Østjyllands utrættelige idrætsdynamo fylder 80 år

Den initiativrige og passionerede krolfformand Grethe Bjerre fra Grenaa runder 80 år i dag.

Grethe Bjerre har altid et smil på læben. I dag bliver hun 80 år. Foto: Sonnich Jensen

Du er aldrig i tvivl om, hvad du får. Hun siger tingene lige ud, kommer med tonsvis af idéer og smitter dig med hendes sprudlende engagement.

Ildsjælen Grethe Bjerre har været en central brik i udviklingen af DGI Østjylland, DGI Badminton og DGI Krolf de sidste mange årtier, og i dag lørdag d. 15. januar sætter hun 80 lys i kagen.

Og hun er stadig yderst aktiv, selvom hun på sin 75 års fødselsdag fortalte, at hun altid har forestillet sig at læse bøger, når hun blev gammel. ”Hvornår mon jeg bliver gammel nok til det?” spurgte hun sig selv. Men det lader vente på sig. 

Kærligheden til fjerbolde

Tilbage i 80’erne spirede hendes kærlighed til badminton, og i mange år var hun dybt involveret på flere planer.

Hun var blandt andet formand i Grenå Badmintonklub, formand for Randersegnens Badminton, medlem af DGI Badmintons landsudvalg, formand for DGI Østjylland Badminton og stærkt medvirkende til et øget fokus på badminton for ældre i hele landet.

Grethes fjerforelskelse fortsatte frem til omkring 2012-2013, hvor hun begyndte at give slip på ketsjeren. Med rette kunne hun stoppe på toppen efter en imponerede udvikling i DGI Badminton.

Sagt om Grethe Bjerre

Her er et udpluk af seks nære kollegaer og venners beskrivelse af Grethe Bjerre:

Inge-Birthe Gavnholt: ”Grethe kan med en passende mængde administration skabe forudsætningerne for, at der kommer aktivitet ud af enhver indsats – unødvendig administration er ikke Grethe.” 

Hans Jørgen Hvitved: ”Grethe er utrolig innovativ, kreativ og til forskel fra mange andre kreative mennesker, er hun også vedholdende og handlings- og driftsorienteret.”

Lotte Jensen: ”Grethe er en kæmpe ildsjæl, der kan lide at have fingrene nede i den helt konkrete planlægning og afvikling af aktiviteter, og som brænder for at få mennesker sat i aktivitet.”

Ole Brændgaard: ”I sin utrættelighed og sit gåpåmod inspirerer Grethe andre i det frivillige foreningsliv til at tage en tørn og være aktive ledere på alle niveauer.”

Per Lund: ”Grethe smitter med sin glæde og entusiasme. Hun er en af de personer, jeg kender, som går allermest ind i tingene, når hun først har sagt ja.”

Anne Kirstine Christiansen: ”Grethe er en fantastisk, utålmodig ildsjæl. Hun er et tydeligt bevis på, at foreningsarbejde er vigtigt – også for den ældre generation.”

Fra ketsjer til kølle

Men Grethe skulle selvfølgelig ikke læse bøger, efter at ketsjeren blev lagt på hylden. Hun kastede sig over krolf, som hun stadig er dybt involveret i.

Grethe har en kæmpe aktie i DGI Krolfs positive udvikling de sidste 10-12 år, hvor hun har haft krolfkøllen i hånden. Siden 2009 har hun været formand for den lokale klub, Villersø Krolfklub, og i 2011 sagde hun også ja til formandsposten for DGI Krolf.

Fra 2015 til 2020 steg antallet af krolfspillere i Danmark med næsten 130 %. Den voldsomme stigning fra 1.293 til 2.965 medlemmer skyldes især, at Grethe har sat krolf på dagsordenen i utallige klubber landet over. Hun har også været i spidsen for over 100 krolftræf, hvor interesserede har fået muligheden for at svinge krolfkøllen for første gang.

Ture og højskoler i ind- og udland

Den ihærdige krolfformand har ud over udviklingen i klubberne også stået for krolfture til Sønderjylland, Thy, Bornholm og Tyskland.

Næsten 700 krolfspillere har Grethe haft med på over 10 ture i Danmark og tre ture til Tyskland. På Tyskland-turene har Grethe været med til at anlægge baner, så krolfidrætten også kan spire i nabolandet. Hun har ovenikøbet været i Tyskland med alt betalt for at så frø til krolfbaner.

Grethes engagement i krolf stopper ikke her, for hun agerer også primus motor på en populær krolfhøjskole, som siden 2017 har afholdt syv højskoleuger med 60-70 deltagere pr. ophold.

Det transportable stævnekontor

Grethe har kørt landevejene tynde for at etablere baner samt afholde DGI Krolfs mange stævner, som spilles både i regn, rusk, sne og sol. Som en opgradering har krolfudvalget derfor købt en campingvogn, som Grethe har med til stævnerne som transportabelt stævnekontor. For der skal selvfølgelig være gode forhold til stævnerne.

Gode forhold vil Grethe fortsat sørge for i mange år fremover. Helt indtil den dag, hvor hun slænger sig i lænestolen med en bog i hånden. Hvis den dag nogensinde kommer.

Kæmpe tillykke med de 80 år, Grethe Bjerre.