 15 år: "Hjemme hos os er tennis en familiesport – en idrætsgren, vi alle samles om. Jeg lærte at spille tennis af min morfar. Han tog mig med i tennisklubben og forklarede alle reglerne. Det var super hyggeligt, men også svært i starten.
Senere tog jeg på tennisskole en sommerferie. Det var vildt, hvad jeg lærte på en uge! Jeg fik et bedre greb på ketsjeren, der gjorde det meget lettere at spille. I dag spiller jeg mest sammen med min mor i weekenderne. Det er fedt, hvis man har haft en hård eller svær uge – så er det rart bare give den gas. Mange tror, at tennis er kedeligt, fordi du bare ser to slå en bold frem og tilbage. Men det er mega sjovt!”
Gert Christiansen, 71 år: ”Jeg startede som 60-årig, selvom jeg aldrig havde haft en ketsjer i hånden. Men jeg havde ondt i den ene skulder og tænkte, at jeg enten kunne sidde hjemme og have ondt af mig selv eller komme i gang med at dyrke sport.
Jeg faldt over en annonce i avisen med et introduktionsforløb for seniorer og endte med at tage min kone med. I dag spiller vi begge tennis flere gange om ugen – og det bedste af det hele er sammenholdet. Jeg er 71 år, men langt fra alderspræsidenten – i dag har jeg for eksempel spillet sammen med en dame på 80 år.”
Flere end 55.000 mennesker spiller tennis i en af de 525 tennisklubber i DGI. Har du også lyst til at prøve, så er der uden tvivl en klub ikke så langt fra, hvor du bor eller arbejder.
Det kræver ingen særlige forudsætninger at starte til tennis – bare mød op i kondisko, så har klubben en låneketsjer klar til dig.
Fysisk aktivitet styrker dit barns motorik og evne til indlæring. Nogle klubber tilbyder familietennis, hvor tennis leges ind allerede fra 3-års-alderen. Når blot mor eller far er med, kan børn sagtens klare den første tilvænning til sporten, når I træner sammen og har fokus på leg.
Mere om familietennis.
Mange klubber hilser yngre spillere velkommen, for eksempel fra 5-6-års-alderen. Det vigtigste er, at dit barn har energi og lyst til at komme på banen og lege med bolden, så er alder, højde og motorik mindre afgørende. Alle øvelser med slag bliver tilpasset efter alder og niveau, og regler lærer de efterhånden.
Bane, bold og ketsjer bliver tilpasset dit barn, så det er let at komme i gang. De fleste spiller efter blot fem minutter, fordi de bolde, der bruges er langsommere og større. Typisk vil der også være flere børn på banen samtidig. Det skaber sjov leg og gode dueller over nettet.
En del voksne starter, også selvom de aldrig har haft en ketsjer i hånden før. Mange klubber har målrettede aktiviteter for voksne begyndere, og de fleste tilbyder prøvetimer uden beregning.
Mange seniorer dyrker tennis for at trimme både den fysiske og mentale form og nyder det sociale fællesskab. Efterlønnere og pensionister kan få fornøjelse af spillet, fordi tennisklubberne typisk har formiddagshold for medlemmer, der har tid i dagtimerne. For nogle bliver det en livsstil, fordi det er muligt at booke og spille hver dag.
Mange forbinder tennis med sommer, men du kan spille tennis året rundt. Hovedparten af landets tennisklubber tilbyder nemlig også træning indendørs i vinterhalvåret. Faktisk kan det nogle gange være en fordel at starte inde, hvor mange spiller med bløde og langsomme skumbolde.
Udendørs varer sæsonen typisk fra sidst i april til først i oktober. Resten af året spiller du i klubbens egen tennishal, i idrætshallen på skolen eller anden indendørsfacilitet.
Når først du er blevet medlem af en klub og har gennemført en begynderintroduktion, kan du også booke dine egne baner og træne, når det passer dig og din familie.
Mange tennisklubber tilbyder gratis prøvetimer og introduktionsforløb til reduceret pris, uden at du behøver at melde dig ind. Hvis I er flere i familien, der vil spille tennis, er der også gode rabatter at hente med et familiekontingent. Der kan typisk være nedsat pris til seniormedlemmer og studerende.
Der er regionale prisforskelle blandt jyske, fynske og sjællandske klubber. Tjek de aktuelle kontingentsatser på klubbens hjemmeside.
De fleste tennisklubber tilbyder gratis ketsjere og bolde til låns, så du ikke skal investere i udstyr, før du har prøvet sporten.
Drømmer dit barn om at gå til tennis, men er du udfordret på økonomien? Så kan du ansøge om et fritidspas i mange af landets kommuner. Det dækker et kontingent på op til 1000 kroner. Det er også muligt at søge puljen "Foreningsliv for alle."
Underlaget har stor betydning for dine bevægelser og boldens opspring. Her er fire typer:
Rødgrus er den almindeligste type udendørs baner i Danmark. Spillefladen er rødt grus tilsat ler. Kræver klargøring hvert forår. Giver mulighed for spin og gør spillet langsommere end andre typer underlag.
Kunstgræs er plastikgræs med sand. Findes både ude og inde. Ude giver det en længere sæson. Du kan starte tidligere og blive ved længere.
Hardcourt er en blanding af cement og asfalt. Giver et regelmæssigt spil, men er også hårdt for kroppen.
Linoleum, trægulv eller tæppe: Inde findes flere underlag i tennishaller og i idrætshaller, hvor der typisk spilles skum- eller softtennis.
Ketsjer: Klubben har måske ketsjere, du kan låne eller få som er en del af kontingentet. Se næste afsnit, hvis du skal ud at købe ketsjer.
Sko til udendørs tennis: Gode tennissko er stive sko med en fast hælkappe og forstærkning i tåspidsen, så den ikke bliver slidt for hurtigt, når du drejer foden hen over tåspidsen i slagrotationen.
Til indendørs tennis: Sko som er velegnede til boldspil/ ketsjerspil i en hal.
Påklædning: Tøj, som du bevæger dig godt i.
Ketsjerens størrelse: Det er fristende at vælge en stor ketsjer, så levetiden synes længere. Men pas på med det - en for lang og tung ketsjer kan give skader og være sværere at manøvrere.
Du skal først og fremmest vælge en ketsjer, der matcher din højde, så du opnår gode sving tæt på kroppen. Nogle børn spiller med en voksenketsjer allerede som 10-årige, fordi den passer bedst til deres fysik og niveau. Andre foretrækker en mindre af slagsen.
#1: Ketsjeren bør ikke røre gulvet, når du holder den i strakt arm ned langs benet.
#2: Ketsjeren bør ikke være tung, når du svinger den over hovedet.
Guide til valg af ketsjer
Spillerens højde og ketsjerens størrelse (" = tommer)
Instruktører: Tennisklubberne har typisk trænere, instruktører eller igangsættere, som kan introducere dig til tennisspillet.
Begynder-/voksenintroduktion er typisk et tilbud om 4, 6 eller 8 lektioner med en instruktør eller erfaren spiller, som introducerer grundslagene. Hør nærmere i klubben.
Træning: De fleste klubber har faste træningstider for forskellige grupper – se info på klubbens hjemmeside.
De fleste træninger varer en time, men kan også vare halvanden eller to timer for de lidt mere rutinerede.
En træningstime ser typisk sådan ud:
Nye boldtyper gør det nemmere at lære tennis i dag, end dengang tennisspillerne kun havde den lille gule bold.
Ud over røde, orange og grønne bolde findes også skumbolde i forskellige størrelser.
I kan spille single, dvs. én mod én.
Eller double, som er to mod to.
Til træning kan I desuden spille forskellige spil, hvor I kan være flere på banen ad gangen.
I så godt som alle tennisklubber kan du i udendørssæsonen reservere en bane sammen med en anden spiller.
Det er en fordel at have flere at spille med, så du også kan komme på banen, hvis din foretrukne tennismakker bliver syg, skadet eller er på ferie. I kan selvfølgelig også reservere fire sammen til en double.
Når I er på banen, kan I vælge at øve slag hele timen, eller I kan varme op med grundslag og server for derefter at spille kamp.
Klubkampe: Mange klubber har fællesspil eller Drop-In aftner, hvor voksne kan blive introduceret til regler og pointtælling og spille de første kampe. En del klubber har også interne stævner og turneringer i løbet af sæsonen for spillere på forskellige niveauer. For de rutinerede kan der være en intern rangliste, hvor man udfordrer højere rangerende spillere. De flest klubber slutter desuden udesæsonen med klubmesterskab.
Eksterne stævner og turneringer: Idrætsorganisationerne inviterer også til stævner og turneringer både ude og inde – typisk i samarbejde med lokale tennisklubber.
Oversigt over det gode stævnevalg for begyndere- og letøvede.
Juniorkampe: Der er stævner for begyndere, let øvede og rutinerede, og mulighed for at tilmelde sig i rækker med forskellige boldtyper. Begyndere starter typisk med skumbolde eller røde bolde, og spilledere hjælper børnene og deres forældre med regler og pointtælling. Spørg tennisklubbens ledere og trænere, hvis du eller dit barn vil af sted til kamp.
Seniorkampe: For voksne - også kaldet seniorer - er der stævner og holdturneringer på mange forskellige niveauer. Begyndere starter typisk med at tilmelde sig et endagsstævne. Tag afsted sammen med en eller flere fra klubben, så der er andre at dele oplevelsen med, og tøv ikke med at spørge tennisklubbens ledere og trænere, hvis du er i tvivl om, hvilket arrangement du skal tilmelde dig.
Foreninger fungerer ved at medlemmerne yder en indsats for fællesskabet. Sådan er det også i landets tennisklubber. Engagerer du dig i klubbens aktiviteter, kan du medvirke til at skabe en god klub.
Klubben forventer som minimum, at
Mange klubber trives godt, når medlemmerne giver en hånd med. Det kan være stort eller småt fra kagebagning, indkøb til hyggespil eller banepasning. Bare spørg bestyrelsen. De vil gerne have hjælp.
Hvis du har et ønske om at blive træner eller hjælpetræner, starter det ofte med en aftale mellem dig og din klub og et kursus med DGI Tennis.
DGI tilbyder kurser og uddannelser, der udvikler dig og giver dig idéer til at sammensætte træningsprogrammer, lære fra dig og gøre din træning endnu bedre.
Der findes trænerkurser på forskellige niveauer, og du kan tage alt fra et inspirationskursus i for eksempel slagteknik til helt uddannelsesforløb som tennistræner til.
Få inspiration til trænerkurser og -uddannelser.