Team Fred gør en forskel for børn med autisme

Tennis er en overskuelig aktivitet for børn med autisme, Det viser et skoleprojekt i Virum for 15 elever fra den lokale skole. Derfor fortsætter de træningen i indendørssæsonen.

Mette Rytsel (t.v.) er initiativtager til Team Fred. Foto: Morten Toft

Der er fuld koncentration, når serven skal sendes af sted eller skumbolden returneres over nettet i hallen på Virum-Sorgenfri Tennisklubs anlæg.

For cirka 15 elever fra specialskolen Hummeltofteskolen i Virum tropper hver tirsdag op til tennistræning. Det har de gjort med stor glæde siden i sommer, da de startede med at spille udendørs på Team Fred. Team Fred er et hold for børn med autisme.

Siden efterårsferien har børnene dog haft en tid i Virum-Sorgenfri Tennisklubs hal, så de kan træne indendørs. Det glæder Mette Rytsel, at børnene kan fortsætte  sæsonen indendørs. For de har det sjovt, og det er godt for dem.

”Tennis er meget overskueligt for børnene. De kan hurtigt stå og spille med hinanden, og der er ikke nogen fysisk kontakt. Jeg tror, det er afgørende for dem, at de hurtigt kan komme i gang og have det sjovt, uden at der er nærkontakt som i andre idrætsgrene,” siger Mette Rytsel, som er initiativtager til projektet og suppleant til bestyrelsen i tennisklubben.

Børnene har lynhurtigt fanget teknikken

For mennesker med autisme er det svært at aflæse og forstå de signaler, som de fleste andre ser som en selvfølge. Derfor er det ofte rigtig svært for personer med autisme at kommunikere med og indgå i sociale relationer. Så det er en stor udfordring for et barn med autisme at deltage på et almindeligt hold.

Men skoletennisprojektet giver børnene mulighed for at have det sjovt og dyrke motion i rammer, hvor de kan føle sig trygge. Træningen står Ole Monberg for. Han har arbejdet med børn med autisme i mange år og ved, hvad børnene kan.

”Til en øvelse sagde jeg, at vi skulle bruge to bolde, for sådan gør vi det normalt med andre børn. Men så siger Ole Monberg, at de kun skal have en bold, for de skal kunne overskue det. Der har han lidt mere erfaring og flair for det,” siger Mette Rytsel.

Børnene har allerede opnået flotte resultater sammen med trænerteamet.

”Fysisk er de blevet meget bedre. De er i meget bedre form nu. I starten var børnene mere ukoncentrerede. Men nu kan de være med i 45 minutter. Og så har de lynhurtigt fanget teknikken. Det er sjovt at se, at nu kan de stå og serve. Det kunne de ikke i august,” siger Mette Rytsel.

Team Fred

  • Dansk Tennisforbund, DGI, coolsport.dk og Tress har støttet projektet økonomisk og bidraget med donationer i form af nye ketchere, bolde, t-shirts, caps og andet udstyr.
  • Lyngby-Taarbæk Kommune har støttet med 4.000 kroner, så projektet kan fortsætte indendørs.
  • DGI støtter med 3.000 kroner.

Med i den almindelige træning

Projektet har betydet, at Virum-Sorgenfri Tennisklub har åbnet mere for andre end de sædvanlige medlemmer. Og det er planen, at nogle af børnene skal være en del af den almindelige træning, hvis de kan og har lyst, fortæller Mette Rytsel.

Det er også tanken at brede konceptet ud til resten af Danmark. Første skridt er at starte i Kolding, hvor en af trænerne har et barn med autisme, fortæller Mette Rytsel.