Tanker om esport, etik og PEGI

Hvorfor arbejder DGI med esport, og hvorfor kan spillere spille spil, som ikke matcher den anbefaling, PEGI kommer med?

DGI er gået ind i esport, fordi idrætsforeningerne allerede selv er i gang med at udvikle og tilbyde esportsaktiviteter og dermed efterspørger trænerkurser, inspiration, liga m.v. Landsdelsforeningerne i DGI har haft medlemsforeninger med esport på programmet siden 2008, og siden 2016 er efterspørgslen blevet rigtig stor.

Læs også: Esporten får etisk kodeks

Denne efterspørgsel vil DGI gerne imødekomme, og vi ser esport som en god aktivitet i foreningslivet, der bl.a. kan være med til at inkludere nye målgrupper men også en aktivitet, der kan være med til at udvikle foreningslivet.

Fakta

I 2016 var der ca. 10 esportsforeninger i DGI. I 2017 var der 68, og vi forventer en konstant stigning de kommende år.

PEGI’s anbefalinger

Når spillere spiller spil, som ikke matcher de anbefalinger PEGI kommer med, handler det om, at PEGI er anbefalinger og ikke lov. PEGI er en industriejet ordning og derfor ikke integreret i dansk lovgivning. De kriterier, der ligger til grund for klassificeringen, baserer sig på et europæisk kompromis på industrielle interesser, såsom forbrugerpleje frem for børnerettigheder. Det betyder bl.a., at aldersgrænserne ligger meget højt.

De er desuden meget fokuserede på det audiovisuelle frem for på andre aspekter som fx genre eller de typer af spilaktiviteter og sociale aktiviteter, der opstår omkring spillene. Vi har derfor vurderet, at PEGI ordningen ikke er tilstrækkelig som vejledning.

Det er altid op til de enkelte foreninger at beslutte, hvilke spil de ønsker at udbyde. Vi må også erkende, at spillene er vidt udbredt og nemme at få fat i for alle børn og unge. Derfor er DGI er med til at udvikle og udbyde uddannelser og kurser til esportstrænere og i samarbejde med foreningerne at skabe en ansvarlig esportskultur.

Etisk kodeks

Vi har i 2018 udviklet og udgivet ”Esportens Etiske Kodeks” i samarbejde med Ungdomsringen, Dansk Firmaidræts Forbund, Esport Danmark, Center for Ludomani og Anti Doping Danmark. Kodekset giver en række anbefalinger til, hvordan man etablerer en sund og ansvarlig esportskultur i foreningslivet (inkl. en flot plakat).

Vores holdning er, at vi gerne vil tilknytte så mange børn og unge som muligt til foreningerne. I foreningerne møder man de gode trænere og ledere, der kan understøtte en positiv adfærd, kommunikation, sammenhold, anti-mobning, sportsmanship, fairplay, fællesskab og meget andet.

Spil er sociale medier for de unge, og vi vil hellere have, at de lærer positiv adfærd og samvær omkring spil i foreningerne, hvor der er ansvarlige voksne til stede, end at de sidder alene derhjemme eller hos venner og lærer adfærd på YouTube.

I DGI arbejder vi med esport, fordi det optager en masse børn og unge og dermed en vigtig aktivitet for medlemsforeningerne. Vi har til hensigt at skabe de mest sunde og stærke rammer, så børn og unge kan dyrke deres passion på lige vilkår med andre sportsgrene.