DGI: En vigtig politisk aftale for idrætten

Idrætsforeningerne har brug for forudsigelighed og en økonomisk opbakning. Den politiske aftale 28. august, som bl.a. rummer 100 mio. kr. til foreningspuljer, er god og vigtig, mener DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.

100 millioner kroner er på vej til foreningslivet som følge af den politiske aftale. Foto: Jens Astrup (arkiv)

Idrætsforeninger landet over arbejder på højtryk for at børn, unge og voksne igen kan deltage i hverdagens idrætsliv og samles i lokale, aktive fællesskaber. Og foreningerne har brug for opbakning, tydelighed og økonomisk tryghed.

Men foreningerne går som mange andre et usikkert efterår i møde på grund af corona-situationen, hvor der kan være lokale nedlukninger og fortsatte restriktioner.

Derfor er DGI glad for den politiske aftale, et flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Konservative og Venstre indgik 28. august.

Som led i aftalen afsættes der blandt andet 100 millioner kroner til foreningslivet – herunder DIF og DGI’s foreningspulje.   

”Vi er glade for, at politikerne har stor forståelse for, at mange idrætsforeninger er udfordrede på økonomien. Det er en stor anerkendelse af idrætten og foreningslivets rolle i samfundet, at foreningerne nu får tilført flere midler," siger Charlotte Bach Thomassen, formand i DGI. 

En vigtig håndsrækning til lokale foreninger

I en pressemeddelelse siger kulturminister Joy Mogensen:

”Med aftalen sikrer vi, at en række vigtige hjælpepakker bliver forlænget, og så er der 100 millioner kroner på vej til idræts- og foreningslivet, så de også kan lave nye aktiviteter til danskerne.”

Se mere om aftalen hos Kulturministeriet: Ny politisk aftale sætter mere gang i hjulene i kulturlivet

De 100 millioner kroner fordeles mellem DIF og DGI's foreningspulje og foreningspuljer i Dansk Ungdoms Fællesråd og Firmaidrætten.

I følge aftalen skal midlerne i DIF og DGI's foreningspulje gå til lokale idrætsforeninger, herunder også de foreninger, som afholder store breddeevents. Herudover også foreningsbaserede eventarrangører.

DIF og DGI’s foreningspulje har i løbet af foråret ad to omgange fået tilført midler på grund af corona-situationen, midler er blevet kanaliseret ud i idrætsforeningerne.

DIF og DGI's foreningspulje har hidtil også administreret ansøgninger inden for det selvorganiserede idrætsområde, udsatte-idrætten og esport, og det vil også være tilfældet som følge af den nye politiske aftale.

DGI deltager i kommende forhandlinger 

DGI har over for regeringen og Christiansborg arbejdet politisk for flere penge til foreningslivet. DGI har også arbejdet for, at forsamlingsforbuddet ved foreningsarrangementer løbende kan hæves i takt med, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Den kommende tid deltager DGI i forhandlingerne i de såkaldte sektorpartnerskaber med blandt andet Kulturministeriet, sundhedsmyndighederne, KL og de øvrige organisationer.

En del af den politiske aftale betyder således, at det er i sektorpartnerskabet, at der nu skal findes en model for, hvordan der kan komme flere tilskuere til sportsbegivenheder. 

DGI arbejder lokalt for en ansvarlig genåbning

Parallelt med det politiske arbejde og arbejdet i sektorpartnerskaberne har DGI i dagligdagen en tæt dialog med idrætsforeninger om en ansvarlig genåbning. DGI er bl.a. klar med hjælp, rådgivning og fortolkning af regler og retningslinjer – både digitalt og f.eks via foreningsbesøg.

Tjek DGI’s vejledninger