6 grunde til, at skytteforeninger er attraktive for jægere

En skytteforening kan tilbyde jægere unikke muligheder for at forbedre sig. Se hvilke her.

Mange jægere vil gerne udfordre sig selv på længere afstande eller har langdistance-skydning som hobby. Det kan de få mulighed for i en skytteforening.

1. Terrænskydning

I 2017 indførte DGI Skydning en kikkertklasse, der gør det muligt for jægere at deltage i DGI’s terrænskydninger med deres jagtrifler. Tiltaget har været en succes. Jægerne har bakket talstærkt op om det nye koncept, når DGI rundt om i landet har inviteret til fælles terrænskydning. For eksempel deltog 108 jægere og 52 skytter i en terrænskydning arrangeret af DGI Midtjylland.

Ønsker I at invitere riffeljægerne med til jeres terrænskydninger, er det let at gå til. Jægerne deltager nemlig på samme vilkår som de øvrige skytter. Den eneste forskel er, at jægerne har lov til at benytte skydestok og deres egne rifler. De skyder gerne på DGI-skiver som de øvrige skytter.

Kikkertklassen er udviklet i samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund og DGI Skydning.  Jægerforbundets skydeteam kan hjælpe jer med markedsføring og med at komme i kontakt med riffeljægerne. Forbundet tilbyder for eksempel gratis annoncering af terrænskydning i deres online aktivitetskalender. Du kan finde kontaktoplysninger på www.jaegerforbundet.dk.

Du kan læse mere om terrænskydning i kikkertklassen i Skyttebogen – find den på dgi.dk/skydning.

Hvis du er interesseret i at vide, hvordan andre arrangører griber fælles terrænskydning an, kan din lokale DGI konsulent hjælpe dig med kontakten.

2. Indskydning/træning på 100 m

100 m er jægernes foretrukne træningsafstand. Afstanden er relevant til jagt og ideel til indskydning og træning. Især op til de store jagtmåneder står jægerne i kø for at forberede sig. Har I mulighed for at tilbyde skydning på 100 m, ligger der et stort potentiale.

Skydebaneforeningen Danmark tilbyder et 10-årigt lån på 50% af udgiften til etablering af 100 m jagtbaner på eksisterende 200 m baner. Lånet forudsætter, at den eksisterende miljøgodkendelse på banen kan overholdes. Læs mere på www.skydebaneforeningen.dk.

3. 200 m kikkertklasse

Mange jægere rejser til udlandet og går på jagt. Her skydes ofte på længere afstande, fordi vildtarter og terræner er anderledes end i Danmark. Det er én af årsagerne til, at DGI Skydning i samarbejde med Jægerforbundet har udviklet kikkertklassen på 200 m, hvor jægerne kan benytte deres jagtrifler. Der er også mange jægere, som gerne vil udfordre sig selv på lidt længere afstande eller har langdistance-skydning som hobby.

Kikkertklassen på 200 m blev introduceret i 2017. Du kan læse mere i Skyttebogen. Find den på dgi.dk/skydning. Klassen er indført med henblik på jagtrelevant træning, ikke konkurrence.

4. Træning til løbende mål

En af de ting, der er stor efterspørgsel på er træning til løbende vildt. Træning til løbende mål foregår typisk på hjorte- eller grisebaner i jagtcentre, hvor jægerne kan skyde med deres jagtrifler på jagtligt relevante afstande (40-100 m). Mindre kan dog gøre det! Der findes små baner til luft- eller salonskydning, som ikke kræver ny miljøgodkendelse eller voldanlæg. Skinnerne kan blot stå på græsset (eller graves lidt ned). Jægerforbundet har gode erfaringer med en bane til under 10.000 kr. Alternativt kan I evt. lave en bane selv. De små baner, f.eks. på 15 meter, kan ikke fuldt ud erstatte de store, men kan absolut give relevant træning i våbenhåndtering og skudafvikling til løbende mål. Foreningsrifler med kikkertsigte til udlån kan være en god ide, da mange jægere ikke har egne salon- eller luftvåben. Giv evt. et tilbud til en hel jagtforening, så jægerne kan hygge sig sammen, når de træner.

5. Grundlæggende skydekursus

Der er mangel på skydekurser for jægere, der nok har bestået riffelprøven (aflægges kun én gang i livet), men som ikke føler sig udlært og gerne vil dygtiggøre sig. Der er derfor god chance for, at jægerne vil møde op, hvis jeres forening kan tilbyde et grundkursus med bl.a. våbenbetjening og skudafvikling under jagtrelevante forhold. Det sker bedst i samarbejde med de lokale jægere. Danmarks Jægerforbundets riffelkoordinatorer, der findes i alle kredse, kan være behjælpelig med at facilitere.

6) Familieaktiviteter

Udover de jagtrelaterede tilbud er jægerne selvfølgelig interesserede i hygge-aktiviteter som alle andre medlemmer af foreningen. Starter I grillen og inviterer hele familien med, er det nærliggende at tilbyde gæsterne at prøve de klassiske discipliner, som foreningen tilbyder. Måske kan der hentes nye medlemmer her.