Guide: Find de rigtige petanquekugler

Skal du stå øverst på skamlen, når petanquekampen er slut, er det vigtigt, at du spiller med de rigtige kugler. Kugler, som er nøje udvalgt og som passer lige præcis til din hånd.

Det er vigtigt, at du har et godt greb om dine petanquekugler

Hvad end du går meget op i dit petanquespil eller ser det som en hobby, kan det godt betale sig at gøre en indsats for at finde de rigtige kugler.

Når du skal udvælge den helt rigtige model, er der mange ting at tage hensyn til. Bl.a. har diameter, vægt og materiale stor betydning.

Mål din hånd
Skal du ramme præcist, er det vigtigt, at du har et godt greb om dine kugler. Forsøg dig frem med forskellige kugler eller vær på den sikre side og mål din hånd, inden du investerer.

Sådan måler du din hånd

Læg hånden på et bord eller en anden flad overflade.

Stræk tommelfinger og langefinger så langt fra hinanden som muligt.

Mål herefter afstanden mellem tommelfingerens spids og langefingerens spids.

Når du har målt afstanden kan du finde den korrekte kuglestørrelse herunder:

16 cm: 71 mm kugle
17 cm: 72 mm kugle
18 cm: 73 mm kugle
19 cm: 74 mm kugle
20 cm: 75 mm kugle
21 cm: 76 mm kugle
22 cm: 77 mm kugle
23 cm: 78 mm kugle
24 cm: 79 mm kugle
25 cm: 80 mm kugle

Ligger du lige mellem to størrelser, er det en god idé at prøve at holde kuglerne i hånden, inden du beslutter dig.

Find de rigtige kugler
Når du har besluttet dig for størrelsen på dine kugler, er det tid til at undersøge markedet og finde en forhandler. Der findes mange forhandlere af både professionelle og weekendkugler (de kugler, som man ofte spiller med i haven eller på stranden) på internettet. Ofte er det helt okay med forhandlerne at besøge dem for at prøve kuglerne, inden man køber dem. Spørg dig frem, hvis det ikke umiddelbart er en mulighed. 

Det afgørende, når du finder kuglerne, der passer til din hånd, er ikke prisen. Et sæt gode kugler fås fra cirka 300 kr. og op.

Besøg siden om petanquekugler og få mere viden

Detaljer om kuglen
I en formel petanquekamp er der forskel på, hvilke kugler holdets spillere kaster med.

Kampens indlægger spiller med tunge kugler med en lille diameter og meget mønster. Spillets bombere spiller med lette kugler med stor diameter og uden mønster. De resterende spillere (mellem- eller all round-spillere) spiller oftest med kugler, som ligger i midten både hvad angår vægt og størrelse.

Kuglerne skal være mærket med fabrikat, vægt og nr. og lavet af metal. Vær dog opmærksom på, at det også er tilladt at spille med weekendkugler i DGI.

Glem ikke grisen
Ingen kamp uden spillets hovedperson; grisen. Grisen, også kaldet målkuglen, kan være af træ eller syntetisk materiale. Det er vigtigt, at den ikke er af metal og dermed kan samles op med magnet. Flere petanquespillere bruger nemlig en såkaldt magnetopsamler til at samle kuglerne ind, og der skal derfor ikke meget til, før den lette gris bliver samlet op i samme ombæring.  

Grisens diameter ligger altid på 30 mm, hvorimod vægten kan variere mellem 10-18 gram.

Besøg siden om petanqueudstyr og få mere viden