Sådan kommer du godt i gang med yoga

Yoga er godt for både din fysiske og mentale sundhed – og heldigvis er det nemt at komme i gang med.

“De fleste mærker hurtigt en positiv effekt og bliver begejstrede for at blive fritaget for stress, pres og præstation,” siger Anja Dürr. Foto: Bent Nielsen

I en travl hverdag kan der blive brug for et sted at puste ud og finde ro. Derfor vælger mange at dyrke yoga i for eksempel i en forening, et yogastudie eller derhjemme.

“Yoga er et frirum, hvor du ikke skal præstere, men bare være. Det giver ro og virker afslappende. I yoga laver du fysiske øvelser som strækker og styrker kroppen. Samtidig øver du dig i at være nærværende og kun have fokus ét sted,” siger Anja Dürr, der er landsunderviser i yoga i Bevæg dig for livet - Fitness.

“De fleste mærker hurtigt en positiv effekt og bliver begejstrede for at blive fritaget for stress, pres og præstation,” siger hun.

Mange gode muligheder

Men hvor skal du så starte, hvis du vil se, om det er noget for dig? Der er flere gode muligheder, siger Anja Dürr.

“Det er selvfølgelig rigtig godt at finde et foreningstilbud eller et yogastudie, for det er noget særligt at dyrke yoga sammen med andre. Det kan give en god synergi. Det kan også være en fordel, at der er en instruktør, når man ikke er så øvet,” siger Anja Dürr.

“Der er også nogle fine instruktioner i apps og på hjemmesider, hvor man kan finde øvelser, der passer til dig. Det kan være en god måde at prøve det af på. Det kommer helt an på, hvad man har lyst til,” siger hun.

Et stærkt fundament

Er du i tvivl om hvilken type yoga, du skal starte på, er Hatha yoga et godt bud, siger Anja Dürr.

“Det er en type yoga med ret fri form, så du er ikke så afhængig af at kunne øvelser på en helt bestemt måde eller have fuldstændig styr på serier. Hatha yoga giver dig et stærkt fundament og lærer dig mange basale øvelser,” siger hun og understreger, at yoga kan noget særligt.

“Man giver virkelig sig selv lov til at finde ro og nærvær. Det tror jeg, mange vil profitere af. Og så er der jo helt konkrete fysiologiske effekter. Blandt andet at det sænker puls og blodtryk og generelt styrker kroppen,” siger hun.

Ifølge Anja Dürr mærker de fleste en effekt med det samme, men i nogle tilfælde skal du have tålmodighed, for som alt andet kræver det øvelse at kunne fordybe sig og fokusere. Det vigtigste, når du starter med yoga, er, at være åben og have modet til at prøve at arbejde med dig selv på en, måske, ny måde.