DGI bakker op om nye restriktioner, men er bekymret for folkesundheden

Nye restriktioner lukker al indendørs idræt, og de landsdækkende retningslinjer forlænges. DGI bakker op om tiltagene, men er samtidig bekymret for folkesundheden og den mentale trivsel.

Al indendørs idræt lukkes ned, og landsdækkende restriktioner forlænges. Foto: Jeppe Bøje Nielsen (arkiv)

OBS Denne artikel er skrevet i december 2020, dvs. de restriktioner der er omtalt, er ændret siden. bla. er forsamlingsforbuddet sænket til max 5 personer. Se de opdaterede retningslinjer og restriktioner her.

Idrætsforeninger i hele Danmark bliver berørt af de Covid-19-restriktioner, der blev meldt ud på statsminister Mette Frederiksens pressemøde 7. december.

De landsdækkende restriktioner, der bl.a. går på at max 10 voksne kan samles, forlænges til 28. februar. Desuden kommer der yderligere restriktioner for 38 kommuner, hvor al indendørs idræt lukkes ned, og dertil vil de enkelte kommuner kunne komme med lokale restriktioner eller opfordringer.

”Vi bakker naturligvis op om de nye restriktioner og myndighedernes anbefalinger. Vi håber virkelig, at de nye tiltag virker hurtigt, så vi igen kan mødes i idrætsforeningerne. Vi ved, at aktive fællesskaber har kæmpe betydning for folkesundheden og vores mentale trivsel,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.

DGI har 7. december sendt en mail til alle formænd i de 6.400 foreninger med information om de nye restriktioner. DIF har sendt en tilsvarende mail ud til sine foreninger.

Indendørs idræt lukkes ned i 38 kommuner

I 38 kommuner, hvor smitteudviklingen er særlig bekymrende, har myndighederne indført en række restriktioner, der gælder fra 9. december til 3. januar. Det betyder blandt andet:

  • Al indendørs idræt lukkes ned
  • Udendørs idræt lukkes ikke, men kan afvikles når de øvrige retningslinjer følges
  • Forsamlingsforbuddet om max 10 personer gælder alle uanset alder
  • Myndighederne opfordrer til, at man tager restriktionerne fra sin hjemkommune med sig, hvis man krydser kommunegrænsen. 

DGI har i hele Corona-perioden haft en klar prioritet; nemlig at børn og unge skal kunne mødes i idrætsforeningerne.

”Det er desværre ikke muligt for indendørs aktiviteter i de 38 kommuner, fordi børn og unge er en del af smittespredningen her. Men jeg håber, tiltagene virker, så vi hurtigst muligt kan komme tilbage i de aktive fællesskaber efter nytår,” siger Charlotte Bach Thomassen.  

Max ti voksne til idræt gør det svært

De landsdækkende retningslinjer om, at forsamlingsforbuddet er på max 10 personer, bliver forlænget til den 28. februar. Børn og unge på 21 år og nedefter er undtaget, de må være max 50 til idræts- og foreningsarrangementer uden overnatning.

”Det er svært for idrætsforeningerne, når der max må være ti voksne. Vi er glade for, at børn og unge fortsat er undtaget, men det giver store udfordringer for foreningslederne og træneren, at voksne højst kan samles i grupper på max ti,” siger Charlotte Bach Thomassen og fortsætter.  

”Vi bakker op om myndighedernes anbefalinger, men det er svært for foreningerne. Og vi er bekymrede for folkesundheden og den mentale trivsel,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Flere kommunale restriktioner eller opfordringer

Det står klart, at flere kommuner kan blive omfattet af de samme restriktioner som i de 38 kommuner, hvis smittetallene stiger lokalt. Samtidig kan de nuværende 38 kommuner undgå restriktionerne, hvis lokale smittetal falder.  

Dertil kommer, at en række kommuner ud over de 38 lokalt kan indføre restriktioner eller opfordre til at neddrosle eller lukke ned for aktiviteter med afsæt i lokale smittetal.

”Vi bakker op om kommunernes lokale opfordringer og anbefaler idrætsforeninger at følge opfordringerne.  Lokale restriktioner kan komme med kort varsel,” påpeger Charlotte Bach Thomassen.

Alle idrætsforeninger anbefales derfor at holde nøje øje med, om der kommer lokale restriktioner, der kan påvirke idrætsaktiviteterne.

En svær tid for idrætsforeningerne

Ændringerne medfører – igen – en stor opgave for idrætsforeninger og frivillige.

I den mail, DGI og DIF har sendt til foreningerne, rettes der en stor tak til de mange frivillige i idrætsforeningerne, der har formået at holde gang i aktiviteterne og skabe lys i mørket. DGI og DIF håber, at de tiltag, der nu indføres, hurtigt får effekt, så vi igen kan mødes på mere normal vis i idrætsforeningerne.

”Vi opfordrer foreninger til at holde kontakt til medlemmerne, ikke mindst børn og unge. Det kan være med virtuel træning, eller måske bare en SMS eller et telefonopkald fra trænerne, så vi på forskellig vis kan holde fast i fællesskabet, indtil vi igen kan mødes fysisk. Der er brug for opbakning både blandt frivillige og medlemmer og fra samfundet i øvrigt, så vi kan bevare gejsten i en svær tid,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Foreninger i 18 kommuner var forberedte – på noget andet

Idrætsforeninger i 17 kommuner i hovedstadsområdet og Helsingør har siden sidste uge forberedt sig på, at skærpede restriktioner ville træde i kraft 7. december.

Blandt andet om at børn og unge ikke længere var undtaget forsamlingsforbuddet, men max måtte mødes 10 personer ligesom voksne. Men de skærpede restriktioner blev overhalet af de nye og mere omfattende restriktioner.

”Det er ikke nemt at være foreningsleder i øjeblikket, og det er klart, at det giver frustrationer, når tingene ændrer sig. I DGI vil vi gøre alt hvad vi kan for at hjælpe foreningerne,” siger Charlotte Bach Thomassen.