Det skal du bruge, når du ror om vinteren

Vinteren stiller større krav til påklædning, udstyr og sikkerhed på vandet, men hvad skal du egentlig have med? Her får du ekspertens råd.

Om vinteren bør du klæde dig på efter trelagsprincippet, så du holder varmen uden at svede for meget. Foto: Ajs Nielsen

”Det er vigtigt, at tøj og udstyr er i orden om vinteren, fordi vandet er koldt.”

Læs også: Havkajakroere udfordrer den danske vinter på Vintercamp

Det ved vi om kroppen, kulde og vand

  • Kroppen fungerer kun optimalt ved en kernetemperatur på 37 grader. 
  • Hvis kernetemperaturen falder med bare en tiendedel grader, træder kroppens forsvarsmekanismer i gang.
  • Kulderystelser er kroppens forsvarsmekanisme. Den forsøger at varme sig selv op ved at forbrænde energi.
  • Arme og ben er de første kropsdele, der bliver ramt af nedsat funktionsevne. 
  • Vand køler op mod 25 gange hurtigere end luft. I praksis og med rotøj på køler vandet fire-fem gange så hurtigt. 
  • De første to minutter i vandet er afgørende. Få styr på åndedrættet, inden du foretager dig noget, og undgå panik. 
  • At sluge blot en teskefuld vand ved en kæntring kan starte en drukning. Koldt vand i ansigtet udløser nemlig en ukontrollerbar trang til en dyb vejrtrækning. 

Kilde: Bevæg dig for livet, Kano & Kajak

Vis mere Vis mindre

Det lyder måske banalt, men det er helt afgørende, fortæller Chresten Krogh, der er havkajakvejleder og afholder vintersikkerhedskurser under DGI.

Vandet køler nemlig i praksis fire-fem gange hurtigere end luft, så ryger du i, skal der handles hurtigt men også velovervejet. Og det kan være svært, når hele kroppen ryster, du mister følelsen i fingrene, og du hiver efter vejret.

”Det kolde vand gør, at du måske ikke har overskud til at handle fornuftigt, som du har om sommeren. Du risikerer at gå i panik og handler ikke strategisk og velovervejet, ” siger Chresten Krogh.

Derfor er det vigtigt, at du er ordentligt forberedt, både mentalt og praktisk. Påklædningen skal være i orden, du skal have det rigtige udstyr, og du skal vide, hvor du finder det. Her får du Chresten Kroghs gode råd til, hvad du skal bruge, når du ror om vinteren.

Klæd dig på efter trelagsprincippet

Du skal selvfølgelig have varmt tøj på om vinteren, men ryger du i vandet, bliver du meget hurtigere afkølet, hvis dit tøj er fugtigt og vådt af sved. Derfor er det vigtigt, at du klæder dig på efter trelagsprincippet.

Det inderste lag skal være isolerende og holde varmen tæt på kroppen ved at transportere sveden væk. Her anbefaler Chresten Krog uldundertøj, som har den ekstra bonus, at det stadig er varmt, selvom det bliver vådt af sved eller vand.

Det mellemste lag skal være isolerende. Det kan enten være en våddragt med en god tykkelse eller en tørdragt. Våddragten er billigere, og når den først er varm, holder den godt på varmen.

En tørdragt er glimrende om vinteren, men en rojakke og Long John kan også fungere.En tørdragt er glimrende om vinteren, men en rojakke og Long John kan også fungere.Foto: Ajs Nielsen

Ulempen ved våddragten er, at du rammes af kulden, indtil din krop har varmet vandet på indersiden af dragten op. Desuden kan en tætsiddende våddragt være svær at bevæge sig i, og derfor kan du med fordel bruge en Long John, som er en våddragt uden ærmer, og kombinere denne med en neopren vådjakke.

Læs også: Hold varmen på det kolde vand

Tørdragten er god, fordi den holder alt vand ude. Men du er ikke mere tør, end at der kommer kondens indeni dragten, når du sveder. Den er heller ikke varm i sig selv, fordi den er meget tynd, så det er det tøj, du har på indenunder, der gør den god.

Det tredje lag skal være vind- og vandtæt. Det kan være en god skaljakke. Har du våddragt på, er det særlig vigtigt, fordi det eliminerer den kølende effekt fra vinden. En tørdragt fungerer som en skal i sig selv, så et tredje lag udover den er ikke livsnødvendigt, men du kan sagtens tage en regnponcho over for at give ekstra læ for vinden.

Dit vigtigste udstyr kan du placere lige foran dig på dækket.Dit vigtigste udstyr kan du placere lige foran dig på dækket.Foto: Jens Astrup

Hue, handsker og halsedisse

En god og tyk uldhue og en halsedisse er vigtig, fordi du mister den største del af varmen fra hovedet. På fødderne er et par vandtætte sko at foretrække om vinteren, men ligeså vigtigt er det, at du har tykke og isolerende uldsokker på indenunder.

På hænderne skal du have et par varme handsker, som kan holde vind og vand ude. Chresten Krogh anbefaler luffer, der er varmere end fingerhandsker. Neopren er et populært materiale, fordi det både er varmt, og tætsiddende, så du har god føling med pagajen.

Det er vigtigt, at lufferne har et fingerovertræk, der kan vippes af, så du ikke skal tage luffen af for at få fingrene fri for at ringe, binde knuder, finde grej i pakrummet eller tage tøj af og på. 

Hav tjek på telefonen

Vinterroerens 10 bud

  • Ro ikke alene.
  • Ro kystnært.
  • Planlæg ruter med let adgang til land og strandveje.
  • Vær fortrolig med dit grej i koldt vand. Hvor er hvad, og kan du bruge det.
  • Gør dit grej vinterklar.
  • Kend dine evner i koldt vand, og øv dem i koldt vand.
  • Overvurder ikke dine muligheder i koldt vand, og vær realistisk.
  • Informer dine nærmeste om dit turvalg og din tilbagekomst og informer ved forsinkelser.
  • Lær førstehjælp af kuldepåvirkede mennesker.
  • Vid hvor du har dit grej i kajakken. Lav en pakkeplan og del den med din makker.

Vi har næsten alle en smartphone. Måske er din endda vandtæt og brugbar selv med våde fingre. Men ved du, om den også virker med handsker, kolde fingre, og om du overhovedet kan bruge en touchskærm, når finmotorikken i dine fingre er forsvundet?

Med en trykknaptelefon er du helt sikker. Den kan du bruge selv med handsker på, og selvom du har den i et vandtæt etui. Den holder også bedre på strømmen. Det er en god idé at kode de vigtigste numre ind hjemmefra, så du med få tryk kan foretage et opkald.

Det vigtigste udstyr

Du har styr på kroppen og telefonen, men hvad skal du ellers have med? Som minimum bør du have et tørt sæt undertøj og et halstørklæde i en pakpose, til hvis det andet er blevet vådt. Du bør også have en pumpe til at tømme kajakken for vand og et alutæppe eller et Groupshelter, så du eller en anden kan få varmen, hvis uheldet er ude.

Læs også: Jo, du kan godt ro kajak i frostvejr

Sørg også for at have en Paddle Float med fast opdrift, så du ikke skal bruge tid på at puste den op. På den måde sparer du dig selv for unødig tid i vandet, der i sidste ende kan blive afgørende.

Hvis du eller en anden er kold og ikke har energi til at ro, er det en god idé at have bugserudstyr med, som er let tilgængeligt fra kajakken. Husk også et kompas og noget hvidt lys til vinterens mørke og tågede forhold.

Der er flere mørke timer om vinteren, hvor det er svært at orientere sig, så et kompas er et must.Der er flere mørke timer om vinteren, hvor det er svært at orientere sig, så et kompas er et must.Foto: Jens Astrup

Mad og drikke

Det er altid en god idé at have lidt at spise og drikke med, når du ror. Men om vinteren er det endnu vigtigere. Kroppen bruger enorme mængder energi på at opretholde eller få varmen, når den er kold, så ryger du i vandet, ryger forbrændingen op.

Her er det bedst at indtage nogle hurtigt tilgængelige kulhydrater fra for eksempel chokolade, slik eller en energibar. Noget varmt at drikke kan også hjælpe. Chresten Krogh anbefaler en stærk blandet sukkerholdig saftevand opvarmet til 40-50 grader, som du også hurtigt optager energi fra.

Lav en pakkeplan

Det er rigtigt godt, at du ikke går ned på udstyret, og at du har noget, der kan hjælpe dig i enhver situation. Men det er altså ingen hjælp, hvis du har så meget med, at du ikke kan huske, hvor i kajakken du har placeret hvad, når du eller din ro makker er kold og skal bruge det.

Derfor er et godt tip kun at tage det mest nødvendige med og at lave en pakkeplan. En pakkeplan kan blot være en liste over de ting, du har med, og hvor i kajakken de er. Det er både en hjælp for dig selv, men også for en makker, der kan finde dit tørre tøj for dig, hvis du selv er for kold.

Telefonen er det vigtigste sikkerhedsudstyr, så den bør du have på dig og ikke i kajakken. Dine hurtige kulhydrater, varme drikke, tørre tøj og det vigtigste sikkerhedsudstyr kan du placere i dagslugen eller i en pakpose på fordækket. Så er det let tilgængeligt, mens du sidder i kajakken.