Corona baner virtuel landevej til ny målgruppe

Barecykling har fået fat i en helt ny gruppe medlemmer over vinteren, efter e-cykling har lagt et trygt fundament for cykelfællesskabet.

Barecykling har lavet et foreningslokale i Ryslinge, hvor man kan prøve kræfter med e-cykling. Her inden coronanedlukningen. Foto: Barecykling

Det startede bare som et uformelt cykelfællesskab på Facebook for glade cykeltosser uden watt- og udstyrsnørderi. Bare cykling. Men det endte som startskuddet til Barecykling, der nu er en rigtig forening med medlemmer, faste træningstider, løb og socialt samvær.

Læs også: E-cykling hitter: Jeg føler mig forpligtet til at være en del af fællesskabet

På trods af vinteren og coronanedlukningen står Barecykling stærkere end nogensinde forud for genåbningen af idrætten. Begrænsningerne for at mødes og cykle sammen på landevejene betød nemlig, at Barecykling rettede sit fokus mod e-cykling.

Det har banet en virtuel vej til en helt ny målgruppe, fortæller e-cyklingsansvarlig Jens Erik Laulund Skotte.

”I e-cykling kan du starte derhjemme, og der er bare fokus på at være sammen om at cykle og ikke på, om personen er hurtig, langsom, ung eller gammel. Det paradoksale er, at e-cykling er mere socialt og fællesskabende, på trods af at vi faktisk ikke er sammen.”

Tip: Øvelse i trygge rammer

"Vi kommer til at køre træninger, hvor man kan øve sig i at sidde på hjul. Måske synes man, det kunne være helt vildt sjovt at prøve at køre holdløb, men man tør ikke give sig i kast med det i en klub."

"Det kan man i e-cykling. Det er meget mere trygt at sidde derhjemme og prøve noget, der er lidt svært, fremfor at møde i en klub."

- Jens Erik Laulund Skotte, Barecykling

Et trygt fundament at starte på

E-cykling henvender sig til en ny gruppe af ryttere, der måske ellers ikke ville køre i cykelklub, fordi du kan deltage i trygge rammer derhjemme.

For nogle kan der være en stor barriere i at skulle møde op fysisk i en klub med fremmede, som måske er både bedre og mere erfarne end en selv.

I e-cykling er der ingen, der kigger skævt til dig, hvis du har hår på benene eller slæber på et par ekstra kilo.

Derfor ser Barecykling et stort potentiale i at rekruttere nye medlemmer gennem e-cykling, som forhåbentlig kan lokkes med ud på landevejene senere.

”E-cykling er meget uformelt. Derfor tænker vi, at man kan starte den anden vej rundt og blive en del af en forening og et fællesskab på den måde. Og når vi så rammer sommeren, er der større chance for, at man så også kommer med ud at cykle udenfor,” forklarer Jens Erik Laulund Skotte.

”Vi håber, at vi får aktiveret nogle, som ellers ikke var kommet ud, men som har et trygt fundament at starte på, fordi vi har brugt hele vinteren sammen.”

Læs også: Nu kan du dyrke e-cykling i en forening

Skal ikke tænke på corona

I sommer optog Barecykling tre ruter på Fyn, som medlemmerne kan cykle i det virtuelle univers, mens de taler sammen på discord. På den måde får de oplevelsen af at cykle sammen, men i trygge og coronavenlige rammer. Det handler netop om oplevelsen og ikke om fart og konkurrence.

”Vi prøver at trække hele det her kammeratskab, vi har udenfor, med ind. Det skal ikke være hardcore træningsprogrammer med intervaller, men at man faktisk kan få følelsen af at cykle sammen udenfor derhjemme,” siger Jens Erik Laulund Skotte.

Savner medlemmerne de mange aflyste eller udskudte motionsløb, er der dog også mulighed for at få stillet konkurrencegenet i e-cykelløbene. E-cykling har det hele.

”Vi kan køre de løb, vi vil, og folk er med. Det er skidefedt, at vi ikke skal tænke på corona i forhold til at være aktive i forening. Der er e-cykling helt genialt.”

Vi havde ikke haft fokus på e-cykling, hvis vi ikke var blevet begrænset i alt det andet

Jens Erik Laulund Skotte, Barecykling

Tænker anderledes som forening

Barecykling oplever, at e-cykling forener ryttere på tværs af aldersgrupper, udseende og fysisk formåen. Alle cykler med alle. Og den traditionelle opdeling i cykelklubben efter forventet gennemsnitsfart er der intet af i e-cykling.

Tip: Lav guides

E-cykling kræver en hometrainer, en computer, tablet eller telefon og adgang til en virtuel træningsplatform som f.eks. Zwift eller Bkool.

Barecykling har lavet videoguides til, hvordan man som ny kommer i gang med e-cykling.

Kombineret med at e-cykling ikke har den typiske geografiske forankring, baner det en virtuel vej til langt flere og vidt forskellige potentielle medlemmer. Medlemmer fra hele landet er i hvert fald strømmet til Barecykling.

Nu håber Jens Erik Laulund Skotte, at de nye kan lokkes med ud i de fysiske fællesskaber, når det igen er muligt.

”Vi havde ikke haft fokus på e-cykling, hvis vi ikke var blevet begrænset i alt det andet. Det har tvunget os til at tænke anderledes i forhold til at være en forening. Vores drøm er, at det ender med at blive en god historie om, at vi har fået fat i nogle, som vi ellers ikke ville have fået fat i.”