MTB-sporbygning styrker sårbare unges kompetencer og selvtillid
Faaborg-Midtfyn Kommune uddanner, i samarbejde med DGI Fyn, sårbare unge til MTB-sporbyggere. Projektet med navnet ”Trail Crew” giver de unge mulighed for at udvikle sig og styrker de personlige kompetencer og selvtilliden.
I Svanninge Bakker på det sydvestlige Fyn går en gruppe unge og graver i jorden. Der er støv i luften, og en enkelt har særligt sorte fingre.
”Vi havde en kæde som sprang af. Det sker nogle gange, når gearskiftet sker for sent”, fortæller Jonathan Grube, som er projektleder og MTB-instruktør i Trail Crew.
Her lærer unge både at bygge spor, køre mountainbike, ordne cyklerne og tage ansvar for naturen og hinanden.
”Naturen er en fantastisk ramme for fællesskab og gode oplevelser. Nogle unge mangler gode relationer og positive fritidsaktiviteter. Det skaber vi sammen her, mens vi graver spor”, tilføjer Jonathan Grube, som for nyligt overrakte diplomer til de første sporbyggere, der har papir på at have gennemgået sporbyggeruddannelsen..
Den første af sin slags
Trailkeeperuddannelsen (MTB-sporbygger) er den første af sin slags i Danmark, og de seks unge deltagere og en krigsveteran er derfor også de første, der bliver uddannet.
I DGI Fyn, der står bag uddannelsen, er der stolthed at spore, for uddannelsen har støttet op om deltagernes udvikling såvel personligt som fagligt. De unge uddannes til selv at uddanne andre unge efterfølgende, og allerede i efteråret står de klar til at tilbyde 30 sårbare unge sporbygger-uddannelsen.
”Det er jo en fantastisk historie, at uddannelse indenfor MTB-aktiviteter kan være med til at give unge mennesker et positivt indhold i tilværelsen. De unge, som der her er tale om, tænder ikke på traditionelle uddannelser og skolegang. Men kombinationen af praksis med udeaktiviteter gør MTB- og Trailkeeperuddannelsen til præcis den cocktail, der motiverer de unge og giver dem oplevelsen af at kunne noget – og kunne byde ind med noget,” siger Anders Nielsen, Foreningskonsulent ved DGI Fyn og fortsætter:
”Det ekstra stærke i denne sammenhæng er, at der også er forventninger til de unge efter endt uddannelse, i og med at de skal hjælpe med vedligeholdelsen af MTB-sporene i kommunen i samarbejde med MTB-foreningerne. Her er der så mulighed for en form for brobygning mellem foreninger og en målgruppe, som foreningerne typisk ikke har eller får kontakt til," siger Anders Nielsen.
Stærkt samspil mellem kommune og foreningslivet
Der ligger en kolossal styrke der, hvor kommunen og foreningssektoren kan spille konstruktivt sammen: Kommunen og de kommunale projekter har adgangen og indgangsvinklen til de lidt udsatte ungegrupper, og foreningssektoren kan byde ind med kompetencerne på det idræts- og aktivitetsmæssige område og skabe brobygningen og kontakten til foreningslivet.
Formand for Kultur- og Lokalsamfundsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, Anne Møllegaard Mortensen (DF), glæder sig da også over samarbejdet:
”Vi har en ambition om, at flere unge finder vej ind i vores foreningsfællesskaber. Med trailkeeper-uddannelsen får de unge kendskab til foreninger, som de måske ikke kendte i forvejen. Samtidig får de nogle kompetencer, som er efterspurgt i foreningerne. Det skulle gerne gøre det lettere for de unge at involvere sig yderligere. Det er ren win-win”, lyder det fra Anne Møllegaard Mortensen.
Forløbet har givet mod på mere
Efter forløbet følges der op med et forløb for en pigegruppe. Her er målet, på samme måde som på det første uddannelsesforløb, at tilbyde en lukket pigegruppe et sted, hvor de føler sig trygge og giver dem plads til at lære og udvikle sig.