Hold varmen på det kolde vand

Ro ud i den rette påklædning. Så kan du selv regulere din kropstemperatur efter vejr og træningsintensitet.

Tag det rigtige tøj på. Så kan du holde dig varm, selv når du bliver våd. Foto: Lejre Havkajak

Kajaksæsonen nærmer sig med hastige skridt, men det er stadig koldt at gå på vandet.

For mens naturen gør alt for at se spirende, lun og forårsklar ud, er gennemsnitstemperaturen i april sjældent over 10 grader - og vandet er koldere.

Man skal være på vandet med omtanke. Man skal nok regne med, at vandet er seks til otte grader i midten af april

Jacob Woge Nielsen, oceanograf ved DMI

"Man skal være på vandet med omtanke. Man skal nok regne med, at vandet er seks til otte grader i midten af april. Der vil da være områder, som er varmere, men det er typisk i fjorde og på lavere vand. Og vandtemperaturen er virkelig afhængig af solindstråling og vind, så den kan variere meget fra dag til dag," siger Jacob Woge Nielsen, som er oceanograf ved DMI.

Og derfor er det en rigtig god idé, at du er klædt forsvarligt på til forårsturene på de danske farvande. Det giver både bedre og mere sikre ture.

Hold dig tør og varm

DGI Kano & kajak anbefaler, at du altid tager en tørdragt på, hvis vandtemperaturen er under 15 grader. For, som havkajakvejleder og medlem af kompetencegruppen for DGI Kano & kajak Bjørn Thomsen siger:

Vær klædt på til koldt vand

Kulde er den største risikofaktor for roere, når vandet er koldt. Det er vigtigt, at du klæder dig ekstra godt på. 

Du kan øge din overlevelsestid i vandet med flere hundrede procent ved at følge denne liste. 

  • Tørdragt - Holder kroppen varm og tør. Essentiel påklædningsdel, når vandet er under 15 grader. 
  • Neopren hue - Holder hovedet varmt.
  • Neopren luffer - Følelsesløse fingre på åbent hav er ikke fedt. 
  • Svedtransporterende trøje - Leder sveden væk, så den ikke nedkøler kroppen.
  • Redningsvest - Holder dig ovenvande, hvis du kæntrer. Vesten er lovpligtig. 

 

"Når du ryger i karret med temperaturer som nu, er det altså en ret brat opvågning. Det er rimelig sandsynligt, at du får kuldechok, hvis du ikke er klædt rigtigt på."

En tørdragt sørger - som navnet lover - for, at du holder kroppen tør. Også selvom du skulle falde i vandet. Og det er en forudsætning for at holde på varmen.

Men du bør også supplere tørdragten med et sæt varmt, uldent undertøj. For selvom du måske sveder i det, mens du roer, kan de gøre hele forskellen, hvis uheldet er ude.

"Den største risiko er ikke, at du bliver våd," forklarer Bjørn Thomsen og fortsætter:

"Det er, at du bliver kold, når du ryger i vandet og ikke er i stand til at komme tilbage i din kajak. Så du skal have noget ordentligt undertøj," siger han med eftertryk.

Samtidig anbefaler han, at du udenfor sæson - altså før 1. maj og efter 15. oktober - altid har et komplet sæt skiftetøj med i kajakken. Og også gerne en sovepose, du kan krybe i, hvis det bliver nødvendigt.

Når temperaturerne så når over de 15 grader, kan du trygt tage afsted i din våddragt og rojakke igen.

Regulér din kropstemperatur

Ud over tørdragten anbefaler Bjørn Thomsen, at din beklædning om fatter et par neoprenhandsker eller mitts - neoprenmuffer, som sidder på din pagah - og en ordentlig hue.

Dit største varmetab har du på hoved og på hænder. Så det er her, du kan regulere varmen

Bjørn Thomsen, havkajakvejleder i DGI

"Dit største varmetab har du på hoved og på hænder," forklarer han og uddyber:

"Så det er her, du kan regulere varmen. Resten af kroppen er jo pakket ind i enten dragten, og understellet er pakket ned i kajakken".

Skal du gøre det bedste for dig selv fra top til tå, bør du også overveje din fodbeklædning - for hvilken type støvler har du mon?

"Når du står ud og ind af kajakken, skal du holde fødderne så tørre som muligt - og det gør du bedst med langskaftede støvler. Med kortskaftede støvler får du hurtigt vand i støvlen, og det skaber en kuldebro, som kan gøre det svært for dig at få varmen igen, hvis du først er blevet kold," siger Bjørn Thomsen.

Forstå vandforholdene

De danske farvande er koldest lige omkring første marts. For vandtemperaturen falder gennem hele vinteren, og vendepunktet sker ofte kort før jævndøgn. Derfra sniger temperaturen sig langsomt op.

Så på trods af den lune forårsluft, er den bedste tommelfingerregel, du kan tage med dig på vandet, at du skal klæde dig efter vandtemperaturen. Ikke efter luftten.

Ved vestenvind kan man få meget, meget koldt vand, især ved sjællands østkyst og omkring Lolland-Falster

Jacob Woge Nielsen, oceanograf ved DMI

Og for at kunne det er et vigtigt, at du forstår, hvordan vandets temperatur skifter. 

"Hvis man ellers har godt vejr og høj sol, kravler vandtemperaturen lige så stille op, især på lavvandede områder. Men dybere nede ligger der puljer af virkelig koldt vand, som solindstrålingen ikke når ned til. Så efter et stormvejr dykker temperaturen markant igen," fortæller Jacob Woge Nielsen fra DMI.

Vandet omkring Danmark er generelt koldest i de østlige egne om vinteren og noget lunere langs vestkysten. Nordsøen er nemlig forbundet med Atlanterhavet og dermed golfstrømmen, så der bliver ikke helt så koldt - kun ned til cirka fem grader om vinteren.

Men fordi vinden har så stor indflydelse på vandtemperaturen, er det værd at notere dig vindretningen, inden du sætter ud.

"Ved vestenvind kan man selv om sommeren få temmelig koldt vand, især ved sjællands østkyst og omkring Lolland-Falster," siger Jacob Woge Nielsen.