Fibersprængning - hvor lang tids pause?

Helingen af en fibersprængning afhænger af, hvor stor skaden er, samt hvor placeringen er. Sidder skaden i en muskelsene-overgang tager skaden længere tid om at hele.

Spørgsmål fra Betina:

Spørgsmål til fyssen

På dgi.dk har man tidligere kunnet stille spørgsmål til idrætsfysioterapeut Svend B. Carstensen.

Denne artikel er ét af hans mest populære svar, som forhåbentlig også kan hjælpe dig.

Vær dog opmærksom på, at svaret er mere end to år gammelt, og anbefalingerne på området kan være ændret.

Jeg har i sidste uge fået mig en alvorlig fiberspræning i venstre læg i forbindelse med line dance. Ingen tvivl om skylden, den er min egen.

Manglende opvarmning, et problem du endda har beskrevet tidligere.

Men men men, hvor længe tager det at hele en sådan skade?

Sygehuset sagde fuldstændig ro på i 14 dage og så langsom optræning.

Min egen fysioterapeut mener, at jeg er klar efter 14 dage og kan starte med at danse på fuld skrald igen.

Jeg har fået laserbehandling og akupuntur i området 3 gange og en enkelt gang behandling med Shock wave. Det går væsentlig bedre, og jeg kan fuldt gå på benet, men er jo naturligvis bange for, at det springer op igen.

Svar fra idrætsfysioterapeut Svend B. Carstensen:

Hvor lang tid en sådan fibersprængning tager om at hele, kommer jo helt an på, for det første, hvor stor den er. Og det kommer nok ikke bag på dig, at en stor skade tager længere tid end en lille, og her taler vi om et spænd fra ca. 14 dage til flere måneder.

For det andet kan placeringen formentlig spille en rolle, forstået på den måde, at en fiberskade i en muskelsene-overgang tager længere tid, end hvis skade 'kun' sidder i selve muskulaturen.

Jeg kan naturligvis ikke vide noget om hverken størrelse eller placering af din skade, men jeg må erklære mig mest enig med sygehuset, som har behandlet dig. Dog ikke i det med 'fuldstændig ro', fordi genoptræning starter - selv ved større fiberskader - efter få dage, og selvfølgelig meget blidt i starten.

Så må jeg sige - ud fra din beskrivelse - at det er en ganske frisk fysioterapeut, du der har fundet, han eller hun må være meget sikker på, at det kun er en lille skade med den udmelding. Og hvis det er tilfældet, har jeg nok lidt svært ved at forstå det behandlingsbatteri, som du er blevet bombarderet med.

Med andre ord, tror jeg ikke på, at vi på 'kunstig vis' kan forcere hastigheden af helingen ret meget - om overhovedet noget. Men jeg er da absolut åben for dokumentation af dette modsatte.

Som jeg ser det, har vi at gøre med en overrivning, vævet er rykket i stykker, og der er opstået et større eller mindre 'hul'. Vævet skal nu gro sammen igen, det skal hele, og det er kroppen jo fantastisk god til, når vi giver den de rette betingelser. Og det sidste vil sige kortvarig ro i den akutte fase, typisk et par dage, og så ganske forsigtige belastninger, som gradvis øges. Med andre ord: Op ad 'genoptræningsstigen'.

Når du - forhåbentlig snart - ikke mærker til skaden mere, skal du nok være lidt varsom med 'fuld skrald' igen, fordi du i en periode, sikkert nogle måneder, vil have et svagt område. Så her gælder fortsat den gradvise øgning af belastninger.

Rigtig god held med genoptræningen - og dansen.