I Firehøje IF står de i kø for at blive trænere

'Det skal være fedt at komme i badmintonhallen' lyder den simple opskrift på succes i Firehøje IF Badminton. Fyldte hold med venteliste og et trænerteam med vokseværk er resultatet.

Mange ungdomsspillere, fyldte hold og unge, der står i kø for at blive træner. 

Det er virkeligheden i Firehøje IF Badminton. Og det er der mange årsager til.

"Held og timing," lyder den jyske forklaring fra Thomas Christensen.

Men der er mere.

Igennem de sidste 10 år har Thomas Christensen og badmintontræner, Troels Hess, oplevet en stor udvikling blandt ungdomsspillerne. En udvikling, der skyldes et øget fokus på netop aktiviteterne for de unge i Firehøje IF, badminton.

3 gode råd til trænerrekruttering

Fra Thomas Christensen, træner i Firehøje IF

  1. Hav fokus på den gode energi og stemning i hallen. Det er det, der foregår i hallen, der er det afgørende og skaber succesen.
  2. Lav fælles udflugter. Vi tager eksempelvis ud og ser badmintonkampe sammen og det samler foreningen på en helt fantastisk måde.
  3. Med en sponsoraftale kan man tilbyde de unge en attraktiv trænerpakke. Det er der mange unge, der sætter pris på.

Tilmeldingerne er gået amok

”Troels er en rigtig dygtig træner – Ja, han har været næsten ved at drukne i sin egen succes. Jeg har så trådt til og dannet makkerpar med Troels, og vi hygger os virkelig med det. Vores mål er at inspirere de unge, og lære dem at spille badminton,” fortæller Thomas Christensen og fortsætter:

”Vi gør noget ud af, at det skal være fedt at komme i hallen. Vi har for eksempel høj musik, der giver god energi og lyst til at give den fuld smadder. Det skal være fedt at være i hallen, og det skal være fedt at være badmintonspiller,” lyder det fra Thomas Christensen.

Der er ingen tvivl om, at spillerne kan mærke den gode stemning, for i år er Firehøje blevet nødt til at lukke for holdtilmeldingen, da de ikke har plads til flere spillere.

”Det er gået amok i år,” lyder det fra en glad Thomas Christensen.

Han tæller over 60 aktive ungdomsspillere i badmintonafdelingen umiddelbart efter sæsonstart. En del af dem er kommet gennem et åbent hus arrangement i badmintonhallen.

Ifølge Thomas Christensen giver åbent hus nye spillere hvert år.

Der er helt prestige i at være hjælpetræner

Træner, Thomas Christensen

Trænerne står i kø

Udover den gode stemning i hallen og et specifikt fokus på de unge, har Firehøje IF også fået et godt omdømme blandt unge, der ønsker at gå trænervejen.

”Gennem en sponsoraftale har vi mulighed for at give vores ungdomstrænere sko, tøj og ketsjere – Ja, de kan faktisk få det meste. Så der er helt prestige i at være hjælpetræner,” fortæller Thomas Christensen og fortsætter:

”Det handler også om at gribe fat i de personer, der har potentiale til at blive gode trænere. For gode trænere giver gode spillere. Det engagement og lyst til spillet, som en træner viser, smitter af på spillerne,” lyder det fra Thomas Christensen.

I år har det resulteret i et team på 11 trænere, som består af 4 voksne over 30 år, 4 U19 trænere og 3 ungdomshjælpetrænere.

Motivationen holdes ved lige

For at bevare motivationen og undgå at drukne i opgaver, har det været væsentligt for trænerteamet at at involvere spillernes forældre.

De hjælper blandt andet med kørsel, holdstævner og dommersedler. Gennem en Facebook-gruppe spredes opgaverne ud.

”Det giver Troels og mig energien til at fokusere på det, vi synes er sjovt og spændende. Og det gør, at motivationen holdes i live,” lyder det fra Thomas Christensen.

Skolesamarbejdet har været den største fødekilde til nye spillere

Thomas Christensen, træner

Største fødekilde til nye spillere

For Firehøje IF har skolesamarbejde været en anden afgørende faktor i forhold til at rekruttere nye spillere.

Badminton er blevet introduceret i idrætstimerne, hvor børnene prøver at spille badminton med en DGI-konsulent. Efterfølgende er børnene endt i hallen hos trænerparret Troels Hess og Thomas Christensen.

”Vi er meget bevidste om at holde fast i de små årgange, og der har skolesamarbejde med DGI med 1. - 3. klasse været den største fødekilde til nye spillere,” fortæller Thomas Christensen og opfordrer andre klubber til at etablere skolesamarbejder.

"Hvis ikke alle klubber gør det, så skyder de sig selv i foden.” 

Forbillede for andre klubber

I 2020 blev Troels og Thomas kåret som "Årets Trænerpar" i DGI Sydøstjylland, og Jan Tranholm, badmintonkonsulent, har da også kun rosende ord til overs for duoen. 

”De er gode til at sætte fokus på at rekruttere nye trænere. Og så formår Troels og Thomas at få alle spillere med - uanset niveau. De engagerer og laver spændende træning."

"Man kan ikke andet end at se dem som et forbillede og et godt eksempel på, hvordan man rekrutterer trænere," lyder det fra Jan Tranholm.