Derfor skal du varme op inden træning

En god opvarmning inden din fitnesstræning gør dig både fysisk og mentalt klar til at præstere og skaber fundamentet for en træning med masser af udbytte.

Både krop og hoved bliver klar til træning med den rette opvarmning.

Når du har snøret skoene og trukket i træningstøjet, er det en rigtig god idé at snuppe en god opvarmning som det næste. Selvom nogle måske springer den over, er den et godt og vigtigt fundament for en stærk træning.

Ifølge Rune Refsgaard, der er personlig træner og underviser hos Bevæg dig for livet – Fitness,  er der især tre gode grunde til at varme op:

  1. At forbedre præstationen
  2. At mindske risikoen for skader
  3. At forberede sig mentalt på den forestående træning

Medgørlige muskler

”En god opvarmning øger kropstemperaturen, udfordrer bevægeligheden, udfordrer koordinationen og får pulsen op,” siger Rune Refsgaard og fortsætter:

”Vi kender alle det, at når vi står op om morgenen, så skal vi lige i gang. Det er samme princip her. Når musklerne og senerne bliver varmet op, er de mere ”medgørlige” i stræk. Muskelkoordinationen forbedres, og det bliver nemmere at lave komplicerede bevægelser, der involverer flere led. Når pulsen stiger, øges blodcirkulationen, og der kommer derved mere ilt og flere næringsstoffer ud til de arbejdende muskler,” fortæller Rune Refsgaard.

Men lige så væsentligt er den mentale opvarmning, understreger han.

”Med opvarmningen bliver du også parat mentalt. Du kommer til at fokusere på træningen og ikke aftensmad, børn, arbejde, kone, mand og lignende.”

Opskriften på den gode opvarmning

En god opvarmning indeholder flere elementer. Start gerne med 5-10 minutters kredsløbstræning. Det kan være løb rundt i salen, løb på stedet, sprællemand, ”ski”, høje knæ og hæltræk, hvis du er i en holdsal. Eller på løbebånd, crosstrainer, cykel, romaskine eller lignende, hvis du er i fitnesscentret.

Herefter handler det om at få bevæget de forskellige led i kroppe.

”Her er det en god idé at starte fra toppen med hovedet, skulderne, albuerne, håndleddene, ryggen, hoften, knæene og anklerne. Det kan være cirkulære, 8-tals bevægelser eller laves som en del af andre øvelser,” siger Rune Refsgaard.

Skal du træne med maskiner, kan det desuden være en god idé et starte hver øvelse med et, to eller tre (eller måske flere) opvarmningssæt, alt efter hvor tungt du skal løfte.