Bowls er socialt og taktisk - perfekt til seniorer

Fysikken er underordnet, så længe hovedet er skruet ordentligt på. Det sociale og taktiske spil bowls hitter blandt seniorer.

Seniorerne er vilde med bowls og prioriterer spillet højt. En undersøgelse hos KIF Bowls viste, at et gennemsnit på 82 procent af medlemmerne møder op til træning. Foto: Kristian Arnth

Denne artikel blev oprindeligt bragt d. 16. august 2019.

Læs også: Hvert skridt gør en forskel for ældres sundhed

Bowls er på kort tid blevet lidt af et hit blandt seniorer i Danmark.

Spillet er udbredt i hele den engelsktalende verden, men herhjemme findes der kun få dedikerede bowlsforeninger. Alligevel er bowls populært. KIF Bowls opstod i 2015 og bare fire år senere har foreningen over 70 medlemmer.

Hvad er bowls?

  • Bowls beskrives af mange som en blanding af curling og petanque.
  • Spillet handler om at rulle de asymmetriske kugler kaldet bowls, så de havner tættest muligt på jack, som er en mindre kugle, der placeres på banen.
  • Dygtige spillere kan få kuglerne til at ’curve’. På den måde kan de placere dem de helt rigtige steder.
  • Taktisk minder spillet om curling, hvor det handler om at genere modstanderen ved at placere garder de rigtige steder. Pointscoren er også som i curling.
  • Bowls opstod i 1100-tallet i Skotland.

Bowls er for alle

Bowls stiller krav til spillernes koncentration, teknik og taktik. Fysikken er mindre vigtig. På den måde er sporten meget inkluderende, fordi alle kan være med.

Palle Schorling, som er formand i KIF Bowls, har både løbet og spillet tennis, men i takt med at fysikken er curvet den forkerte retning, curver bowls-kuglerne den rigtige vej.

”Det er herligt at hoppe med på bowls og finde ud af: ’Hold da op, det kan jeg godt, det her!’ Jeg er ikke super god, men jeg er med, og det er det, det handler om,” siger han.

Læs også: Seniorer strømmer til sjov sport

KIF Bowls har også medlemmer med fysiske handicaps, og selv kørestolsbrugere kan være med. Palle Schorling selv sætter sig på knæet, når han spiller sine bowls, fordi en hjerneblødning har påvirket hans ben. Her bliver ikke peget fingre.

Hyggen er det vigtigste

I KIF Bowls er hyggen i højsædet. Medlemmerne drikker kaffe efter hver træning, og de mødes til spisning en gang om måneden. Palle Schorling vil maksimalt have 100 medlemmer i foreningen, for ellers går det udover hyggen. Der skal være plads til, at hyggen er det vigtigste.  

Selvom man sagtens kan konkurrere i bowls, er der ingen pokaler og præmieoverrækkelser i Kolding. Der laves små turneringer, og et par flasker vin til vinderen kan det blive til. Men holdene skifter hver gang.

”Der skal ikke være kliker. At vi blander holdene hele tiden gør, at vi lærer hinanden at kende, og det er en fantastisk måde at gøre det på. Man får et netværk, der siger spar-2,” siger Palle Schorling.

”Det gode er, at det bliver meget socialt. Det er det, der trigger mig. Jeg får en fornemmelse af, at jeg er en del af en enhed her,” siger han.

Læs også: Aktive seniorer får et længere liv uden sygdom

Ikke kun en senioraktivitet

De fleste foreninger i Danmark, som tilbyder bowls, spiller indendørs i haller, hvor de kæmper om tiderne med de andre idrætsgrene. Det kan have været med til at begrænse udbredelsen af spillet.

Men det vil måske ændre sig nu. Med indvielsen af det nye udendørs bowlsanlæg i Kolding har spillere i hele landsdelen en unik mulighed for at spille bowls.

”Udendørs kan vi spille, når vi har lyst. To mænd kan jo skrive til hinanden på Facebook: ’Kommer du lige ud og spiller i dag?’,” siger Palle Schorling, der har indkøbt bowlskugler til KIF Bowls, som medlemmerne frit kan bruge.

Juniorafdelingen i KIF Bowls tæller i øjeblikket blot tre medlemmer på mellem 30 og 40 år, men Palle Schorling er overbevist om, at det vil ændre sig.

”Jeg tror på, at det kommer til at vokse, og det er også det, vi gerne vil,” siger han.  

Læs også: Bevægelse giver hjernen et break

Læs mere om DGI's indsats Idræt for Seniorer.