Den her forskel gør uddannede løbetrænere for løbeklub

SGI Løb vil kun have uddannede løbetrænere løbende rundt i foreningen. Det giver nemlig øget tryghed og løbeglæde, som er vigtigt for løbefællesskabet i den sydvestjyske forening med 200 løbere.

Når man trækker i løbetøjet og hopper i skoene til en løbetur i SGI Løb, kan man være sikker på én ting: Det er en uddannet løbetræner, der står for træningen. Det skaber både tryghed, fællesskab og løbeglæde, mener formanden i løbeafdelingen i Sædding Guldager Idrætsforening, Karsten Svendsen.

Læs også: Fra nybegynder til løbetræner: Det gjorde forskellen

“Vi har en regel om, at alle vores løbetrænere skal have gennemført DGI og DAF's løbetræneruddannelse. Vi synes, det er vigtigt, at vi kan garantere, at dem der tager sig af vores løbere, også har forstand på det, de snakker om. Det betyder også meget for alle vores medlemmer, at klubben har uddannede trænere, for så ved de, at de bliver guidet korrekt og får lagt programmer, der gør dem til bedre løbere, og det skaber både tryghed og øget løbeglæde,” fortæller formanden.

Fakta SGI Løb

  • Sædding Guldager Idrætsforening ligger uden for Esbjerg.
  • Har omkring 200 medlemmer i løbeafdelingen, SGI Løb
  • Foreningen forsøger altid at have to trænere med på hvert hold. Det kræver, at der er 25 løbetrænere i SGI Løb pt.
  • Alle løbetrænere skal have gennemført DGI og DAF's løbetræneruddannelse 
  • Alle løbeprogrammer lægges op på SGI Løbs Facebook-gruppe, så løberne kan følge med, og det er et populært tiltag i foreningen.

Det sociale aspekt er i højsædet

Hver mandag og onsdag året rundt er der fælles løbetræning fordelt på hold med forskellige tempi, og hver gang dukker omkring 100 passionerede løbere op for at dele glæden ved løb med ligesindede. 

Foreningen forsøger altid at have to trænere med på hvert hold. Det kræver, at der er 25 løbetrænere i SGI Løb pt.

“Når jeg kigger efter egnede træneremner prøver jeg at finde løbere med sociale egenskaber, og vi vælger næsten altid personer blandt vores egne løbere, og tit er det overskudsmennesket, som gerne vil bidrage til foreningen, der bliver løbetræner,” siger Karsten Svendsen.

“Vi er en større forening, men løb fylder rigtig meget. Enkelte af vores løbere er under 18 år, men de fleste er fra 30 år og opefter, også op i pensionsalderen, og den danske mester på halvmaraton i aldersklassen 75-79 år løber hos os,” fortæller Karsten Svendsen stolt.

Uddannede trænere skaber tryghed

Ved at kunne udstyre trænerne med titlen ‘løbetræner’ på tøjet, er de ansvarlige for løbetræningen mere synlige over for medlemmerne, og samtidig mener formanden, at det udover at skabe tryghed for løberne også giver løbeklubben bedre programmer og kan forebygge skader:

“Det placerer løbeklubben i en højere liga, hvor det er uddannede trænere, der står for programmer og træning, så vi ikke 'bare' løber på fornemmelse. Vi opkræver også et kontingent for løb, og bruger pengene på at uddanne trænerne, og på den måde er løberne trygge, og vi kan guide dem ved at lave programmer, der gør dem til bedre løbere i det rigtige tempo.”

Om DGI og DAF's løbetræneruddannelse

  • Læs mere om uddannelsen her - nye hold fra starten af januar 2023.
  • Uddannelsen giver en bred fundamental viden om løb gennem 3 basiskurser. Uddannelsen slutter med et overbygningsmodul, hvor man kan specialisere sig i en bestemt målgruppe.

Vigtigt at nye løbere starter korrekt op

Trænerne laver selv programmer og tilpasser tempo for de forskellige hold og alle trænere ved, hvad de skal lige meget hvilket hold, de træner:

“Vi skaber en ensartethed i træningsprogrammerne lige meget hvilket hold, man er på, og det gør det lettere for løbere at skifte hold, når de bliver hurtigere og det giver fleksibilitet for klubben, for vi kan flytte trænerne rundt, og så ved de, hvad de skal, hvad enten de træner 6:15-holdet eller 5:30-holdet,” fortæller han.

Holdet for nye løbere er det vigtigste af alle, for man er mere disponeret for overtræning og skader, når man ikke har løbet før.

“Vi starter fra bunden på vores begynderhold. Vi går eller løber meget kort og træner også styrke og core, så vi bygger kroppen op til løb. To gange om året starter vi begynderhold op, og de træner frem til et finaleløb, hvor de løber 5 km. Derfor er de nye løbere også godt i gang med løb, når de bliver integreret på foreningens øvrige løbehold,” siger Karsten Svendsen.