Ny online-forening vil løfte MTB-miljøet og sporarbejdet

Sporguide-appen Singletracker er blevet til Mountainbike United, og i den forbindelse har en ny virtuel forening, Mountainbike United Denmark, set dagens lys. Foreningen vil være talerør for MTB-sporten og samtidig støtte sporarbejdet i hele Danmark.

Mountainbike United Denmark er en ny onlineforening, der vil samle de mange uorganiserede mtb'ere under én fane og samtidig støtte sporarbejdet i hele Danmark. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Mountainbike har fået et regulært folkeligt gennembrud de seneste par år, og corona-nedlukningerne har kun skubbet på den udvikling, fordi folk er søgt ud i naturen. Således anslår Idrættens Analyseinstitut, at godt ni procent af voksne danskere kørte på MTB i løbet af 2020. Det svarer til cirka 400.000-500.000 danskere. Men kun godt 2 procent af dem dyrker MTB-interessen i organiserede fællesskaber, i klubber og sporbyggerlaug.

Læs også: Singletracker sadler om og bliver til Mountainbike United

At køre alene eller få personer sammen på sporet er ikke nødvendigvis et problem, men omvendt kan man også gå glip af meget viden: Hvordan du forbedrer din teknik, hvordan du forholder dig til andre brugergrupper i skoven. Det er nogle af de udfordringer, som den nye app Mountainbike United vil forsøge at afhjælpe. Men de mange nye mountainbikere presser også kapaciteten og bæredygtigheden på de nuværende spor, og det er her den nye MTB-forening, Mountainbike United Denmark – eller bare MUD – kommer ind i billedet.

"Der er op imod en halv million danskere, der kører MTB, og jeg tror, der er rigtig mange, der bare kører på sporet og ikke aner, hvilket arbejde der ligger bag. Mange MTB’ere aner ikke, at der er noget, der hedder sporbyggerlaug, og at det kræver stor indsats at lave og vedligeholde de spor, de kører rundt på," siger Jasper Dyg.

Stærkere stemme til MTB-sporten

Han er bestyrelsesmedlem og presseansvarlig i MUD, der bliver en forening under DGI. Foreningen er oprettet i forbindelse med relanceringen af sporguide-appen Singletracker, der nu går under navnet Mountainbike United. Den nye app vil være et digitalt klubhus for MTB-sporten i Danmark, der skal gøre det nemmere at opdage og deltage i MTB-fællesskaber – hvor man kan oprette ture, dele sine oplevelser på sporet, tilmelde sig kurser eller events, eller bare blive opdateret om nye ændringer på sit yndlingsspor.

Køber du premium-medlemskab af app’en, bliver du samtidig medlem af MUD. Og der er i høj grad brug for, at MTB-miljøet står sammen for at give sporten en endnu stærkere stemme, mener Jasper Dyg. Både ved at samle de mange uorganiserede udøvere under én fane, men også ved at støtte og sætte fokus på det store arbejde, der ligger bag de mere end 200 officielle spor i Danmark.

"Hvis vi bliver rigtig mange i den her forening, så har vi som bestyrelse, som forening, en mere slagkraftig stemme i debatten. På den måde kan vi give MTB-sporten en større politisk legitimitet i offentligheden. Bliver MUD en forening med mange tusinde medlemmer i ryggen, så batter det bare mere i debatten," siger Jasper Dyg.

Vedligeholde og udvikle sporene

Konkret vil foreningen Mountainbike United Denmark få overført 20 procent af midlerne fra premium-medlemskaberne i Mountainbike United. Aktuelt koster det 49 kr. pr. måned at være premiummedlem af Mountainbike United. Og de penge, foreningen får ind på kontoen via app’en, skal alle sammen ud og leve igen i de danske MTB-spor, fastslår Jasper Dyg.

Det kan gøres på flere måder: Som anlæggelse, eksempelvis nye spor eller udvidelse eller omlæggelser af eksisterende spor. Det kan også være vedligeholdelsesarbejde, eksempelvis hvis sporlaug har brug for materialer eller penge til at hyre ekstern hjælp. Eller det kan være via uddannelse, hvis en klub eller sporlaug ønsker at sende medlemmer på sporbyggeruddannelse eller kurser, så der kan bygges mere vedligeholdelsesfrit og modstandsdygtigt.

"Foreningen skal støtte sporarbejdet og de spor, som allerede er kortlagt og gradueret efter OnTrail-projektet, ved at sporbyggerlaug og sporejere ansøger os om midler. Vi håber selvfølgelig, at vi vil kunne støtte de klubber og sporlaug, der er i størst nød og har mest brug for hjælp til vedligeholdelsen, og ikke kun de spor, der er mest populære. Det handler om at få fordelt midlerne mest muligt henover hele landet," forklarer Jasper Dyg.

Han regner umiddelbart med, at foreningen vil fordele pengene én gang årligt, så bestyrelsen har mulighed for at vurdere alle ansøgninger op mod hinanden. Det vil sige, at første uddeling vil finde sted i starten af 2022.