Sådan afholder I motionsløb under corona

Mange motionsløb er blevet aflyst under corona. Men faktisk er det muligt at afholde løb og events uden at gå på kompromis med sikkerheden. Læs om nogle af de foreninger, som har arrangeret løb under covid-19-pandemien.

Corona-epidemien berører det meste. Også motionsløb, som i rig fold er blevet aflyst på grund af smitterisiko og forsamlingsforbud. Foto: Colourbox

Det siger næsten sig selv, at det ikke er smart at samle mennesker til motionsløb i den form, som vi kender det med fællesstart, mange mennesker på samme rute og buffet-depoter.

Men det kan faktisk lade sig gøre at afvikle motionsløb under covid-19, uden at gå på kompromis med sikkerheden. Det er der i Svinninge og Taastrup eksempler på.

I Svinninge ved Holbæk har den nystartede forening Charity7summits arrangeret fire velgørenhedsløb under corona. Deltagerantallet har for hvert løb ligget mellem 100-250, men forskudte starter har løst det, så forsamlingsforbuddet ikke er blevet overskredet.

Det har betydet en længere afviklingstid for arrangøren, men det er nødvendigt, for det nytter simpelthen ikke at skabe et arnested for smittespredning, siger Casper Thusholdt, formand i Charity7summits.

"Det handler om at lave et grundigt forarbejde, og se smittefarerne. Vi har løst det ved at lave zoner, hvor dem der kommer i mål går ud til én side, og dem der går ind i startområdet, går ind til en anden side. Derudover skal ruten planlægges, så man ikke passerer med front mod hinanden.”

Identificer potentielle smittehotspots

Nogle af de potentielle smittekilder er væskedepoter under løbet, nummerudlevering og depotet efter løbet, hvor deltagerne kan tage frugt, drikke og andre varer. Det har de i Svinninge løst sådan, at deltagerne ikke selv kan tage væske, men får det stukket i hånden. Nummerudleveringen har haft handsker på, og selvbetjeningsdepotet efter løbet er erstattet af goodiebags, hvor tingene er blevet puttet i på forhånd.

10 tips til løbsarrangører

  1. Identificer potentielle hotspots
  2. Sørg for uddeling ved depoter frem for selvbetjening
  3. Inddel start og målområde i tydelige zoner. Særligt i start- og målområdet kan folk nemt komme til at stå meget tæt
  4. Brug tape og afmærkningsbånd til hjælp og til at minde om afstandskrav
  5. Tilpas ruten, så løbere ikke passerer hinanden med front mod hverandre
  6. Udnyt et færre antal løbere til at tale med deltagerne
  7. Sørg for grundig løbsinformation og klare regler
  8. Overskrider det samlede deltagerantal forsamlingsforbuddet, så sørg for at adskille deltagerne ved hjælp af tid eller sted
  9. Overvej om der er behov for hjælpere ude på ruten
  10. Respekter sundhedsmyndighederne

Vis mere Vis mindre

Alt sammen har det medvirket til, at folk har følt sig trygge undervejs, fortæller Casper Thusholdt.

”Vi har et stort ansvar som arrangør for ikke at øge smitten, men vi har også et ansvar for at sørge for, at det stadig er sjovt at dyrke sport. Det kræver mere end normalt, men responsen har været god, for folk kan se, at vi tager sikkerheden meget seriøst.”

Som arrangør skal man tænke sig enormt godt om særligt i mål- og startområdet

Finn Andersen, TIK-Løberne

For Charity7summits er der også fordele ved at have færre mennesker igennem ad gangen.

”Den større spredning blandt deltagerne gør, at vi har haft bedre tid til nærvær, tale med deltagerne, og fortælle om, hvem vi er,” siger Casper Thusholdt.

Interessen for løb er uændret

Casper Thusholdt oplever, at interessen for motionsløbene er den samme under som før corona. Det stemmer fint overens med Idrættens Analyseinstituts undersøgelse af danskernes idrætsvaner under Covid-19, som viser, at interessen for løb ikke har ændret sig under corona. Hvor andre idrætsgrene, som kræver adgang til faciliteter, har oplevet et markant fald i antallet af udøvere, er antallet af løbere uforandret. Undersøgelsen viser også, at flere er begyndt at vandre og gå.

En stadigt stor interesse for motionsløb oplever de også Taastrup. Her har TIK Løberne i intet mindre end 45 år arrangeret Taastrup-Løbet en gang om måneden uden en eneste aflysning. End ikke corona-virus har kunnet sætte en stopper for løbet, om end de tre første udgaver efter nedlukningen i marts var nødt til at blive virtuelle.

”Vi har oplevet en søgning på Taastrup-Løbet fra folk meget længere væk fra, end vi plejer. Vi kunne sagtens have haft mange flere deltagere, end vi plejer,” fortæller formand for TIK Løberne Finn Andersen.

Taastrup Løbet har normalt (før corona) mellem 100-150 deltagere. Under corona har deltagerantallet afspejlet forsamlingsforbuddets gældende antal, selvom de sagtens kunne have været mange flere.

”Skulle vi have været flere, ville løbsafviklingen strække sig over længere tid, og vi vil ikke trække større veksler på vores frivillige,” siger Finn Andersen.

Deltagere opfører sig generelt pænt

I Taastrup såvel som Svinninge oplever de, at deltagerne er flinke til at tage smittefaren seriøst. Folk er så glade for, at de får lov til at løbe, at de følger reglerne. Det får dog ikke TIK Løberne til at slække på sikkerheden eller skrue op for antallet af løbere.

”Selvjustitsen er stor, men selvom folk opfører sig pænt, vil vi ikke risikere at gøre noget, der ikke er i orden. Én kan hurtigt smitte 30, og det vil vi ikke risikere. Som arrangør skal man tænke sig enormt godt om særligt i mål- og startområdet. Selvom man er under 50 eller 100 deltagere, kan man nemt opleve, at folk står meget tæt, så der skal stå nogen og sørge for, at folk kommer væk.”

”Det er ind af én dør, og ud af en anden. Derudover hjælper vi dem på vej med markeringsbånd og tape på jorden ligesom i forretninger,” siger Finn Andersen.

Vi har et stort ansvar som arrangør for ikke at øge smitten, men vi har også et ansvar for at sørge for, at det stadig er sjovt at dyrke sport

Casper Thusholdt, Charity7summits

Samme anbefaling lyder fra Casper Thusholdt fra Charity7summits.

”Det er vigtigt at være ærlig omkring, hvordan man som arrangør har tænkt sig at afholde tingene. Lav en god løbsinformation, og del pladsen op. Vis, at vi tager det seriøst, og hvilke regler, vi har,” siger Casper Thusholdt.

Finn Andersen fra TIK Løberne supplerer:

”Vi længes efter, at restriktionerne forsvinder. Men vi respekterer selvfølgelig på enhver måde de råd, der kommer fra sundhedsmyndighederne. Har man været i et af de orange lande, får man karantæne og kan ikke stille op. Vi kan ikke kontrollere om folk overholder det, men reglerne er krystalklare.”