Sådan skaber du et sundere menukort i cafeteriet

Sæt ikke barren for højt, hvis cafeteriets menukort skal fornys. Tænk hellere over, om I hjælper køberne til at træffe sunde valg. Se konkrete og realistiske forslag til en sundere menu.

Find 14 lækre og sunde opskrifter længere nede i artiklen. Foto: Jens Hasse

I Danmark er vi er verdensmestre i hygge, og hygge har næsten altid mad på menuen. Mange steder dominerer traditionel pizza, burgere, pommes fritter, pølser, is, slik og sodavand menukortet i klubben.

Det er nemt for den, der skal lange det over disken, og kulturelt har vi vænnet os til, at hyggemad, hjemme og ude, helst være noget salt, sødt, fedt og blødt. Spørger du kroppen, er det dog ikke den hurtige energi fra fx slik og sodavand, den gerne vil restituere på og bygges op af.

Der skal ikke kun leges med farver og udtryk, når det gælder maden og anretningen, men også måden den præsenteres på grafisk og verbalt

Så kan vi tilgodese kroppens ønsker og inspirere og hjælpe hinanden med at udbyde og efterspørge et mere ”sportsligt” menukort rundt omkring i cafeterierne og caféerne? For ligesom opskriften på en god 1. og 2. halvleg rummer både sjov og sund aktivitet, kan det, vi samles om i 3. halvleg nemt på samme tid være både sundt og sjovt. Mad og snacks, der giver kroppen noget af alt det, den har brug for, så den både på kort og lang sigt styrkes til de sportslige aktiviteter.

Påvirk køberne til et sundere valg

For at kunne konkurrere med de efterspurgte pommes fritter og det fristende slik skal vi overkomme barrierer omkring udbud og efterspørgsel, fx at finde på alternativer, understøtte efterspørgslen efter det nye og gøre det trendy og inkluderende især for børn og unge at vælge de tilbud til, som både fornøjer sultne smagsløg, mætter og er mere sportslig ernæring end de typiske udbud og valg.

Tænk kostrådene ind på disken og i menuen

Det er igennem mad og snacks og drikkevarer, at kroppen får energi og næringsstoffer, der bruges som byggesten til kroppens knogler, muskler og væv. En god afbalanceret kost er hverken fanatisk eller restriktiv, men kan indeholde lidt af alt. God mad bidrager ofte også til trivsel. Fødevarestyrelsen har udarbejdet De officielle kostråd, som kan danne rammen om ideerne til sundere tilbud.

De 10 kostråd

  • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  • Spis frugt og mange grøntsager
  • Spis mere fisk
  • Vælg fuldkorn
  • Vælg magert kød og kødpålæg
  • Vælg magre mejeriprodukter
  • Spis mindre mættet fedt
  • Spis mad med mindre salt
  • Spis mindre sukker
  • Drik vand   

Vis mere Vis mindre

Kun 15% af os får nok frugt og grønt i det daglige, og for mange af os vil det være oplagt at købe en snackbox fuld af farver og smag, når vi efter sport er sultne og samles om noget, der slukker tørsten, mætter, opbygger, smager og knaser. Og det gør grøntsager, når de er skåret ud i mundrette stykker, dyppes i dip og måske følges af sprøde rugchips eller en rugbolle med fyld af tørret frugt, nødder eller chokolade – eller en bakke hjemmelavede, nybagte pommes fritter med ketchup.

Hver anden af os kan også med fordel spise mere fuldkorn, og det er oplagt, at de fiberrigeste kornprodukter får plads på det sportslige menukort – fx sprøde fuldkornsandwiches med friskt fyld, salater med masser af sprød topping af havre-rugknas eller noget så simpelt som en skål mysli, mælk og chokoladeknas. Måske appellerer den servering lidt mere til kunderne, hvis I kalder den Oaty choc-chip? Der skal nemlig ikke kun leges med farver og udtryk, når det gælder maden og anretningen, men også måden den præsenteres på grafisk og verbalt.

Det tager tid at ændre mad- og hyggevaner, og vi behøver ikke stræbe mod det ideelle

Hvis I vil i gang med at lege med mulighederne for at forny menukortet, så sæt ikke overliggeren for højt i første omgang. Det tager tid at ændre mad- og hyggevaner, både ude og hjemme, og vi behøver ikke stræbe mod det ideelle og gå helt væk fra det salte, søde, fede, bløde men kan kombinere og nuancere den efterspurgte konsistens og smag med alt det, der på den lange bane også spiller for kroppen.

Dips, chokoladestykker og chips kan pifte fx frugt, grønt og fuldkornsprodukter op, så vi får lyst til at spise det, vi traditionelt opfatter som sundt og måske kedeligt. Sund livsstil handler også om hyggelig madbalance. Den balance kan valgene på disken og på menukortet med fordel afspejle.