Gymnastik er også street

Det stramtsiddende tøj er smidt ud, og de snorlige rækker er droppet. For selvom sporten er populær, er det ikke alle som trives med den traditionelle gymnastik. Og de får nu et alternativ.

Det handler om at eksperimentere - og finde på ny måder at bruge redskaberne på. Foto: Lars Holm

Høj musik, attitude og high fives. Det er nogle af de elementer, der skal være med til at gøre gymnastikken mere street.

Der bliver ofte fokuseret på æstetik og korrekthed i gymnastikken. Vi vil vise en anden tilgang

Emil Smedegaard, medlem af styregruppen bag DGI's projekt

Der bliver ofte fokuseret på æstetik og korrekthed i gymnastikken. Vi vil vise en anden tilgang, hvor vi fokuserer på processen og glæden ved at bevæge sig,siger Emil Smedegaard, der er en del af styregruppen bag et nyt samarbejde mellem DGI og FaceOff.

Målet med samarbejdet er at tiltrække flere drenge til sporten ved at give et alternativ til traditionel gymnastik. På den måde kan gymnastikken blive mere attraktiv for de unge - især drenge - der ikke trives med at øve de samme bevægelser til perfektion og ikke vil til traditionelle opvisninger.

Der er ikke noget, der er forkert

Et vigtigt budskab er, at der ikke er noget, der er rigtigt og forkert. Man skal prøve sig frem og undersøge nye måder at bevæge sin krop på.

Sådan gør du gymnastik mere street

  1. Gi' frihed til at præge egne bevægelser ved at stille åbne opgaver. Foreslå for eksempel, at alle som har lyst, skal kastes op i luften og sikkert ned igen. Undervejs kan instruktøren give god råd til sikre kast
  2. Kom med positive forslag, der kan udvikle gymnasterne. Spørg for eksempel om gymnasten har prøvet, at … eller foreslå ham gøre sådan her
  3. Understreg, at der ikke er noget rigtigt eller forkert. Det handler om at udforske sine evner og lære af fejl
  4. Åbn op for mulighederne. Vis for eksempel forskellige rulleteknikker fra parkour og kampsport, så det ikke kun er almindelige kolbøtter
  5. Vær klar til at ændre programmet, hvis en leg/opgave/station ikke fungerer. Vær kreativ og husk, at instruktører også gerne må fejle

“Vi tror på en legende tilgang. Der er ikke nødvendigvis et facit på, hvordan et spring skal udføres på den rigtige måde. Det er en mere fri form for gymnastik, hvor det er okay at skeje ud. Derfor er rammerne for, hvordan man kan gøre tingene også meget åbne,” siger Jesper Bertelsen, der er direktør i FaceOff, og fortsætter:

Vi laver det, vi selv synes er fedt, og vi vil gerne vise, at gymnastik er en fed sport at gå til. At det er meget mere end fejesving og strakte fodled.”

Klar til at eksperimentere med gymnastik?

DGI Gymnastik og FaceOff vil inspirere til at turde eksperimentere. Derfor bliver gymnasterne opfordret til at udforske redskaberne. Hvordan føles de, og hvad kan man gøre med dem?

Vi stiller en opgave, og så skal gymnasterne løse den. Det kunne for eksempel være at røre alle redskaberne med hovedet, og så går vi ikke op i, om de løber eller når det hele. Men det gør de som regel, fordi det er sjovt,fortæller Emil Smedegaard.

En opgave kunne også være at afprøve, hvordan man kan kaste en person op i luften. Eller hvordan man kan bygge et tårn eller rulle hen over en måtte.

De skal også vise hinanden, hvad de har arbejdet med. Det giver en oplevelse af, at de har lært noget og udviklet sig. Det behøver ikke være fra salto til dobbelt salto, for det handler om at skabe noget på kort tid,siger Emil Smedegaard. 

Gymanstik er også for drenge

Samarbejdet mellem DGI og FaceOff er en del af DGIs drengesatsning. Lige nu er frafaldet af drenge massivt omkring 12 års alderen. Her falder antallet af drengegymnaster fra 53.000 til omkring 6.000. Og mange tænker på gymnastik som en pigesport. Det er noget af det, der skal ændres på.

Vi har lavet en nytænkning af gymnastikken. Det er mere kreativt end den stringente, traditionelle gymnastik

Kasper Lykke Jørgensen, en af bagmændende bag DGI's drengesatsning

Vi har lavet en nytænkning af gymnastikken. Det er mere kreativt end den stringente, traditionelle gymnastik. Mere street inspireret,siger Kasper Lykke Jørgensen, der er en af bagmændende bag DGIs drengesatsning og også med i styregruppen bag projektet med FaceOff.

Med den her tilgang er drengene med til at udvikle og inspirere hinanden fremfor at få noget fremlagt og så bare følge efter. De er medskabere, og det virker motiverende på dem.

DGI har inviteret lokale idrætsforeninger fra hele landet til sparringsmøder, og der arbejdes også på at lave opfølgende kurser til gymnastikinstruktørerne. Håbet er, at det resulterer i nye, street inspirerede gymnastiktilbud, så flere kan få øjnene op for, at gymnastik også er en drengesport.