Fra rod til rollemodel

Mohammed "Hamudi" el Baker er hjælpetræner i Nørrebro United. Og så er han et mønster-eksempel på, hvordan fodbold skaber engagement, tillid og respekt - også uden for banen.

Mohammed "Hamudi" el Baker lærer om tillid og respekt som hjælpetræner i Nørrebro United. Og det samme giver han videre til sine spillere. Foto: Jens Astrup

Mohammed "Hamudi" El Baker begyndte i fodboldklubben Nørrebro United, da han gik i 8. klasse på Rådmandsgades Skole, 2200 København N; altså på ydre Nørrebro. 

Nu går han i 9. og er blevet hjælpetræner. 

"Jeg er fodboldtræner, fordi jeg synes det er spændende, og fordi jeg gerne vil hjælpe andre med at udvikle sig på den måde, som jeg selv har udviklet mig på," fortæller Hamudi. 

Så han stiller troligt op på kunstgræsbanerne i Nørrebroparken en gang om ugen,  når u12-holdet skal igang. 

Væk fra balladen

Ud over trænerrollen, udfylder Hamudi også en spillerplads på et u17-hold og sågar også på Nørrebro Uniteds kvindehold - for som træner misser Hannover egentræning, som han så får erstattet blandt damerne.

Så fodbold fylder meget i Hamudis liv, men for bare to år siden så det helt anderledes ud. 

Dengang var Hamudi en blandt mange unge i mere udsatte områder, hvor status blandt vennerne var det vigtigste, og små-rapserier og andre unoder var en del af hverdagen. Men det ændrede forskningsprojektet 'Unge, holdspil og medborgerskab' fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet.

Fodbold giver mig nogen at være sammen med, som ikke er ballademagere

Mohammed "Hamudi" el Baker, fodboldspiller og hjælpetræner

Projektet engagerede eleverne fra 7. til 9. klasse på Rådmandsgades Skole i Nørrebro United med tre ugentlige træninger, og derfra var Hamudi grebet af foreningslivet. 

"Vi har fået et tættere sammenhold gennem fodbold, og det var både 7., 8. og 9. klasse, der spillede sammen, så derfor har de ældste og de yngste også fået et tættere sammenhold end de normalt ville have," fortæller Hamudi. 

Han er ikke i tvivl om, hvor stor en forskel sporten og klubben har gjort for ham:

"Fodbold giver mig noget at lave, først og fremmest… Det giver mig nogen at være sammen med, som ikke er ballademagere," siger han og fortsætter:

"Jeg har udviklet mig både personligt og som fodboldspiller, blandt andet med hvordan jeg skal være i den rigtige verden, og hvordan jeg skal være på fodboldbanen. Hvis jeg ikke havde fodbold i mit liv, så ved jeg ikke rigtig, hvad jeg havde lavet. Jeg tror måske, jeg ville være lidt forvirret."