DGI’s formand: Bak op om din idrætsforening, også i en tid med corona

Det er vigtigt, at vi kan mødes i aktive fællesskaber, når der igen bliver mulighed for det. Så støt din idrætsforening, lyder opfordringen fra DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.

Alle glæder sig til at give high-fives i idrætsforeningen igen. Mens vi venter, har idrætsforeningerne fortsat brug for opbakning fra medlemmerne. Foto: Bo Nymann (arkiv)

Bak op om din idrætsforening, også selvom træningen er aflyst på grund af corona-situationen. Sådan lyder opfordringen fra DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen:

”Vores idrætsforeninger har brug for opbakning. Det er så vigtigt, at de er klar, når hverdagen vender tilbage, så vi igen kan mødes i de aktive fællesskaber, vi savner i øjeblikket.”

DGI anbefaler derfor medlemmer til at betale kontingent, selvom de må undvære en del af sæsonen, for kontingentet er en vigtig del af foreningernes økonomi. 

Overvej hvornår kontingentet bliver opkrævet

Hvordan idrætsforeningerne opkræver kontingent er op til den enkelte forening.

For en række idrætter er april lig med ny kontingentopkrævning. Det gælder f.eks. tennis, der ofte har standerhejsning i april, og nogle fodboldklubber, hvor børneholdene typisk starter med udendørs træning efter påske.

I mange foreninger er der automatisk kontingentopkrævning. Men det kan være en gode ide, at bestyrelsen overvejer, hvad der er den rette model i år.

”Vi ved, at nogle foreninger udskyder den automatiske kontingentopkrævning, indtil de ved mere om, hvornår træning og aktiviteter igen går i gang,” siger Charlotte Bach Thomassen.

I nogle foreninger går overvejelserne på, at hvis aktiviteterne kommer i gang 13. april, så vil kontingentopkrævningen være som planlagt. Men går der længere tid, før idrætsaktiviteterne kan starte op igen, så vil nogle foreninger overveje at nedsætte eller udskyde  kontingentet.

Og selvom foreningernes medlemmer ikke kan mødes i hallen eller på boldbanerne, så er mange foreninger aktive på digitale platforme og holder kontakten til medlemmerne ved lige f.eks. med virtuel holdtræning. 

Foreningernes økonomi er meget forskellig 

Det er klart, at det vil påvirke foreningernes økonomi, hvis der i år kommer færre penge ind via kontingenter. Men det er meget forskelligt, hvordan økonomien ser ud i de flere end 6.400 idrætsforeninger, der er med i DGI. En række foreninger har en god økonomi, mens andre vil blive hårdere ramt.

Ud over kontingentbetalingen fra medlemmerne, så er er den kommunale støtte via folkeoplysningsmidlerne meget vigtig for foreningernes økonomi.

”For mange foreninger er kontingentbetaling og tilskud fra kommunen via folkeoplysningsmidlerne helt afgørende for foreningens økonomiske stabilitet. Derfor er det vigtigt, at kommunerne gives de bedste rammer for at fortsætte udbetalingen af aktivitets tilskud med videre, også selvom der ikke foregår aktivitet i foreningerne i disse uger,” siger Charlotte Bach Thomassen. 

Tilbagebetaling er ikke et juridisk krav

Mange idrætsforeninger var godt i gang med sæsonen, da corona-situationen gjorde, at de måtte aflyse alle aktiviteter.

Rent juridisk kan medlemmerne ikke stille krav om at få en del af et kontingent betalt tilbage, selvom træningen og aktiviteterne er aflyst i en periode. For kontingentet er udtryk for en betaling for det at være medlem i en idrætsforening og ikke for en specifik ydelse. 

Læs DGI Jura: Corona og økonomiske konsekvenser - hvad gør du som idrætsforening?

Samfundssind er vigtigt

Samfundssind har altid været en af de grundlæggende værdier for DGI, og begrebet er blevet brugt ekstra meget i en tid med corona.

”Det ligger mig meget på sinde, at idrætsforeningerne har de bedste vilkår for at tilbyde attraktive aktiviteter for alle danskere. Når det er sagt, så er der andre områder, der er langt hårdere ramt af corona-situationen end idrætsforeningerne, og det skal vi selvfølgelig være bevidste om. Så når de frivillige foreninger ser på deres økonomi i denne tid, så er min opfordring, at man nøje overvejer, hvordan man bedst bruger pengene til gavn for alle foreningens medlemmerne, ikke mindst vores børn og unge,” siger Charlotte Bach Thomassen. 

OBS: Anbefalinger mv. er ændret, efter denne artikel blev skrevet.