Bred bekymring for den fysiske og mentale sundhed

DGI er bekymret for Corona-isolationens konsekvenser for såvel vores fysiske som mentale sundhed: "At folk trisser ned i en kiosk og henter deres internetbestillinger, får altså ikke pulsen op," lyder det fra DGI's formand.

Corona-isolationen sætter sig på såvel det fysiske som det mentale helbred. Og det er bekymrende, mener DGI. Foto: Maria Hedegaard Tuxen

Vi skal, så vidt muligt, holde os hjemme og ikke samles ret mange ad gangen. Det giver en masse udfordringer - også når det kommer til motion og fællesskaber.

Den gale vej

Senest har rapporten "Danskernes mentale helbred under covid-19-pandemien" fra Hope-projektet under Aarhus Universitet understreget, at det går den gale vej med såvel den mentale sundhed som med motionen. Forskerne har fulgt udviklingen siden pandemiens begyndelse i Danmark i foråret 2020.

Således har forskerne i den nyeste rapport målt det højeste niveau af ensomhed for hele perioden, ligesom det i rapporten også konkluderes, at det er de 18-29-årige, der føler sig mest ensomme.

Samtidig observerer forskerne, at en stor del af befolkningen ikke vurderer, at de får tilstrækkeligt med motion. Og også her stikker de 18-29-årige, sammen med de 30-39-årige, ud i negativ retning.

Får ikke pulsen op

I DGI er vi, i lighed med eksperterne, derfor bekymret og har til flere medier delt de dybe panderynker. Sammen med råd og ikke mindst opbakning til at fastholde vaner og rutiner i en svær tid.

Til Ritzau forklarer Bevæg Dig For Livets adfærdsekspert, Jette Würtz, eksempelvis, hvordan vaner er lettere at droppe, end at bygge op:

"Fællesskabet betyder enormt meget for at få folk afsted. Så at træne derhjemme alene er meget sværere," siger Jette Würtz.

Læs hele historien i Berlingske 

Og at der er mørke skyer over sundheden understreges af formand i DGI, Charlotte Bach Thomassen:

"At folk trisser ned i en kiosk og henter deres internetbestillinger, får altså ikke pulsen op," siger formanden.

Bombe under folkesundheden

Til TV 2 forklarer Bente Klarlund, professor på Københavns Universitet, hvordan Coronakrisen og den inaktivitet, der heraf følger, risikerer at være en bombe under folkesundheden, mens DGI samtidig kommer med råd til alt fra små ”træningssnacks” til nye faste rutiner. Alene og på afstand.

Få hele historien fra TV 2

Bekymrende skævhed

Særligt er der grund til at være opmærksomme på børn og unges trivsel. Til Jyllands-Posten udtrykker Charlotte Bach Thomassen direkte bekymring om, hvorvidt den månedlange nedlukning af idrætsliv og skoler vil slukke de gode vaner hos børn og unge og de fællesskaber, hvor idrætsforeningerne er uhyre vigtige.

Særligt bekymrende er den sociale skævhed, påpeger Charlotte Bach Thomassen.

Hele historien fra Jyllands-Posten (betalingsside)

I DGI er vi i løbende dialog med politikere på Christiansborg om planerne for en ansvarlig genåbning af idrætsforeningernes fællesskaber.