Råd til foreningen om opvisninger

Gør opvisningen i din forening til en stor succes

Gymnastikopvisninger er en stor glæde for alle deltagere. Men det kan også være en byrde. Her får du gode råd til, hvordan din forening kommer i mål med jeres opvisning. 

Få flere hjælpende hænder med ny ledelsesform

Er du bestyrelsesmedlem i en gymnastikforeningen, har du som regel hamrende travlt under sæsonens afsluttende opvisning, men sådan behøver det ikke at være. Med den rigtige organisering, kan du slappe af og nyde showet.

Én af måderne, du kan få flere hænder til at hjælpe på de rigtige tidspunkter, er ved at mindske bestyrelsen og tilknytte flere faste hjælpere. Det har de gjort i Solrød GF, hvor de kalder ledelsesformen for en triologi.

”Den nye opdeling har givet effektive møder, fordi vi sidder ikke længere en hel flok og skal blive enige, men vi får ordnet den daglige drift hurtigt,” siger bestyrelsesmedlem Marianne Høyer.

Solrød GF har kogt bestyrelsen ned til tre personer, der tager sig af alle de daglige gøremål i foreningen. Derudover har bestyrelsens tilknyttet en lang række ressourcepersoner, som får tildelt forskellige praktiske opgaver som for eksempel at stå for forårsopvisningen.

Den tjans har ressourceperson Dea Hoffmann fået tildelt, selvom hun altså ikke er en fast del af bestyrelsen.

”Jeg har stået for opvisningen de sidste fire år, så jeg har fået erfaringer, der gør, at jeg har styr på de praktiske ting,” siger Dea Hoffmann.

”Arbejdet er delegeret ud, så bestyrelsen ikke skal lave det hele selv, og vi kan fokusere på vores arbejdsopgaver. Det gør det hele mere effektivt. Andre dage nyder jeg, og de andre knokler,” fortsætter hun.

Har din forening husket at betale for musikken?

Bruger I musik ved opvisninger eller stævner, skal I betale til dem, der har skabt og indspillet musikken.

I betaler ved at lave en aftale med Koda, som så sørger for at pengene kommer videre. Koda skal have besked senest to dage efter en opvisning, og det er formanden i jeres forening, der har det endelige ansvar for, at aftalen er på plads.

Gå sammen med naboforeningen om opvisningen

En anden ide til at få en bedre opvisning i din forening er at slå sig sammen med naboforeningen. Det kan give mere omtale og masser af besøgende. 

To foreninger, der har slået sig sammen, er Brenderup med 150 medlemmer og Fjeldsted/Harndrup med 1.000 medlemmer. De har holdt opvisning sammen siden 1999, hvor Brenderups hal blev bygget.

"Vi får en god dag ud af det, og når opvisningen er så stor, så snakker folk om den, og vi får omtale," fortæller Brenderups Gymnastikforenings formand Anita Jensen, der er 65 år og har været med i 40 år.

Der plejer at være omkring 600 betalende, og de cirka 20.000 kroner, der kommer ind, bliver retfærdigt delt mellem de to foreninger. Det koster 85 kroner for voksne og 40 kroner for børn at komme ind til opvisningen.

Arbejdsopgaverne i forbindelse med opvisningen ligger fast. Brenderup tager sig af blandt andet flagopsætningen, og borde og stole bliver stillet op i fællesskab. Om aftenen er der fællesspisning for alle, der har lyst. 

Har du brug for andre gode råd eller inspiration, er du altid velkommen til at tage fat i dit nærmeste DGI-kontor.