Begynderkursus giver tryg - og sjov - start i havkajakken

Begynderkurser i havkajak er en hel weekend på og i vandet. Du lærer det mest nødvendige om sikkerhed og ro-teknik, og så får du en skøn oplevelse at kickstarte livet som roer med.

Du ender i vandet til et begynderkursus - for du skal jo kunne redde dig op igen. Og det lærer du kun ved at prøve. Foto: Erik Lensgaard

Man ser dem ofte. De glider forbi på den blikstille fjord en sommerdag eller leger i bølgerne om efteråret; Kajakroerne. De mange gående på stranden sender nysgerrige blikke og drømmer sig måske selv derud.

Ringkøbing Ro- og Kajakklub afholder begynderkurser hvert år med mange af disse nysgerrige mennesker, der har set medlemmer fra klubben ro forbi på fjorden og tænkt; ”det skal vi også prøve en dag”. Og kurserne er helt fyldt op med spændte kursister.

Roerne er nervøse for at få hovedet nedad, og det kan vi godt mærke kilder i maven på dem, når vi taler om det. Så det prøver vi at afdramatisere

Erik Lensgaard, DGI kajak-instruktør og underviser på begunderkurser

”Vi afholder hvert år kurser sidst på foråret. Det er er godt tidspunkt at gøre det på. Så kan de få roet en masse kilometer og mødt en masse andre medlemmer i løbet af sommeren, ” fortæller Erik Lensgaard, som er uddannet DGI-instruktør og underviser på begynderkurset.

Som en del af begynderkurserne får kursisterne nemlig et års medlemskab til klubben, hvor klubkajakker og andet udstyr står til rådighed. Klubben ligger lige ud til Vonå ved Ringkøbing Fjord, så medlemmerne har rig mulighed for at ro både i å og på fjorden.

Intro i svømmehallen - med fokus på praksis

I klubben har de stor fokus på sikkerheden, og der er skrappe regler for, hvor man må ro, indtil man har erfaring nok. Netop på grund af sikkerheden starter begynderkurserne i svømmehallen. Her får kursisterne en introduktion til at ro kajak.

”Vi sidder meget lidt og underviser i teori, det meste foregår i praksis på vandet. Det er en spændende og hård weekend både fysisk og mentalt. For kursisterne har meget at lære, og de bliver også trætte, fordi de ikke er vant til at sidde i en kajak. De får masser af frisk luft, og de kommer også i vandet nogle gange, ” siger Erik Lensgaard.

Kursisterne skal føle sig trygge og velkomne

Kursisterne lærer både om, hvordan man sidder i en kajak, hvad sker der, når man kanter kajakken, og de bliver introduceret til redningsøvelserne. Og netop redningsøvelser er det, de fleste nybegyndere er nervøse for. For det betyder, at de skal lade sig kæntre med kajakken og have både hoved og krop under vand, før de trækker sig ud og lader sig redde af en makker.

”De er nervøse for at få hovedet nedad, og det kan vi godt mærke kilder i maven på dem, når vi taler om det. Så det prøver vi at afdramatisere så meget som mulig og give en forsigtig introduktion i svømmehallen. Nu har jeg ikke holdt nogen i hånden i år, men jeg kan huske, der sidste år skulle holdes lidt i hånd undervejs, fordi de var ved at blive for nervøse, ” siger Erik Lensgaard og smiler.

Tips til at komme i gang

Erik Lensgaard er DGI-instruktør i kajak og underviser på begynderkurser. Her får du hans tre bedste tips til at komme igang:

  • Mød op til åbent hus i en kajakklub og få en prøvetur.
  • Meld dig ind i en kajakklub, der har både kajakker og øvrigt grej, du kan låne.
  • Tag et begynderkursus og få styr på sikkerheden.

”Kursisterne skal mærke, vi er en klub, der lever, og at vi gerne vil dem. Særligt på den sidste kursusdag hvor kursisterne skal lave redningsøvelserne ude på fjorden eller i åen har vi mange hjælpere tilknyttet, det er vigtigt for os, kursisterne føler sig trygge, ” siger Erik Lensgaard.

Kurserne løber over en weekend, og ved kursets afslutning får kursisterne uddelt DGI kursusbeviser samt en folder med al information, som de har fået i weekenden, og der er også links til DGI’s læringsvideoer. Derudover laver klubben særlige roaftener, hvor der er fokus på de nye roere i klubben, og hvor der er tid til spørgsmål, samt hjælp til udstyr og lignende.

En sport for alle

Erik Lensgaard har roet kajak i mange år og lægger vægt på, at det er meget let at komme i gang med sporten. For det er ikke særlig svært at ro fra A til B.

”Nogle ønsker kun at ro en varm sommerdag og ikke særlig langt, mens andre vil noget helt andet. Og det er jo fint, det er en god sportsgren, som kan dyrkes hele året. Jeg kan godt lide, at man udfordrer sig selv og skubber sine grænser og prøver noget helt nyt engang imellem. Du bestemmer selv niveauet, man behøver ikke være action man for at gøre det her, der er masser af helt almindelige motionister, og det er den store styrke i sportsgrenen, ” fortæller Erik Lensgaard.

Erik Lensgaard nyder også gerne selv en tur på vandet.

”Jeg nyder både at ro nogle gode ture med min hustru og kigge på fugle og spise aftensmad, mens vi ligger ude på fjorden. Jeg har også nogle ture alene om vinteren, hvor jeg blandt andet kigger på isfugle, men har også ture sammen med andre i klubben, hvor vi er ude at lege i bølger i Vesterhavet, ” fortæller Erik Lensgaard.

Samtidig nyder han at udfordre sig selv teknisk og kan bruge lang tid på at træne et bestemt drejetag.