4 tips til fede oplevelser på gravelcyklen

Gravel giver dig mulighed for sjov og anderledes oplevelser på cyklen. Vi har fået to gravelentusiaster komme med nogle bud.

Hvis der ikke er grusveje i dit lokalområde, kan det være at du skal på en weekendtur med kammeraterne, så I har tid til at udforske et nyt område. Foto: Martin Paldan

Går du med overvejelser om at prøve gravel? Eller har du allerede besluttet dig for at prøve grusvejene af? Så har du måske brug for lidt inspiration til, hvilke oplevelser du kan få med gravelcykling. 

Læs også: Guide til gravel: Sådan kommer du i gang

Vi har spurgt to garvede motionsryttere, Kristian Venø og Michael Tvedergaard, der begge er meget begejstret for gravelcykling, om tips til de bedste oplevelser og cykelture med gravel:

1. 'Hverdagsturen'

Turen du oftest er ude på. Den tur, du lige køre i hverdagen, i weekenden - lige når du har lyst. De varer ofte 1-4 timer og bliver kørt både alene eller i en lille gruppe. Ligesom de kortere ture på landevej eller MTB giver de dig et pusterum i dagligdagen, og du får masser af mulighed for at nyde naturen og få tankerne væk fra det, der rumsterer. 

Du kan selv gå på opdagelse i dit lokalområde, eller du kan finde inspiration til gode ture i Facebookgrupper og andre gravel-netværk. Selvom der primært bliver kørt på grus, er der også fin mulighed for at køre på landevejen i det omfang, du ønsker. Hvis du er ekstra snedig og tidsplanen tillader det, planlægger du ruten, så kilometrene på landevejen er i nærheden af en bager. Gå aldrig ned på kage og kaffe.

2. Weekendture

Hvis der ikke er grusveje i nærheden af, hvor du bor, skal du selvfølgelig på en weekendtur 1-2 overnatninger med nogle gode cykelkammerater. På den måde kan I kombinere motion, natur, hygge med følelsen af at være på en miniferie.

Læs også: Flere motionister vælger grusvejen: Derfor rykker gravel

Pak det mest essentielle udstyr og find den type overnatning, der giver mening for jer i forhold til pris og komfort. Der er masser af Bed n' Breakfast-muligheder rundt om i Danmark. På den måde kan I også gå på opdagelse i fremmede dele af landet. Er eventyrsulten svær at stille, er der masser af muligheder for lignende ture og fede naturoplevelser i vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland.

3. Deltag i løb og arrangementer

Gravel bliver mere og mere populært, og det kan også ses i udbudet af løb og arrangementer. DGI Cykling har flere gravelarrangementer henover vinterhalvåret under navnet "Kaffegrums og grusveje", og store og små løbsarrangører har også fået øjnene op for gravelcykling. Derfor er der faktisk masser af muligheder hele året.

Løbene og turene findes i mange typer og længde, alt efter hvad der passer din form, ambitionsniveau og erfaring. Uanset hvad er det en fed følelse at gennemføre et løb, og der er ofte sørget for forplejning og rute, så du kun skal koncentrere dig om at træde i pedalerne, holde dig på cyklen og nyde turen. Hærvejsløbet, Grejsdalsløbet, Dirty Jutland og lignende løb er garanti for fremragende ture og minder. 

4. For de eventyrlystne

Hvis weekendturen/mini-cykelferien ikke er nok for dig, så kan gravel sagtens byde på endnu vildere eventyr. Lange ture i ind- og udland og bikepacking er nemlig ikke forbeholdt MTB- eller landevej. Gravelcyklen er perfekt til den type eventyr, fordi den kan klare sig godt på flere underlag, og på den måde er der mulighed for nogle uforglemmelige oplevelser og ømme ben.

Læs også: Cykelmotionister: Gravel byder på eventyr og hyggeture

De mest gravel-gale tager på ture, hvor man kan ende med at køre flere hundrede eller tusinde kilometer. Nogle tager afsted i dage- eller ugevis og får den ultimative graveloplevelse.

I udlandet er der eksempelvis gravelløb fra Basel i Schweiz til Cape Arkona på Tysklands største ø, Rügen. Det er 1652 kilometer, 20.000 højdemeter og en god blanding af grus, asfalt, brosten, rødder og sand.