Spiller dit barn for meget? Sådan undgår I konflikterne

En ny forældreguide - komplet med tilhørende labyrint-spil for hele familien - skal hjælpe forældre og børn til at have mere og bedre dialog om børnenes brug af computerspil, så der ikke opstår uløselige konflikter.

Sæt grænserne tidligt - så undgå du konflikter senere. Foto: DGI Fotoarkiv, Palle Skov

Synes du, at dit barn spiller for meget på computeren? Og føler du som barn, at mor og far ikke forstår, hvorfor du elsker at spille? Så resulterer det med al sandsynlighed ofte i diskussioner og skænderier i jeres hverdag.

Læs også: Heftig debat om pc-spil skaber afhængighed

Men fortvivl ikke. Nu er der nemlig udviklet og udgivet en ny forældreguide med et dertilhørende labyrint-spil, som skal hjælpe familier, hvor konflikterne om børnenes computerspil spidser til.

“Det skal først og fremmest få sat gang i dialogen, så den åbnes op mellem børn, unge og deres forældre omkring deres spilaktivitet. For der er brug for en samtale omkring det her. At børn og forældre taler sammen og prøver at forstå hinandens perspektiv,” forklarer Anne Mette Thorhauge, der er lektor ved Institut for Kommunikation på Københavns Universitet og leder af projektet.

Om projektet

Forældreguiden og det dertilhørende labyrint-spil er udviklet på baggrund af et forskningsprojekt fra Københavns Universitet med titlen "Computerspil, hverdag og familie".

Guiden indeholder råd og vejledninger til forældrene om, hvorfor de skal søge dialogen frem for at sætte hårdt mod hårdt. Og labyrint-spillet fungerer som et hjælpeværktøj til, hvordan man kan få startet den dialog.

Når man spiller labyrint-spillet præsenteres forældre og barn således for en række dilemmaer og eksempler på uenigheder omkring computerspil, der kan risikere at optrappe. Og de tvinges hermed til at sætte ord på, hvad de især tænker herom.

Både forældreguiden og spillet kan downloades gratis på spiloghverdag.dk, hvor man også kan finde reglerne for labyrint-spillet.

Vis mere Vis mindre

Tidlige rammer frem for skarpe skyts

Hun fortæller, at der er en tendens til, at forældre tror, at deres børn bliver afhængige af computerspil, og derfor begynder de at begrænse børnenes skærmtid for at “kurere” sygdommen, som skulle være forårsaget af spillet.

Men det er en helt forkert tankegang. For der er ingen videnskabelig bevis for, at computerspil skaber afhængighed, fastslår Anne Mette Thorhauge. Ofte handler det mere om et vigtigt socialt fællesskab med vennerne omkring spillene - og hvis et barn har et overforbrug af computerspil, bunder det typisk i noget helt andet. 

Men det betyder ikke, at man som forældre skal stoppe med at sætte grænser for sit barns spilaktivitet. 

“En af vores centrale pointer er, at selvfølgelig skal forældrene sætte rammer - og det ved deres børn og unge godt. Men der kan sættes rammer på mange forskellige måder,” siger hun og understreger, at det handler om at sætte en fornuftig grænse på et tidligt tidspunkt - ligesom når man anskaffer barnets første smartphone. 

“De unge mennesker fortæller om den her frustration over, at man er blevet bakket op om sin interesse. Indtil et vis punkt at have fået fuldstændig frie tøjler, hvor forældrene så fra den ene dag til den anden begynder at sætte hårdt mod hårdt, fordi de synes, at det begynder at tage overhånd. Så der er især brug for en tidlig grænse.”

For eksempel kan man på forhånd aftale, hvor sent man må spille til om aftenen, hvor meget spillet må fylde i hverdagen, og hvad der eventuelt skal klares af lektier, huslige pligter og andre fritidsaktiviteter først. 

5 gode råd fra forældreguiden

1. Interesser dig for spillet

2. Tal om spillet

3. Lav fælles aftaler

4. Inddrag hele barnets hverdag

5. Tilbyd alternativer

Vis mere Vis mindre

Et spadestik dybere med spil

Anne Mette Thorhauge vurderer, at der alt for ofte opstår uenigheder og konflikter mellem forældre og deres børn omkring computerspillene, fordi alt for meget af diskussionen sker ud fra et voksenperspektiv og dermed en manglende forståelse for børnenes interesse og behov for spillet. Og det gør det bare endnu sværere for børnene at forstå og respektere de grænser, som forældrene sætter.

Her skal labyrint-spillet hjælpe forældrene til at tage snakken med deres børn på en måde, hvor alle parters ønsker, tanker og bekymringer bliver hørt. På den måde får man ikke alene taget hul på konflikten, men der bliver også tale om en mere jævnbyrdig dialog.

“Det er jo ikke fordi, at de ikke vil tale med deres forældre. De vil bare helst ikke tale med deres forældre under vilkår, som kun de stiller op, siger projektlederen, som vurderer, at konflikterne om computerspil meget nemt kan bunde i klassiske generationskonflikter, hvor man skal til at forholde sig til et nyt indbyrdes magtforhold, fordi børnene kan og vil bestemme mere selv. Og de er muligvis ikke enige med deres forældre i, at fodbold er en mere rigtig fritidsaktivitet end computerspil.

Så der skal anerkendelse til fra forældrenes side, der omvendt skal få forklaret, hvorfor det stadig også er vigtigt at få rørt sig fysisk og sovet ordentligt.

“Det skaber frustration hos de unge, at de altid skal legitimere, at computerspil er en anerkendt sport. Så labyrint-spillet er en måde, hvorpå vi kan få forældre og barn til at sætte sig sammen og tale nogle af de her ting igennem. Så håber vi, at der kan komme nogle mere fornuftige bud ud af det, og konfliktniveauet kan sænkes,” siger Anne Mette Thorhauge.