Skytte-video: Giv dine øjne motion og få nemmere ved at ramme plet

Bold-i-snor er en effektiv måde at træne øjenmuskler på, så du kan stille skarpt på skydeskiven. Øvelsen kræver en hjælper og kan måske foregå i klublokalet.

Som alle andre muskler bør øjnene motioneres, og øvelsen bold-i-snor er en effektiv måde at massere spændingerne i musklerne i og omkring øjnene væk på. Og det har skytter brug for. Det er ganske enkelt nemmere at fokusere på skydeskiven, når øjenmusklerne er fri for spændinger.

”Det bliver lettere at se både langt og skarpt, når musklerne ikke længere er stramme, fordi det så er skytten selv, der styrer øjnene,” siger Anni Hansen og forklarer, at stramme muskler får øjnene til at hoppe væk fra læsefeltet i brillerne – og fra pletten i skydeskiven.

Anni Hansen er indehaver af Anni Optik i Aalborg og har specialiseret sig i synstræning for børn og voksne. Hun bruger stort set altid bold-i-snor i sin træning, fordi øvelsen er effektiv. Hun har den også med i sin bog ”Synstræning. Motion for syn og sind”.

Sådan gør du dig klar til øvelsen

Øvelsen kræver en hjælper og en bold, som hænger i snor på cirka en meter. Hjælperen kan være din ægtefælle eller måske en god ven i skytteforeningen.

Hvis du ikke kan finde en hjælper

Hvis du ikke kan finde en hjælper, kan du i stedet motionere dine øjne med perle-på-pind. Øvelsen er ikke så effektiv til at løsne øjenmusklerne som bold-på-snor. Til gengæld kan du udføre den alene siddende på en stol. Du kan se en video om perle-på-pind via dette link.

På filmen øverst i artiklen svinger Anni Hansen bolden over Mikkel Sloth Dahl. Den unge skytte fra Vester Hassing Skytteforening i Aalborg har gået til synstræning hos Anni Hansen, så hans øjne glider glat: 

  • Læg dig på ryggen med hænderne langs siderne, benene strakte og let adskilte og med hovedet på en bog, så nakken ligger lige
  • Fokuser på dit åndedræt i et par minutter. Du skal ikke trække vejret på en bestemt måde, men være opmærksom på åndedrættet, så du øver dig i at være nærværende under øvelsen
  • Ræk en arm i vejret, så hjælperen kan lade bolden hvile i din hånd. Så kender hjælperen den højde, bolden skal svinges i. Snoren må ikke være for kort, for så bliver det svært at svinge bolden præcist og langsomt
  • Hold hånden eller sæt en klap for det ene øje
  • Bevar så vidt muligt fokus på åndedrættet under øvelsen

Sådan svinger hjælperen bolden

Nu er du parat til at følge bolden, når hjælperen svinger den over øjet i forskellige retninger. Målet er at komme op på ti gange i hver retning, hvor en omgang både tæller frem og tilbage.

Under alle øvelser holder hjælperen øje med, om dine øjne følger bolden, eller om de er foran eller bagefter.

  • Bolden svinges fra side til side – på tværs af hovedet og så langt ud, at øjet kommet i yderstilling
  • Bolden svinges frem og tilbage i kroppens retning
  • Bolden svinges på skrå fra venstre op mod højre
  • Bolden svinges på skrå fra højre op mod venstre
  • Bolden svinges rundt i en cirkel – først med uret og derefter mod uret
  • Herefter gentages øvelserne med det andet øje
  • Til sidst udføres de samme øvelser med begge øjne
  • Lav gerne bold-i-snor hver dag i to måneder. Hvis du ikke kan tåle at få svinget bolden de ti gange, så begynd med færre gange. Når du er kommet op på ti gange, fortsætter du med øvelsen hver dag i to måneder. Herefter trapper du ned og laver først øvelsen hver anden dag i to uger og dernæst en gang om ugen i en måned. Hvis det går godt, fortsætter du med en gang om måneden. Hvis øjnene begynder at ”hakke” igen, så udfører du øvelsen nogle dage i træk, indtil øjnene glider glat igen

Hold gerne pauser undervejs

Hjælperen lægger måske mærke til, at dit hoved bevæger sig med bolden. Det skyldes, at det er lettere for dig at flytte hovedet end øjnene på grund af spændinger i og omkring øjnene. Hvis tårerne løber, er det også tegn på spændinger.

Du skal ikke kæmpe for at undgå at bevæge hovedet. Det stopper af sig selv, når øjenmusklerne bliver smidigere

Anni Hansen

Det kan være hårdt for armen at svinge bolden, så det er tilladt for hjælperen at holde en lille pause, inden en ny svingretning. I begyndelsen kan det også være, at hjælperen ikke skal svinge bolden ti gange i hver øvelse.

”Det er ikke farligt at lave bold-i-snor, men mange får hovedpine eller ubehag, så jeg anbefaler, at man går forsigtigt til værks. Man arbejder med muskler, som ikke er vant til at blive brugt, så hvis man får voldsom hovedpine, svinges bolden færre gange og trappes op, når smerterne er aftaget eller er helt væk,” siger Anni Hansen.

Hvil ud med fokus på åndedrættet

Når øvelsen er slut, bør du blive liggende og hvile dig i fem-ti minutter, imens du holder fokus på åndedrættet:

  • Hold hånden på nederste del af maven og mærk, om maven hæver sig, når du suger luft ind ad næsen og puster ud samme vej
  • Luk gerne øjnene og forestil dig, at luften går ind og ud gennem øjnene. Prøv nu i tankerne at undersøge din krop, arme, ben og hoved
  • Læg mærke til, hvordan du har det, når du rejser dig. Er du mere træt eller frisk? Har du mere eller mindre ondt i hovedet eller andre steder?

”Mange føler sig trætte efter øvelsen, fordi afspændingen i øjnene ”smitter” resten af kroppen, men hen ad vejen vil øvelsen gerne gøre én frisk,” siger Anni Hansen.