Hvad skal idrætsaktive slukke tørsten med?

Er saftevand, hyldeblomstdrikke og vitaminvand ligeså slemt som energidrikke? Diætist Anne Ravn hjælper dig til at navigere i læskedrik-junglen.

Har du styr på, hvad der er godt, og hvad der er skidt at slukke tørsten med? Foto: Colourbox

Sidste år drak hver eneste af os i gennemsnit over hundrede liter sodavand og andre læskedrikke. Tre ud af fem børn og unge spiser og drikker for meget sukker, og mere end en tredjedel af sukkeret kommer fra sukkersødede læskedrikke, som også tit er med i sportslige sammenhænge.

Sukkersøde læskedrikke betyder, at vi ofte på meget kort tid får alt for mange kalorier fra noget, som tilmed ikke bidrager med næringsstoffer til kroppen. De mange kalorier i de søde drikke kan også tage appetitten, så du ikke får spist mad med de vigtige stoffer, som kroppen har brug for. Der er typisk 25 sukkerknalder i en halv liter sodavand eller saftevand, og det gælder også saftevand med et naturligt indhold af frugt.

Selvom du er meget fysisk aktiv, kan du sagtens spise dig til dit behov for protein, kulhydrat, vitaminer og mineraler

Anne Ravn, klinisk diætist

Økologisk sodavand med hyldeblomst eller grøn iste eller andre sukkersødede drikke med et umiddelbart sundt islæt er lige så tomme kalorier som almindelig sodavand. Energidrikke med koffein og andre stoffer vil ofte indeholde lige så mange kalorier som en cola eller anden sodavand.

Fakta om væske

  • Drik maks. en halv liter sodavand, saft eller energidrik om ugen og sluk dagen igennem tørsten i vand og ind imellem skummet-, mini- eller kærnemælk
  • Vand tilsat smag af fx bær eller citrus og tilsat vitaminer og mineraler er ofte uden kalorier og kan evt. være et alternativ til vand
  • Læskedrikke i lightudgave indeholder ingen eller få kalorier, men kan skade tænderne pga. syrepåvirkningen
  • Juice og smoothies lavet på frugt, grøntsager og/eller mejeriprodukter kan være ok at nyde ind imellem, men oftest er det langt sundere at spise frugt og grøntsager, så du får både fibre og næringsstoffer
  • Når du spiser mad, der fylder i maven, er du mæt i længere tid, end hvis du drikker dig til kalorier, og du vil som regel få et mere balanceret indtag af kalorier og næringsstoffer gennem mad
  • I større mængder medvirker sukkerdrikke til at øge risikoen for udvikling af overvægt, fejlernæring og syreskader på tænderne, hvis du af og til tager en slurk af en sød drik

Vis mere Vis mindre

Drik vand, når du er tørstig

Men din krop har brug for væske, så hvad skal du indtage? Svaret er: Drik vand hver gang du er tørstig, så du er i væskebalance før træning, for det bedrer din præstation og din evne til at koncentrere dig også under sport. Den mad, du spiser, bidrager også med væske, typisk med én liter, og derudover skal du drikke 1-1½ liter vand.

Vand er godt, for det indeholder ingen kalorier men gode mineraler som kalk, magnesium og jod. Vand på flaske kræver 1500 gange mere energi at producere end vand fra hanen, så hav altid din egen flaske med, så du kan tanke op, hvor du færdes. Mælk, kaffe og te tæller også med i væskeregnskabet, så ved at indtage 1/4-½ liter mejeriprodukt dagligt får du også dækket en væsentlig del af din krops behov for mineralet kalk.

Du har ikke brug for ekstra tilskud

Selvom du er meget fysisk aktiv, kan du sagtens spise dig til dit behov for protein, kulhydrat, vitaminer og mineraler, og selvom du sveder meget, kan du få dækket dit behov for sukker, salt og elektrolytter. Spis et stykke frugt og noget fuldkornsbrød og drik vand eller evt. kakaoskummetmælk eller et sukkerfrit magert mælkeprodukt til. 

For at præstere optimalt skal du være i væskebalance inden træning. Dit væsketab under træning er afhængigt af din arbejdsintensitet, og hvor lang tid træningen varer. Sveder du på grund af fysisk aktivitet, har du brug for mere væske. Omgivelsernes temperatur, luftfugtighed, vindforhold og din påklædning har også indflydelse på størrelsen af dit væsketab. Du er i væskebalance, når din urin har en lys gul og klar farve.