Esportstræner - 6 gode råd

Er du esportstræner, eller vil du gerne blive det, så får du her 6 gode råd til at få et bedste ud af træningen.

Som esportstræner er du en rollemodel, og du kan med din træning udvikle både dig selv og dine spillere. Foto: Christina Nowak Nielsen

At være esportstræner er stadig et forholdsvis nyt håndværk, og efterspørgslen er stor. Kun få trænere har flere års erfaring med at undervise i esport. Vi har spurgt nogle af dem om deres bud på, hvordan du bliver den sejeste esportstræner.

Læs også: Fra gamer til esportstræner

Den fornemmeste opgave som træner er at gøre spillerne så kloge på området som muligt, så de selv kan vælge deres vej alt efter, hvilken interesse de har. De skal føle, at de lærer noget, og de skal have det sjovt med det og med hinanden. Samtidig er du en rollemodel, så vær også bevidst om, hvordan du udfylder din trænerrolle.

Sådan bliver du en god esporttræner

  • Sæt dig godt ind i det spil, du underviser i
  • Øv dig på at have god tålmodighed
  • Motivér og brug din egen passion for sporten og foreningen
  • Sørg for, at dine spillere lærer noget og har det sjovt
  • Hav forståelse for det niveau, dine spillere er på, og mød dem der
  • Vær bevidst om dine egne vaner, både gode og dårlige

6 råd til dig som træner

1) Forventningsafstemning
Hvilke forventninger har du og dine spillere til hinanden? Det er vigtigt, at alle parter er enige om, hvordan træningen og undervisningen skal finde sted. Vil spillerne hygge sig, vil de lære noget særligt, vil I skabe et elitehold sammen, eller vil du hellere gerne hjælpe spillerne med at udvikle sig?

2) Skab sammenhold
Lær hinanden godt at kende på tværs af alder, niveau og spillere imellem samt mellem spillere og træner. Brug også tid væk fra skærmen med fokus på kommunikation, taktik og fysisk bevægelse.

3) Sørg for, at det er sjovt
Uanset hvilken aldersgruppe og hvilket niveau, der er tale om, er det altid lysten, der driver værket. Når du har en plan for det faglige, spilmæssige indhold, så tænk: “hvordan lærer jeg spillerne det her, samtidig med, at det bliver sjovt”. Du kan altid pakke den tunge og gentagelsesprægede træning ind i en konkurrence eller leg, hvis du er lidt kreativ.

4) Evaluér træningen
Tilrettelæg din træning sådan, at du og dine spillere kan bedømme den. På den måde kan I videreudvikle jer sammen til træning. Det er desuden meget rart for dine spillere at mærke, hvordan de udvikler sig på andet end blot deres rank.

5) Husk dig selv
Glem ikke dig selv i processen. Bevar den gode energi, og tag ikke flere hold, timer og træninger, end du magter.

6) Få ny inspiration
Tag på kursus en gang imellem og få nye idéer til din træning. Dyrk et netværk med andre esportstrænere, hvor I kan inspirere og støtte hinanden.