Fodbold skal være dit frirum
Når du er ung, er det vigtigt, at fodbolden bliver et frirum for dig i en ellers hektisk hverdag, mener eks-prof og fodboldekspert Morten Bruun.
Det er en fejl, når breddeklubber træner deres unge spillere som elite, mener Morten Bruun, eks-prof og fodboldekspert. Det må ifølge ham ikke give ekstra pres på de unge mennesker at gå til fodbold, fordi de i forvejen har et hektisk liv.
"Unge mennesker har mange ting, de skal tage sig af. De skal få gode karakterer i gymnasiet, de skal passe deres arbejde i Føtex, hvis de ikke skal fyres og de skal have tid til at være hjemme hos kæresten. I det spil er det bare nemmest at vælge fodbold fra, så det må ikke blive et yderligere pres", siger han.
Hans egen kærlighed til spillet fik ham til at undre sig over, hvorfor så mange teenagedrenge stopper til fodbold, for hvorfor i alverden vil man det? Ifølge Morten Bruun skyldes det, at fodbolden ikke bliver det frirum i en travl hverdag, som det bør være i den alder. Det blev til en teori kaldet ”Målrettet mangel på målrettethed”.
Ingen optimering
For at undgå, at fodbolden bliver en stressfaktor i unges travle hverdag skal foreningerne signalere, at der er en lethed omkring tilgangen til fodbolden, mener Morten Bruun. Han understreger, at breddeklubber ikke skal have fokus på at optimere fodboldspillerne.
Jo flere signaler vi sender til vores unge spillere om, at det er enormt vigtigt at vinde, jo mere anspændte bliver de. Det mener jeg ikke er idéen med ungdomsfodbold. Der skal være en lethed
Morten Bruun, fodboldekspert
"Foreningerne skal fravælge at holde taktikmøde inden kamp, for så bliver spillerne ikke anspændte. Jo flere signaler vi sender til vores unge spillere om, at det er enormt vigtigt at vinde, jo mere anspændte bliver de. Det mener jeg ikke er idéen med ungdomsfodbold. Der skal være en lethed," siger han.
Samtidig forklarer han, at der er ting, som ikke er nødvendigt at træne på ungdomsniveau, når det handler om breddeklubber. Det er ikke vigtigt at træne fri- og hjørnespark, for når de unge spillere alligevel ikke bliver professionelle, har det ingen betydning. Heller ikke selv om de så bliver dårligere til dødboldene.
Glæden tilbage
En af de spillere, der har nydt godt af fodbolden som frirum er Malthe Sonne. Han blev trænet af Morten Bruun, da han var U17- og U19-spiller. For ham var den målrettede mangel på målrettethed utrolig vigtig i forhold til at bevare gejsten for at spille fodbold.
"Jeg har før spillet i en anden klub i Aarhus, hvor det var meget seriøst – der havde jeg svært ved at nyde at spille fodbold. Den fri tilgang under Morten Bruun gjorde, at vi nød virkelig at spille fodbold. Vi havde utrolig meget glæde på holdet," fortæller han og uddyber, hvad Morten Bruun betød for ham som træner.
"Da han stoppede som træner, valgte jeg at holde et års pause fra fodbolden," siger Malthe Sonne.
Læs i Udspil, hvad der får en tidligere professionel fodboldspiller til at formidle en løsere tilgang til ungdomsfodbold.