Ny grunduddannelse i svømning lavet i samarbejde med foreninger

30 pilotdeltagere fra svømmeklubber landet over har været med til at kvalitetssikre den nye Svømningens Grunduddannelse, som danner udgangspunkt for al undervisning i svømmehallen.

Den nye Svømningens Grunduddannelse bliver udbudt fra januar 2018. Foto: Bent Nielsen

Fra januar 2018 kan instruktører tage en ny grunduddannelse i svømning, som DGI Svømning og Dansk Svømmeunion i fællesskab har udarbejdet. De har dog ikke været ene om arbejdet.

Læs også: Læs alt om den nye grunduddannelse i svømning

For at sikre, at uddannelsen er i trit med virkelighedens behov i svømmeklubberne, er uddannelsen blevet sammensat efter et tæt samarbejde med 30 pilotdeltagere fra svømmeklubber over hele landet.

Én af klubberne er Køge Svømmeklub. Her har klubchef Jan Hansen, klubbestyrelsens svømmeskoleansvarlige, svømmeskolelederen og klubbens forretningsfører sammen med cirka 30 instruktører deltaget i pilotforløbet.

Sådan har pilotforløbet foregået

  • Februar 2017: Uddannelsens præsenteres for pilotklubberne, som herefter giver feedback
  • Udvalgte klubber prøver uddannelsen af i praksis
  • Pilotdeltagerne gennemgår den samme struktur, som uddannelsen bliver gennemført i fra 1. januar 2018. Dvs. e-læring forud for workshop-weekend efterfulgt af at sætte den nye læring spil og relation til den lokale svømmeklub

En styrke at uddannelsen er skabt i samarbejde med klubber

Klubchef i Køge Jan Hansen mener, at det er validerende for uddannelsen, at den er blevet til i samarbejde med foreningerne.

”Det mener jeg helt klart. De første instruktører er i gang med uddannelsen, og vi kan allerede nu se, at det rykker,” siger Jan Hansen.

”Det er vigtigt, at vi som forening bliver taget med på råd, fremfor at en person på et kontor har bestemt, hvad uddannelsen skal indeholde. Involvering er motiverende,” fortsætter Jan Hansen.

Det der giver uddannelsen en styrke er, at den er skabt i samarbejde med klubberne

Jan Hansen, Klubchef, Køge Svømmeklub

Tydelig rød tråd i grunduddannelsen

Målet har netop været at skabe et produkt, som klubberne kan stå inde for, og hvor der er sammenhæng mellem den e-læring, workshops og det daglige arbejde i svømmeklubberne.

Derfor er der ud fra pilotforløbet da også blevet foretaget ændringer og tilretninger på baggrund af klubbernes feedback, siger Morten Hyldelund, idrætskonsulent i DGI Svømning og en del af uddannelsens arbejdsgruppe.

”Det er vigtigt, at vi sender et produkt ud, vi ved fungerer i praksis. Formålet med at inddrage klubberne er at sætte foreningerne i centrum og udarbejde en grunduddannelse, som er attraktiv for foreningerne og gør, at instruktører bliver dygtigere, så de kan imødekomme foreningernes behov og ønsker i hverdagen,” siger Morten Hyldelund.

Forbrugerne stiller større krav om kvalitet i undervisningen

Ifølge Jan Hansen er uddannelsen nødvendig, da forbrugerne stiller stigende krav om kvalitet i produktet.

”Man kan mærke, at forældrene stiller anderledes og større krav til det, de køber hos os. De kommer med en forventning om, at deres børn skal lære at svømme. Der er vi som forening forpligtet til at give dem kvalitet, og sikre at vores instruktøre er dygtige nok til at stå for undervisningen.”

Den nye Svømningens Grunduddannelse bliver udbudt fra januar 2018.

Disse svømmeklubber har deltaget i pilotforløbet

Kvik Kastrup, Hovedstadens Svømmeklub, Sigma Birkerød, Køge, Slagelse, H2Odense, Holstebro og Vest Brøndby