Håndbold-mor: Tumlingehold giver os gode timer sammen

Masser af leg med bolden, et godt fællesskab og det rette træningstidspunkt får børnefamilier til at strømme til håndboldklub i Kolding.

Tumlingehåndbold i Kolding giver klubben nyt liv og børn og forældre masser af bold og bevægelse. Foto: Christian Ravn

Hver lørdag formiddag tumler Emma Overgaard rundt i hallen med resten af tumlingerne i Kolding Håndboldklub. Hun er fem år, har "leget håndbold" de seneste to, og når hun går på banen er det sammen med mor og far; Mads Overgaard og Tina Hansen.

"Vi får nogle hyggelige timer sammen i en fortravlet hverdag. Vi er her en god time om lørdagen, og det er noget vi har sammen alle tre," siger Tina Hansen.

Det er andet år, familien er med på holdet. De har været med fra starten, og for dem vægter hygge og samvær højt. Men det er også sport:

"Vi får lært Emma nogle ting om håndbold. Mads og jeg har mødt hinanden gennem håndbold, så hun er vokset op i en hal. Vi - Emma og jeg, er også tit ude og se Mads spille, så hun vil også gerne selv, og det er hun lidt stolt af at kunne," siger Tina Hansen.

Udvikling og hygge for de mindste

Koldings tumlingehold blev faktisk oprettet, netop fordi træner Christian Ravn selv søgte et håndbold-legerum til sønnen. Så han tog initiativet:

"Vi ville igang med noget for at aktivere ham, så vi gik i gang sidste år. Og så har vi udviklet holdet og fået flere og flere medlemmer. Vi startede op med 10 børn i første sæson. Nu har vi 20 børn og har været nødt til at stoppe med at tage flere ind. De har jo nogle gange både større- og mindre søskende med, så vi nogle gange er oppe på 30 børn plus forældre," fortæller han om sit hold.

Det skal fange børnene. Vi fokuserer på motorik, leg og boldspil, og arbejder også med deres balance. Det udvikler deres spil senere hen

Christian Ravn, tumlinge-træner, Kolding Håndboldklub

For ham er det vigtigt at give børnene en masse leg og motivation for boldspillet i gode, faste rammer. Holdet skal være sjovt og udviklende.

"Det skal fange børnene. Vi fokuserer på motorik, leg og boldspil, og arbejder også med deres balance. Det udvikler deres spil senere hen," siger Christian Ravn og fortsætter:

"Jeg har selv spillet på høj plan og savnet, at man kunne komme tidligere ind. Det er motiverende, og det aktiverer dem. De får brændt noget energi af og får legeaftaler i løbet ad ugen. Det giver mere end bare indput fra børnehaven.

Og nu - efter mere end et år på holdet - er det tydeligt, at børnene flytter sig.

"Da vi kom i starten turde Emma næsten igenting og gemte sig bag os," fortæller Tina Hansen.

"Det er selvfølgelig også kommet lidt med alderen, men nu er hun virkelig fremme i skoen og kan hente bolde frem og vise, hvad der blev trænet sidst. Hun er vokset med holdet. Og så kan det godt være, at ungerne får pulsen op, men det gør vi andre altså også," siger hun og griner.

Træneren - og tidspunktet - gør forskellen

I Kolding Håndboldklub har ungdomsafdelingen haft det hårdt i et godt stykke tid: Klubben ligger midt i byen og har ikke det samme opland som klubberne i boligkvartererne, hvor der også er meget større faciliteter. Så i stedet har klubben valgt at fokusere på et U6-U8 hold og på deres tumlinger.

Det giver nemlig børnene familierne i midtbyen et frirum, og klubbens formand, Bent Ginnerskov, er ikke i tvivl om, hvorfor tumlingeholdet kører så godt.

"Det handler om at ramme det rigtige tidspunkt, og der mener vi, at lørdag formiddag er godt. børnefamilierne har en travl hverdag, hvor der skal hentes børn, laves mad og handles ind, så det er vigtigt at den her aktivitet ligger på en dag med mindre travlhed og mere tid til hyggeaktiviteter," siger han og fortsætter:

"Men skal man have succes med børn, så er det primært træneren, det kommer an på. Træneren skal brænde for opgaven, og det gør Christian og Maria som har holdet."

Og det kan Tina Hansen skrive under på:

"Christian er eminent til at få alle med. Nogle gange er han næsten selv et stort barn," siger hun.