Nye street-spil erobrer Danmark

Seje tricks, rappe moves og intense kampe. De kreative og artistiske fodbolddiscipliner panna og freestyle er hastigt voksende i Danmark, og i 2014 gør DGI en ekstra indsats for at få flere unge med på bølgen.

I panna og freestyle er spillernes individuelle stil og kreativitet det vigtigste omdrejningspunkt. Og kærligheden til fodbolden er fællesnævneren.

Internettet og YouTube har eksporteret de nye fodbolddiscipliner ud i verden, og de er hastigt på vej frem i det danske street-miljø, hvor flere og flere unge får smag for spillet.

I 2014 gør DGI en ekstra indsats for at endnu flere unge får smag for spillet, og allerede i januar er DGI Panna Tour med stop i seks storcentre rundt i Danmark. 

Verdens bedste pannaspiller Jeand Doest er lokket til Danmark for at lære fra sig. Også Danmarks egne freestyleprofiler er klar til at levere fodboldoplevelser langt ud over det sædvanlige, når der . 

 
Panna-turneringer i seks byer

Pannaturneringen skydes i gang i Bazar Vest i Aarhus den 14. januar og fortsætter til Vejle, Hvidovre, København, Hillerød og Helsingør.

Pannaturneringen er åben for alle fra 10 år og opefter. Vinderne af u15 og +15 rækkerne kvalificerer sig til Mall Cup finalen, der afholdes i Slotsarkaderne i Hillerød den 19. januar.

Udover selv at prøve kræfter med panna og freestyle byder DGI Panna Tour på masser af inspiration og ekvilibristisk fodbold med verdens bedste pannaspiller Jeand Doest fra Holland og Danmarks bedste panna crew fra Copenhagen Panna House.

Også de danske og internationale freestyleprofiler Lars Munck og Simon Atli, stifterne af Danish Freestyle Football Community, er med på touren.

 
Uforpligtende idræt tiltrækker unge

DGI Panna Tour er en del af DGI’s indsats for at få endnu flere panna- og freestylespillere i Danmark, fortæller Martin Kjærgaard, der er projektleder i DGI Underground.

"Begge fodbolddiscipliner har et stort potentiale. Både som supplement til den traditionelle foreningsfodbold, og også som tilbud til alle dem, der er mere tiltrukket af uforpligtende idræt på gadeplan," siger Martin Kjærgaard.
Panna boomer også i lande som Holland, Belgien og Frankrig.

I 2014 arrangerer DGI en lang række panna workshops og turneringer, og der udbydes en særlig master class til panna-talenter, hvor deltagerne uddannes som Panna Agents og bliver inspiratorer for panna-spillet lokalt. 

Et skøn lyder, at mere end 7500 danskere har prøvet kræfter med panna, og omkring 2000 er over begynderniveauet. 

"Panna er udviklet af unge med et andet blik for fodbold end det traditionelle holdspil. Du kan se på påklædning og de koder, der er en del af panna miljøet, at der er klare referencer til såvel breakdance som mc-battles og i det hele taget hiphop kultur," siger Martin Kjærgaard.