Truende lukning blev vendt til 100 medlemmer

Satsning på pistolskydning puster nyt liv i skytteforening

Claus Nielsen har som kasserer været med til at vende udviklingen positivt i Hirtshals Skytteforening Foto: Steen Bille

For to år siden vaklede bestyrelsen i Hirtshals Skytteforening mellem at lukke foreningen eller at fusionere med foreningen i Hjørring.

Bestyrelsen blev dog enige om at gøre et sidste forsøg på at redde foreningen. Det lykkedes og endda så godt, at den har 100 medlemmer i dag.

Om den beslutning fortæller Claus Nielsen, kasserer:

”Dengang skød vi kun med cal. 22. Og så sad vi fire mand hver træningsaften uden at se andre. Det betød, at vi hverken havde penge til forsikring, maling og så videre for at holde baner og klublokale i orden.”

Ny satsning

Med formand Klaus Andersen i spidsen gik bestyrelsen ind i et forløb med foreningsudvikling med DGI Nordjylland.

”Vi fik idéen til at købe en Glock pistol. Flere skytter prøvede den og fandt det spændende. Så vi fortsatte ad den vej og købte flere,” fortæller han.

Markedsføringen foregik via mund-til-øre mellem skytter, til kolleger og medlemmers venner.

”I modsætning til mange andre skytteforeninger lader vi også nye skytter prøve at skyde med grovpistol for at vise dem, hvad der venter dem, hvis de fortsætter med at træne,” tilføjer Claus Nielsen.

Det med at udvikle vores forening sidder så dybt i os, fordi vi var så tæt på at lukke

Klaus Andersen, formand for Hirtshals Skytteforening

Åben velkomst

I Hirtshals satser bestyrelsen på to heste i det daglige: Grovpistoler og klubmiljøet.

”Vi kører ikke med konkurrenceskydning, men vi har mange medlemmer, der kigger hen i klubben på træningsaftenerne, får en kop kaffe og en snak med de andre uden at skyde. De er også velkomne,” siger Klaus Andersen.

Han fremhæver selv de ni frivilliges åbne måde at tage imod nye skytter på.

”Vi er lidt mindre strikse end andre foreninger, når det handler om at introducere nye for de våben, de kan skyde med en dag. Og så bliver de instrueret i at bruge dem,” forklarer han.

For at styrke arbejdet med at instruere nye som gamle medlemmer, har Hirtshals Skytteforening meldt 12 medlemmer til et hjælpeinstruktør kursus midt i januar.

Plads til børn

Det er ikke længere kun voksne mænd, der skyder i Hirtshals Skytteforening. Trods ringe erfaringer med skoleskydning har foreningen fået godt 20 børn som medlemmer inden for det seneste halvandet år. Heraf er de fire piger.

”Vi prøver at give børnene tid nok til at skyde ved træningen om mandagen, selv om der kommer voksne skytter bagefter. De må så vente på, at de kan komme til banerne,” fortæller Claus Nielsen.

Børnene får også lov til at skyde med forskellige pistoler.

”De gider ikke bare komme for at skyde det samme hver gang. Og så får de i øvrigt en sodavand hver femte gang, de er til træning, som ekstra motivation,” tilføjer han.

De unge medlemmer har også en anden værdi for foreningen end blot at være medlemmer.

”Har vi børnene, kommer deres forældre ofte og får måske lyst til selv at skyde,” siger Brian Simonsen, næstformand.

Vigtig udvikling

En del af markedsføringen af foreninger sker via events for firmaer og andre grupper. Det giver også ekstra penge til foreningens kasse.

I 2015 har de seks baner huset 15 firmaevents, hvor måske 11 ansatte møder op og instrueres i at skyde med pistol på de seks indendørs baner af bestyrelsens medlemmer.

”Det har vi også fået nye medlemmer af ved at arrangere,” siger Klaus Andersen.

Indtægterne fra events’ene kan sammen med kommende fondsmidler være med til at renovere og udvide de indendørs baner og til at supplere den udendørs 50 m bane med en ny pistolbane.

”Det med at udvikle vores forening sidder så dybt i os, fordi vi var så tæt på at lukke. Der vil vi ikke ud igen,” slår formanden fast.

Claus Nielsen supplerer ham og siger:

”Alting skal holdes i live og udvikles med nye idéer og uddannede hjælpeinstruktører, hvis foreningen skal kunne fortsætte.”