Træn, sved og grin sammen med dine børn

Mor vil gerne tabe sig, far vil gerne være stærkere, og sønnen vil gerne løbe hurtigere til fodbold – med CrossGym får familien hele pakken.

Fang ungerne og lad hele familien motionere samtidig Foto: Lars Holm (arkivfoto)

Ganske tit hører du en mor eller far sige, at de ikke har tid til at træne – det vigtigste er, at børnene dyrker idræt. Men far, mor og børn kan sagtens træne samtidig. Det siger Emil Sønderbek, der er instruktør for CrossGym-holdet i Sabro IF ved Aarhus.

Her sørger han for, at træningen giver sved på panden hos både børn og voksne.

”Børnene vil gerne træne ved siden af mor og far og vise, at de er bedre. Min filosofi er, at alle kan være med, og vi kan se, at de fleste der kommer, er en hel familie med mor, far og børn fra 6 år og op efter,” siger Emil Sønderbek.

Leg, træning og variation

Familietræningen kan foregå på alle mulige måder – i en sportshal, udendørs, med og uden redskaber. Som instruktør skal du fokusere på at ramme alle deltagere på forskellige måder, men på samme tid. Variation er vigtigt.

"Lige så snart børnene ikke er i gang, så mister de energien eller begynder at pille ved tingene. Så det er vigtigt, at der er både leg og træning. Der skal ske noget nyt hele tiden, så børnene ikke står og keder sig,” siger Emil Sønderbek.

Deltagerne skal gå derfra med en yes-oplevelse og et smil på læben. Det er næsten det vigtigste for mig

Emil Sønderbek, CrossGym-instruktør

Derfor sørger han f.eks. for, at børnene er med til at stille redskaber op, og at de i øvelserne bruger deres egen kropsvægt. På den måde er børnene i gang hele tiden.

Få 3 Emils gode råd til andre instruktører i DGI's magasin Udspil

”Deltagerne skal gå derfra med en yes-oplevelse og et smil på læben. Det er næsten det vigtigste for mig,” siger Emil Sønderbek.”Deltagerne skal gå derfra med en yes-oplevelse og et smil på læben. Det er næsten det vigtigste for mig,” siger Emil Sønderbek.

En CrossGym-time for hele familien består typisk af:

  • Fællesopvarmning som f.eks. ståtrold. Det synes børnene er sjovt, og de voksne griner også og kommer hinanden ved.
  • Work-out øvelser, f.eks. med kettlebell, bænke, træstammer og alt hvad du kan finde i naturen.  Øvelserne kan skaleres op og ned alt efter deltagernes niveau.
  • En lille konkurrence til at slutte af på. Enten familierne i mellem eller børnene mod de voksne.

Han understreger, at det er vigtigt, at instruktøren viser øvelserne, så teknikken er i orden, og så skadesrisikoen er så lille som muligt. Når teknikken er på plads, kan du sætte tid eller gentagelser på. Det er godt med lidt indbyrdes konkurrence familierne imellem – så presser de hinanden lidt ekstra, og det giver noget fællesskab.

CrossGym giver jer noget af det hele

I Sabro IF er CrossGym et gratis tilbud for alle. Bl.a. for at få fat i folk, der måske ikke har dyrket så meget motion før. Og foreningen kan se, at det gratis tilbud får folk til at melde sig ind i fitness-afdelingen, fordi det giver blod på tanden og de får lyst til flere aktiviteter som for eksempel indoor cycling.

Emil Sønderbek er af den overbevisning, at CrossGym kan gøre dig til den næstbedste i al ting. Du specialiserer dig ikke, men du styrker kroppen på alle tænkelige måder, og dit bevægelsesapparat bliver udfordret i alle retninger.

”Træningen er så alsidig, at du kan noget af det hele. Jeg plejer at sige, at mor vil gerne tabe sig, far vil gerne være stærkere, og sønnen vil gerne løbe stærkere til fodbold – her får du hele pakken,” siger Emil Sønderbek.