Lær at løbe efter følelsen fremfor pulsuret

Pulsuret, distancen, tempoet. Fokus er ofte på alt andet end, hvordan det føles at løbe. Med denne øvelse lærer du at løbe efter fornemmelsen.

Det er som løber en rigtig god idé at have en god fornemmelse for, hvilket tempo man løber i. Det gælder både for den erfarne løber, der har et mål om at løbe en halvmaraton, og dig, der lige er begyndt at løbe.

Med fornemmelse for tempo mener vi ikke, om du skal huske at kigge på dit ur, mens du løber, men din kropslige fornemmelse for det tempo, du løber i.

Er din fornemmelse for tempo ikke så god, risikerer du at komme for hurtigt afsted, og et for hurtigt udlæg kan både til træning og til motionsløb ødelægge løbet, fordi du går kold for tidligt.

Nemt at lægge for hårdt ud

Det er mange gode grunde til at øve og træne din kropslige fornemmelse for tempo. Både for din løbsoplevelse som helhed, men også så du løber på den mest hensigtsmæssige måde i forhold til, hvad netop din krop kan præstere.

Hvad er forskellen på tempo og hastighed?

Den fart, du løber, kaldes for “tempo” og omtales ofte i løbeverdenen som “pace”.

Forskellen på tempo og hastighed er, at tempo refererer til min/km (hvor mange minutter det tager at løbe 1 km), mens hastighed refererer til km/t.

Et eksempel kunne være en hastighed på 12 km/t. Man når altså 12 km på 1 time. Dette svarer til et tempo på 5 min/km. Det tager 5 minutter at løbe 1 km.

Specielt som ny løber er det nemt at falde i fælden om et hurtigt udlæg, men det kan også sagtens ske for den erfarne løber, der har et mål om at præstere en given tid. Ofte går det galt, fordi vi glemmer at mærke efter i kroppen, hvordan det føles, når vi løber, og i stedet har fokus alle mulige andre steder: på pulsuret, distancen der er tilbage og alt muligt andet.

Det kan være en god idé at holde øje med uret i visse situationer, men det er vigtigt at du kan slippe uret, og stadig finde ud af at ramme den rigtige intensitet.

Er opmærksomheden på uret, går du glip af løbsoplevelsen

Kan du ikke finde ud af det, mister du evnen til at være mentalt til stede til træning og motionsløb. 

Du går glip af en stor del af løbeoplevelsen, hvis din opmærksomhed er på dit ur

Max Boderskov, løbeekspert

Du får her en øvelse, hvormed du kan træne din fornemmelse for tempo. Øvelsen er god, fordi den skærper dit fokus på, hvordan et givent tempo føles i kroppen, og du får bedre chancer for at ramme plet, næste gang du begiver dig ud på en løbetur. 

Som det fremgår løsriver du dig ikke 100 % fra tekniske hjælpemidler med denne øvelse, men det er heller ikke målet. Målet er, at du øger din fornemmelse for, hvordan det føles i kroppen og ikke lader dig styre totalt af tallene på et ur.

Træn din tempofornemmelse med dette træningspas

Sammen med din træner eller træningsmakker finder I en runde, som du eller I skal løbe. Det kunne være en atletikbane, men det kunne også sagtens være hvilken som helst anden runde. To ting er vigtige: I skal kende runden godt, og I skal bruge et ur, som kan tage omgangstider.

Træningspasset fungerer på den måde, at din træner eller makker bestemmer, hvor lang tid, du skal tage om at løbe en runde - det kunne eksempelvis være 100 sekunder.

  • Du/I løber afsted og prøver at ramme 100 sekunder. Du skal forsøge ikke at kigge på uret undervejs på runden
  • Når du når frem til start, tager du en omgangstid, og ser her, om du ramte tiden
  • I kan løbe flere runder; her råber din makker så kort inden mål, hvor mange sekunder hurtigere eller langsommere, I skal løbe næste runde

Se videoen og få uddybet øvelsen. Øvelsen kan bruges af både nybegyndere, erfarne løbere og af løbetrænere i en klub.

God løbelyst!